Γεια σε ολους! Ειμαι ενας καινουργιος DJ ο οποιος σε λιγες μερες θα αποκτησει κονσολα και ακουστικα! Τοσο καιρο παλευα με ποντικι και πληκτρολογιο! Λιγο αργοτερα αφου ειδα κατι βιντεο προσπαθω να μαθω τα τραγουδια ως BIT's και καταλαβα οτι ειναι πιο ευκολο να κανεις αλλαγες με βαση τα BIT's αλλα ειναι πιο δυσκολο στην μαθηση του ακούσματος! Οποτε θελω να μου πειτε καααποιον τροπο που μπορω να εξασκηθω ΑΝ υπαρχει βεβαια! Ευχαριστω!
发表时间 Mon 23 Jan 12 @ 1:58 pm
Επειδή το έγραψες κι αλλού (και επομένως δεν είναι τυπογραφικό λάθος) η σωστή λέξη είναι BEAT και BEATS που σημαίνει "κτύπος" και όχι Bit που σημαίνει "κομματάκι"
Ιδιαίτερος τρόπος να κάνεις εξάσκηση δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να είναι η εξάσκηση πιο εύκολη. Έτσι για αρχή θα πρέπει να μάθεις και να κατανοήσεις βασικές έννοιες όπως beat, BPM, bar, beatmatch κτλ. Στη συνέχεια μπορείς αν θες να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου με βασικά στοιχεία μουσικής θεωρίας ώστε να καταλαβαίνεις καλύτερα την δομή των τραγουδιών που παίζεις και μιξάρεις...
Ιδιαίτερος τρόπος να κάνεις εξάσκηση δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να είναι η εξάσκηση πιο εύκολη. Έτσι για αρχή θα πρέπει να μάθεις και να κατανοήσεις βασικές έννοιες όπως beat, BPM, bar, beatmatch κτλ. Στη συνέχεια μπορείς αν θες να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου με βασικά στοιχεία μουσικής θεωρίας ώστε να καταλαβαίνεις καλύτερα την δομή των τραγουδιών που παίζεις και μιξάρεις...
发表时间 Mon 23 Jan 12 @ 6:24 pm
Σωστα! Εγω παντα BEAT το εγραφα ! αλλα μετα εβλεπα αλλους που το εγραφαν ΒΙΤ και το αλλαξα! Οποτε λαθος βαπτισμα! Εχω μαθει την βασικη τετραδα τα κουπλε και τα ρεφρεν..
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 6:23 am
Ποιους άλλους και που;
Στην ορολογία των dj υπάρχει και το Bit αλλά σημαίνει άλλο πράγμα από αυτό που εννοείς...
Έχουμε και λέμε (κάποια πολύ απλά βασικά πράγματα):
Beat = Χτύπος
BPM = Beats per minute = Χτύποι ανά λεπτό
Downbeat = Το πρώτο θεμελιώδες χτύπημα. Απο εδώ και κάτω αρχίζει το μέτρημα των beats
Primary Beat = Το πρωτεύον beat. Είναι το πρώτο χτύπημα μετά απο κάθε κύκλο της μουσικής υπογραφής του τραγουδιού. Το ΠΡΩΤΟ primary beat συμπίπτει με το downbeat.
Music signature/Tempo : Είναι η μουσική υπογραφή του ρυθμού του τραγουδιού. Για τα περισσότερα είδη μουσικής είναι 4/4 ή 8/8. Σπανιότερα μπορεί να έχει και άλλες μορφές όπως 9/8, 16/16 κ.ο.κ
Επομένως το primary beat που αναφέραμε παραπάνω επαναλαμβάνεται συνήθως κάθε 4 ή 8 beat.
Key = Μουσικό κλειδί. Ορίζεται από την πρώτη νότα του τραγουδιού και είναι μία απο τις 7 νότες ή τις 5 αλλοιώσεις τους
Pitch = Τόνος/ταχύτητα. Στην μουσική ορολογία η διαφοροποίηση του pitch ενός ήχου είναι αυτό που δημιουργεί τις νότες και τις αλλοιώσεις τους. Στην ορολογία του Dj είναι η ταχύτητα αναπαραγωγής του μουσικού αρχείου.
Master Tempo / Keylock = Κλείδωμα του μουσικού κλειδιού (key) είτε στην αρχική του τιμή είτε στην τρέχουσα τιμή ώστε να μην αλλάζει όταν αλλάζουμε την ταχύτητα αναπαραγωγής (pitch)
Επιπλέον όταν δουλεύουμε με ψηφιακά μουσικά αρχεία έχουμε:
Sample Rate = Ρυθμός δειγματοληψίας. Τυπικές τιμές : 44.100Hz , 48.000Hz, 96.000Hz
Bits = Βάθος δειγματοληψίας (κομματάκια δειγματοληψίας). Είναι το πόσο λεπτομερής είναι η δειγματοληψία μας. Τυπικές τιμές : 8bits, 16bits, 24bits, 32bits, 32bits float integer
Encoding rate = Ρυθμός κωδικοποίησης. Αφορά το μέγεθος δεδομένων ανά δευτερόλεπτο όταν κωδικοποιούμε - συμπιέζουμε ένα αρχείο. Τπικές τιμές: 96kbps, 112kbps, 128kbps, 160kbps, 192kbps, 256kbps, 320kbps
Υπάρχουν και πολλές άλλες ορολογίες που συσχετίζονται με τον κόσμο ενός dj.
Καλό θα είναι να ψάξεις λίγο στο google ή στη wikipedia για αυτούς τους όρους που σου έγραψα εδώ για να μάθεις (και να κατανοήσεις) κάποια βασικά πράγματα. Μετά θα μπορέσεις να καταλάβεις και περισσότερα πράγματα από μόνος σου...
Στην ορολογία των dj υπάρχει και το Bit αλλά σημαίνει άλλο πράγμα από αυτό που εννοείς...
Έχουμε και λέμε (κάποια πολύ απλά βασικά πράγματα):
Beat = Χτύπος
BPM = Beats per minute = Χτύποι ανά λεπτό
Downbeat = Το πρώτο θεμελιώδες χτύπημα. Απο εδώ και κάτω αρχίζει το μέτρημα των beats
Primary Beat = Το πρωτεύον beat. Είναι το πρώτο χτύπημα μετά απο κάθε κύκλο της μουσικής υπογραφής του τραγουδιού. Το ΠΡΩΤΟ primary beat συμπίπτει με το downbeat.
Music signature/Tempo : Είναι η μουσική υπογραφή του ρυθμού του τραγουδιού. Για τα περισσότερα είδη μουσικής είναι 4/4 ή 8/8. Σπανιότερα μπορεί να έχει και άλλες μορφές όπως 9/8, 16/16 κ.ο.κ
Επομένως το primary beat που αναφέραμε παραπάνω επαναλαμβάνεται συνήθως κάθε 4 ή 8 beat.
Key = Μουσικό κλειδί. Ορίζεται από την πρώτη νότα του τραγουδιού και είναι μία απο τις 7 νότες ή τις 5 αλλοιώσεις τους
Pitch = Τόνος/ταχύτητα. Στην μουσική ορολογία η διαφοροποίηση του pitch ενός ήχου είναι αυτό που δημιουργεί τις νότες και τις αλλοιώσεις τους. Στην ορολογία του Dj είναι η ταχύτητα αναπαραγωγής του μουσικού αρχείου.
Master Tempo / Keylock = Κλείδωμα του μουσικού κλειδιού (key) είτε στην αρχική του τιμή είτε στην τρέχουσα τιμή ώστε να μην αλλάζει όταν αλλάζουμε την ταχύτητα αναπαραγωγής (pitch)
Επιπλέον όταν δουλεύουμε με ψηφιακά μουσικά αρχεία έχουμε:
Sample Rate = Ρυθμός δειγματοληψίας. Τυπικές τιμές : 44.100Hz , 48.000Hz, 96.000Hz
Bits = Βάθος δειγματοληψίας (κομματάκια δειγματοληψίας). Είναι το πόσο λεπτομερής είναι η δειγματοληψία μας. Τυπικές τιμές : 8bits, 16bits, 24bits, 32bits, 32bits float integer
Encoding rate = Ρυθμός κωδικοποίησης. Αφορά το μέγεθος δεδομένων ανά δευτερόλεπτο όταν κωδικοποιούμε - συμπιέζουμε ένα αρχείο. Τπικές τιμές: 96kbps, 112kbps, 128kbps, 160kbps, 192kbps, 256kbps, 320kbps
Υπάρχουν και πολλές άλλες ορολογίες που συσχετίζονται με τον κόσμο ενός dj.
Καλό θα είναι να ψάξεις λίγο στο google ή στη wikipedia για αυτούς τους όρους που σου έγραψα εδώ για να μάθεις (και να κατανοήσεις) κάποια βασικά πράγματα. Μετά θα μπορέσεις να καταλάβεις και περισσότερα πράγματα από μόνος σου...
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 6:57 am
Eυχαριστω πολυ για ολα αυτα! Εγς εχω μαθει : Οτι καθε κομματι αποτελειται απο την βασικη τετραδα! Μετα εμαθα οτι η προσθεση καποιου εφε ή λόγια κτλπ. γινεται καθε 16 , 32 , 64 (αναλογα το ειδος του κομματιου) Απο κει και περα στα ακουστικα μου πρεπει να μετραω ποσα μπιτ ειναι το κουπλε και ποσα μπιτ το ρεφρεν για να ξερω που καθαριζει ο ηχος και που θα μπω!
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 7:05 am
amplaxoubliss wrote :
Εγς εχω μαθει : Οτι καθε κομματι αποτελειται απο την βασικη τετραδα!
Όποιος σου το έμαθε αυτό θα πρέπει να κάνει και αυτός φροντιστήριο!!!
Ναι αυτό ισχύει για το 70% των τραγουδιών (μουσική υπογραφή 4/4) αλλά δεν ισχύει για το υπόλοιπο 30%. Οπότε το να λέει κάποιος οτι ΚΑΘΕ τραγούδι αποτελείται απο την βασική τετράδα είναι ΛΑΘΟΣ.
Υ.Γ.:
Πες του να σου δείξει την βασική τετράδα σε ένα ζεμπέκικο... (Μουσική υπογραφή 9/8)
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 7:12 am
χαχαχα! οκ ! θα γινοταν να επικοινωνησω καπως με εσενα?
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 7:14 am
Παντως ενιαι λιγο δυσκολο!.. Αλλα οκ ! Εγω κυριως ακολουθω ELECTRO & HOUSE!
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 7:25 am
Απο εδώ (απ' το forum) δεν σου κάνει;;; :P
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 7:28 am
χαχαχα κουραζομαι να γραφω και να περιμενω απαντηση :P
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 7:29 am
Ωστοσο οι αλλαγες με βαση τα BEAT ειναι σωση επιλογη ετσι? Εγω αυτην την στιγμη προσπαθω να μετραω καλα τα τραγουδια!
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 7:30 am
amplaxoubliss wrote :
Εγω κυριως ακολουθω ELECTRO & HOUSE!
Σύμφωνοι... αλλά αυτό προσωπικά το θεωρώ απλά μια "φτηνή" δικαιολογία για ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν να μάθουν την δομή της μουσικής και τις ιδιοτροπίες της.
Ναι, μπορεί να σου αρέσει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής και να παίζεις μόνο αυτό το είδος. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην μάθεις τι συμβαίνει γενικά με τη μουσική!
Υ.Γ.: Τα house και τα electro είναι εύκολα στην μίξη τους... Δοκίμασε να μιξάρεις RNB ή Rock ή Breakbeat ( ή ακόμα και dubstep που είναι τόσο trendy τώρα τελευταία) και τα λέμε... :P Για να το καταφέρεις χρειάζεσαι ΑΡΚΕΤΕΣ γνώσεις (πέρα απο την εξάσκηση φυσικά) και σίγουρα πολύ περισσότερες απ' οτι χρειάζεσαι για house ;)
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 7:34 am
amplaxoubliss wrote :
Ωστοσο οι αλλαγες με βαση τα BEAT ειναι σωση επιλογη ετσι?
Ναι μεν, αλλά...
Οι αλλαγές με βάση τη μπότα (beatmatch όπως λέγονται) δεν είναι ο μοναδικός τρόπος μίξης... Υπάρχουν και πολλοί άλλοι ακόμα που θα μπορούσαν να προσθέσουν και λίγο ενδιαφέρον στις μίξεις σου...
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 7:36 am
ΑΧΧΧΧ λεγε τετοια να δεις ερωτησεις που εχω! :P απλα τωρα διαβαζω εγω ο κακομοιρης που να προλαβαινω, περιμενω τις αργιες και αυτα για να παιξω και τα βραδυα λιγο! Μεθαυριο περνω και την κονσολα και τα ακουστικα σε 3 μερες! Εκτος απο το mix ειναι αν πας σε κανα γαμο που θελουν τσιφτετελια και τα λοιπα.....! τα εχω σκεφτει ολα , απλα αν δεν εχεις καποιον να σου μαθει εστω τα βασικα (ΣΩΣΤΑ) ειναι πολυ δυσκολο!
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 7:39 am
Εμενα με δυσκολευει το πώς να αρχισω να κανω καποια ασκηση πανω σε αυτα ! οτι νανε ειμαι!
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 7:59 am
Το να αρχισω να προσπαθω να παιζω μονο με ακουστικα θα βοηθησει?
发表时间 Tue 24 Jan 12 @ 3:00 pm
καλησπερα σε ολους!!!!!!!!ειμαι καινουριος dj,ασχολουμαι περιπου στους 3μηνες.....
καταρχην συγχαριτηρια για ολη αθτην την προσπαθεια σας για το site του VIRTUAL DJ και το forum που μας κρατατε ενημερους........
θελω να πιστευω οτι τα παω αρκετα καλα σε σχεση οταν πρωτοξεκινησα......αλλα οπως ολοι εχω κι εγω τα προβληματακια μου........
να ερθω λοιπον στο ερωτημα:
πως γινεται να βγαλω δυο τραγουδια στον αερα ταυτοχρονα (διαφορετικων bpm) και να μην υπαρχει διαφορα???
αν γινεται αυτο πω θα το κανω χωρις να αλλαξω τα bpm απο τα pich χωρις να αλλοιωθει το τραγουδι?????????
παρακαλω βοηθηστε την κατασταση........
ευχαριστω εκ των πρωτερον........
καταρχην συγχαριτηρια για ολη αθτην την προσπαθεια σας για το site του VIRTUAL DJ και το forum που μας κρατατε ενημερους........
θελω να πιστευω οτι τα παω αρκετα καλα σε σχεση οταν πρωτοξεκινησα......αλλα οπως ολοι εχω κι εγω τα προβληματακια μου........
να ερθω λοιπον στο ερωτημα:
πως γινεται να βγαλω δυο τραγουδια στον αερα ταυτοχρονα (διαφορετικων bpm) και να μην υπαρχει διαφορα???
αν γινεται αυτο πω θα το κανω χωρις να αλλαξω τα bpm απο τα pich χωρις να αλλοιωθει το τραγουδι?????????
παρακαλω βοηθηστε την κατασταση........
ευχαριστω εκ των πρωτερον........
发表时间 Tue 01 Oct 13 @ 5:10 pm