快速登录:  

Forum: Greek Forum

话题: ποιοτητα ηχου

由于该帖子已年深日久,可能包含陈旧过时或描述错误的信息。

Μερικες αποριες. 1 . Εχω αγορασει μουσικη (320 MP3) απο επισημες ιστοσελιδες και στην αναλυση στο SPEK βγαινει στα 16Κhz (περιπτωση upscale?). Ειναι κανονας τα 320kbs να βγαιvουν στα 20Khz η μπορει να ειναι και 16khz (πιο 'πυκνη' στις χαμηλες συχνοτητες)? 2. Αν ηχογραφησω ενα κομματι 192kbs (16khz) σε FLAC , η αναλυση στο SPEK δειχνει πανω απο 20KHZ. H επεκταση αυτη των συχνοτητων επηρεαζει τον ηχο αφου στην ουσια εναι η ιδια ποιοτητα? Ευχαριστω
 

发表时间 Thu 30 Jul 20 @ 7:52 am
Το SPEK είναι φασματογράφος. Σου δείχνει την ανάλυση των συχνοτήτων. Το πως ερμηνεύονται αυτές οι συχνότητες είναι μια μεγάλη συζήτηση που ξεφεύγει κατά πολύ από αυτό εδώ το forum.

Τώρα:
1) Εξαρτάται από την παραγωγή και το mastering που έχει γίνει. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας. Αν ο παραγωγός/mastering studio θεωρεί οτι βγάζει τον ήχο που θέλει κόβοντας τις ψιλές πάνω από 12KHz (σαν παράδειγμα) τότε μπορεί να το κάνει και αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την "ποιότητα" του ήχου. Αυτό ισχύει και για το αντίστροφο βέβαια (τις χαμηλές) όπου πολλές γνωστές Ελληνικές παραγωγές τα τελευταία χρόνια έχουν κομμένα τα μπάσα κάτω από τα 120Ηz παρακαλώ!!! (απαράδεκτο κατ' εμένα, πραγματικότητα δε - έτσι ήθελε το κομμάτι ο παραγωγός)

2) Πως κάνεις την ηχογράφηση; Αναλογικά ή ψηφιακά;
Αν την κάνεις αναλογικά τότε η επέκταση που βλέπεις είναι είτε από τον θόρυβο του αναλογικού σήματος, είτε από την επεξεργασία του ήχου από τα DAC και ADC.
Αν την κάνεις ψηφιακά, κάτι κάνεις λάθος...
Επίσης δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ απολύτως νόημα η εγγραφή ενός κομματιού 192 Kbps (ή και 320Kbps) σε FLAC.
Γενικά το MP3 είναι απολεστικός αλγόριθμος συμπίεσης ενώ το FLAC ΜΗ απολεστικός.
Με απλά λόγια με το MP3 ότι κι αν κάνεις, χάνεις κάποια από την αρχική πληροφορία κατά την συμπίεση.
Με το FLAC όχι.
Άπαξ και χάσεις την πληροφορία, δεν μπορείς να την ανακτήσεις. Έτσι λοιπόν η εγγραφή ενός αρχείου που έχει ήδη "χαμένη" πληροφορία σε αρχείο που διατηρεί όλες τις πληροφορίες δεν σου προσφέρει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ.
 

发表时间 Thu 30 Jul 20 @ 8:27 am
Αρα δεν υπαρχει απολυτα σωστος τροπος να ελεγξω αν αυτο που αγοραζω ειναι πληρες. Δυστηχως, φαινεται πλεον να εχει γινει εθισμος η μετρια μουσικη ποιοτητα . Παλια αγοραζες ενα σιντι (ακριβα μεν) και κατα κανονα ησουν σιγουρος. Εδω γυρευω καποια ιστοσελιδα με ελληνικη μουσικη και official remixes σε flac για αγορα και δεν βρισκω ( κοτζαμ google play πουλαει -και οχι ολα -μονο 320) . Παντως η ελληνικες μουσικες εταιριες εχουν θεματα (και μετα παραπονιονται για την πειρατεια ). Δεν καταλαμβαινουν οτι δεν χρησμοποιουν ολοι stream. Ευχαριστω παντως για την απαντηση
 

发表时间 Thu 30 Jul 20 @ 8:45 am


(陈旧帖子或论坛版块会自动关闭)