快速登录:  

Forum: Greek Forum

话题: Τεχνολογία & DJing - Page: 1

由于该帖子的部分内容已年深日久,可能包含陈旧过时或描述错误的信息。

Για να χαρακτηριστεί (από τους γνώστες – καριερίστες του είδους) ο οποιοσδήποτε ως (αξιόλογος) Dj, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 3 βασικά προσόντα - ικανότητες: α΄) Τεχνική κατάρτιση, β΄) Μουσική αντίληψη, γ΄) Ικανότητα ψυχολόγισης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που ασχολείται ενεργά με την εν λόγω δραστηριότητα και διαφωνεί…

Από κει και πέρα, το ερώτημα που τίθεται (και αποτελεί κεντρικό θέμα αυτού του νήματος), είναι το κατά πόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας συμβάλει θετικά στο DJing.

Κατά την προσωπική μου άποψη, λοιπόν, αναλύω…

1. Όσον αφορά στο θέμα της τεχνικής ικανότητας:

- Είναι ή δεν είναι τεχνική ικανότητα ο συγχρονισμός των BPM? Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου) ή όχι, ιδιαίτερη εξάσκηση (τόσο στο χέρι, όσο και στο αυτί) καθώς και συνεχή συγκέντρωση - ακρόαση?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα του “Sync”, πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την τεχνική τους? Πόσοι είναι οι Digital-DJs, οι οποίοι θα είναι το ίδιο αποδοτικοί και “αλάνθαστοι”, εάν κληθούν να βγάλουν το ίδιο set με 2 SL-1200MkII?

- Είναι ή δεν είναι (έμμεση) τεχνική ικανότητα η γνώση (στο περίπου) των BPM. Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου) ή όχι, ιδιαίτερη ακρόαση - αποστήθιση?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα του “Read BPM”, πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την τεχνική τους?

- Είναι ή δεν είναι (έμμεση) τεχνική ικανότητα η εύρεση της κατάλληλης “πόρτας”. Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου) ή όχι, ιδιαίτερη ακρόαση - αποστήθιση?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα τόσο του “Cue”, όσο και του “Save”, πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την τεχνική τους?

- Είναι ή δεν είναι τεχνική ικανότητα η ορθή και γρήγορη αλλαγή (δεν αναφέρομαι στην “κοφτή”)? Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου) ή όχι, ιδιαίτερη εξάσκηση γρήγορων και με ακρίβεια ενέργειών?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα του “Loop” ή του "Sample" (άρα απεριόριστο χρόνο για την επίτευξη smooth αλλαγής) πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την τεχνική τους?


2. Όσον αφορά στο θέμα της μουσικής αντίληψης:

Κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι άλλο το αναπαράγω μουσική (DJing) και άλλο το παράγω μουσική (Producing).
Όταν ένας DJ χρησιμοποιεί (ορθά) τις όποιες δυνατότητες του παρέχει η εξέλιξη της τεχνολογίας (filters, effects, samples, κ.α.), δεν παράγει ένα (νέο) κομμάτι (on-air), αλλά διανθίζει (για να χρησιμοποιήσω και τον σωστό μουσικό όρο) ένα (υφιστάμενο) κομμάτι (on-air).

- Είναι ή δεν είναι μουσική ικανότητα η διάνθιση ενός κομματιού? Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου, όσο αυτό ήταν εφικτό) ή όχι, ιδιαίτερη εξάσκηση (π.χ. χρήση 3 ή και 4 turntables, σε συνδυασμό με mixer ανάλογων ή μη δυνατοτήτων)?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα filters, effects, samples, loops, slicers, rolls, κ.α., πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την τεχνική τους (χρήση 3 ή και 4 virtual decks)?

- Είναι ή δεν είναι μουσική ικανότητα η ορθή (τονικά) μίξη? Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου) ή όχι, ιδιαίτερη εξάσκηση (προσεκτική χρήση του pitch, ώστε να μην ξεφεύγει τονικά ένα κομμάτι)?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα “Key Lock” (ή “Master Tempo”), πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την τεχνική τους?

- Ναι, η τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να συμβάλει θετικά στην εκάστοτε μουσική διάνθιση, αλλά (τελικά) πόσοι είναι αυτοί οι οποίοι πραγματικά την εκμεταλλεύονται στο έπακρον, δημιουργώντας ένα άριστο αποτέλεσμα, κάθε φορά που βγάζουν ένα οποιοδήποτε set?


3. Όσον αφορά στο θέμα της ικανότητα ψυχολόγισης:

- Είναι ή δεν είναι ικανότητα η ψυχολόγιση του κοινού και (κατ’ επέκταση) η ανάλογη αντίδραση? Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου) ή όχι, ιδιαίτερη ικανότητα αποστήθισης κομματιών?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα “Playlist”, πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την μνήμη τους? Πόσοι είναι οι Digital-DJs που δεν έχουν ούτε μία Playlist στο laptop τους?


Εν κατακλείδι, ερωτώ (τους αντιφρονούντες)…

1. Πού και πώς (ακριβώς) η τεχνολογική εξέλιξη συμβάλει θετικά στο DJing?
Στην ιατρική όλοι ξέρουμε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας (π.χ. ρομποτική χειρουργική), είχε ως αποτέλεσμα (πέραν των θετικότατων αποτελεσμάτων) και την “αναβάθμιση” (σε γνωστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο) του χειρούργου που θα ασχολούνταν με αυτή… Στο DJing αυτό ισχύει?

2. Είναι ισάξιος ένας Vinyl-DJ με έναν Digital-DJ (ως performers)? Γιατί ένας οποιοσδήποτε Digital-DJ χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και σεβαστό χρόνο για να παίξει το ίδιο αποδοτικά και “αλάνθαστα” ως Vinyl-DJ, ενώ το αντίστροφο χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια και χρόνο? Κατ’ επέκταση, οι απόψεις τους περί του αντικειμένου, έχουν την ίδια βαρύτητα?

3. Είναι τελικά όλοι ίδιοι Phantom? Δεν υπάρχουν “αυθεντίες”?
Δηλαδή, εάν ήσουν διοργανωτής ενός πολύ μεγάλου μουσικού event, με ανάλογο κοινό (γνώστες) και στο οποίο θα δαπανούσες πολλά χρήματα, ποιον θα καλούσες να παίξει? Τον Σειρά (και τον όποιο επιπέδου Σειρά) ή τον “τυχαίο” που παίζει στο bar της γειτονιάς?
Δηλαδή, όταν μας προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και διαθέτουμε τα χρήματα (δυστυχώς εκεί έχουμε φτάσει...), γιατί ψάχνουμε να βρούμε την “αυθεντία” και όχι τον “τυχαίο” στο ιατρείο της γειτονιάς?


Υ.Γ.1. Όποιος υποστηρίξει ότι η τεχνολογική εξέλιξη συνέβαλε θετικά στο τελικό ψυχαγωγικό αποτέλεσμα, να του υπενθυμίσω προκαταβολικά ότι…
- Εάν λαμβάνει νυχτοκάματο 25€ - 50€ πλέον και όχι 100€ ή 150€, ως θα έπρεπε...
- Εάν ακούει (απ’ τον εκάστοτε ιδιοκτήτη) το περίφημο: “καλή η μουσική, αλλά να γεμίζεις και την μπάρα μπροστά σου”...
…Είναι ακριβώς γιατί η τεχνολογική εξέλιξη συνέβαλε στο να υπάρχει (πλέον) ένα αποδεκτό - ικανοποιητικό ψυχαγωγικό αποτέλεσμα και απ’ τον κάθε άσχετο και ανίδεο! Συνεπώς, εάν αυτό το θεωρεί θετικό (ως DJ), καλύτερα να μην μπει καν στον κόπο να απαντήσει…
 

发表时间 Tue 17 Apr 18 @ 6:12 pm
Σοβαρά τώρα;;;

Αρκετά με την θεοποίηση του βινυλίου. Κι εμένα μ' αρέσει το βινύλιο και αραιά και που παίζω και με βινύλιο, αλλά ΟΧΙ δεν ήταν τα πάντα καλύτερα και αγγελικά πλασμένα τότε.
Δεν ξέρω καν αν αξίζει να μπω στον κόπο να απαντήσω ή όχι!
Αλλά επειδή εγώ σε προκάλεσα να ανοίξεις αυτό το θέμα, έχουμε και λέμε:

1. Τεχνική ικανότητα
Όχι δεν είναι τεχνική ικανότητα να κουνάς το pitch ώστε να κολλάνε τα BPM.
Αυτό είναι μια ρουτίνα που μαθαίνεις όπως μαθαίνεις να κουνάς τη βελόνα, να ανεβοκατεβάζεις τα ποτενσιόμετρα στη σωστή στιγμή κ.ο.κ.
Καθαρά και ξάστερα λοιπόν: Το "χειροκίνητο" beatmatching ΔΕΝ είναι κάτι που δεν μπορεί να μάθει κάποιος με λίγη ή περισσότερη εξάσκηση. Δεν είναι χάρισμα, ούτε είναι κάτι που αν δεν το κάνεις για κάποιο καιρό δεν μπορείς να το ξανακάνεις μετά.
Αρκετά με την μυθοποίηση του "χειροκίνητου" beatmatching. Σίγουρα είναι κάτι που πολλοί σύγχρονοι dj δεν ξέρουν να κάνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μπορούν να το μάθουν αν αφιερώσουν μερικές δεκάδες ώρες κάνοντας εξάσκηση.
Είναι σαν την οδήγηση στην Αμερική. Το 90% των Αμερικανών δεν ξέρει να οδηγεί αυτοκίνητο με χειροκίνητο σασμάν! Δεν έμαθε γιατί δεν το χρειάστηκε. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να μάθει αν χρειαστεί ή οτι είναι ιδιαίτερη τεχνική ικανότητα το να οδηγείς με χειροκίνητο σασμάν αντί για αυτόματο. Και αυτό δεν συμβαίνει τώρα "τελευταία" με την τεχνολογική εξέλιξη... Συμβαίνει από το 80 όπου όλα τα Αμερικάνικα αυτοκίνητα (και πολλά που προοριζόταν για την Αμερικάνικη αγορά) κυκλοφορούσαν μόνο με αυτόματο. Άρα δεν φταίει η κακή τεχνολογική εξέλιξη!

Τεχνική ικανότητα είναι η σωστή (και δημιουργική) μίξη. Το να ξεκινήσεις σωστά την δεκαεξάδα σου π.χ πάνω στην δεκαεξάδα του άλλου κομματιού. Τεχνική ικανότητα είναι να κάνεις μίξη τριών τετάρτων. Τεχνική ικανότητα είναι να χρησιμοποιείς ΣΩΣΤΑ τις λούπες, τα effects, το equalizer κτλ. Είτε παίζεις με βινύλιο, είτε με CD είτε με Controller αν δεν ξέρεις να πατήσεις σωστά τις μπότες δεν σε σώζει τίποτα. Και είτε με βινύλιο, είτε με CD είτε με controller πολλοί ήταν και είναι οι DJ's που δεν αφιέρωσαν ποτέ χρόνο να κατανοήσουν την δομή ενός μουσικού κομματιού και που είναι αυτό το ρημάδι το primary beat (beat nr 1 της τετράδας, οχτάδας, δεκαεξάδας κτλ)

Συγκεκριμένα στις ερωτήσεις σου:

Quote :
Είναι ή δεν είναι τεχνική ικανότητα ο συγχρονισμός των BPM? Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου) ή όχι, ιδιαίτερη εξάσκηση (τόσο στο χέρι, όσο και στο αυτί) καθώς και συνεχή συγκέντρωση - ακρόαση?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα του “Sync”, πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την τεχνική τους?

Όχι. Δεν απαιτούσε καμία ιδιαίτερη εξάσκηση προκειμένου να μένεις "σε φόρμα". Απαιτούσε κάποιες ώρες εξάσκηση μέχρι να μάθεις πως να το κάνεις.
Όταν έχω το SYNC (και το κάθε sync) γιατί θα πρέπει να το απαρνηθώ; Ποια τεχνική θα εξασκήσω αν το απαρνηθώ; Το να μετρήσω 4-8 χρόνους και να κουνήσω το pitch ? Το να βάλω δαχτυλάκι στο πλατό; Κάποτε έκανα χειροκίνητο beatmatching σε 5 με 10 δευτερόλεπτα. Τώρα θέλω 15. Ε ΚΑΙ;

Quote :
Πόσοι είναι οι Digital-DJs, οι οποίοι θα είναι το ίδιο αποδοτικοί και “αλάνθαστοι”, εάν κληθούν να βγάλουν το ίδιο set με 2 SL-1200MkII?

Καταρχήν εκτός από συγκεκριμένα house sets, κανένα set κανενός digital dj δεν μπορεί να βγει με βινύλιο καθώς λείπουν τα απαραίτητα εργαλεία από αυτό το μέσο! Αλλά ας πάρουμε και το αντίθετο: Ποιος dj βινυλίου μπορεί να βγάλει ένα set ίδιο με αυτό ενός digital dj ?

Quote :
Είναι ή δεν είναι (έμμεση) τεχνική ικανότητα η γνώση (στο περίπου) των BPM. Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου) ή όχι, ιδιαίτερη ακρόαση - αποστήθιση?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα του “Read BPM”, πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την τεχνική τους?

Όχι. Μόνο τεχνική ικανότητα δεν είναι. Στείρα αποστήθιση ναι. Και πολλοί επαγγελματίες dj ή είχανε cheat charts (τετράδια με σημειωμένα κομμάτια και BPM) ή γράφανε τα BPM πάνω στο εξώφυλλο του δίσκου. Αλλά και πάλι, υπό τους όρους που θέτεις (εσύ) , η τεχνολογία βοηθάει περισσότερο στην στείρα απομνημόνευση των BPM. Όταν βλέπεις το BPM συνεχώς δίπλα από τον τίτλο είτε στις λίστες είτε στα decks το αποστηθίζεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Άρα ΑΝ η απομνημόνευση των BPM ήταν τεχνική ικανότητα, τότε η τεχνολογία θα σε βοηθούσε περισσότερο αντί για το αντίθετο που ισχυρίζεσαι.

Quote :
- Είναι ή δεν είναι (έμμεση) τεχνική ικανότητα η εύρεση της κατάλληλης “πόρτας”. Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου) ή όχι, ιδιαίτερη ακρόαση - αποστήθιση?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα τόσο του “Cue”, όσο και του “Save”, πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την τεχνική τους?

Είναι τεχνική ικανότητα, ναι. (το να τις εντοπίσεις και να τις χρησιμοποιήσεις σωστά) "Ιδιαίτερη" ακρόαση/αποστήθιση δεν ήθελε ποτέ όμως. Ένα κομμάτι που το έχεις παίξει 3-4 φορές ξέρεις πλέον (και για όσο καιρό το παίζεις σε μια σχετικά τακτική βάση) όλες του τις πόρτες και γέφυρες. Αυτό έχει να κάνει με την έμφυτη αποστήθιση/απομνημόνευση που συμβαίνει με οποιοδήποτε σκοπό ακούς. (ψυχοακουστικά μοντέλα κτλ...) Όσον αφορά το CUE, ποια ιδιαίτερη τεχνική ικανότητα είπαμε οτι εξασκείς πηγαίνοντας χειροκίνητα το κομμάτι σε συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά ; Την ιδιαίτερη τεχνική του να κουνάς την βελόνα πάνω στο βινύλιο προσέχοντας να μην τον χαράξεις; Ή μήπως την ιδιαίτερη τεχνική του να γυρνάς τον καρπό σου;

Quote :
- Είναι ή δεν είναι τεχνική ικανότητα η ορθή και γρήγορη αλλαγή (δεν αναφέρομαι στην “κοφτή”)? Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου) ή όχι, ιδιαίτερη εξάσκηση γρήγορων και με ακρίβεια ενέργειών?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα του “Loop” ή του "Sample" (άρα απεριόριστο χρόνο για την επίτευξη smooth αλλαγής) πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την τεχνική τους?

Ορθή και γρήγορη αλλαγή πόσων κομματιών; Και ποιων; Γιατί ακόμα και σήμερα στο DMC οι μεγάλοι και τρομεροί vinyl/scratch dj's χρησιμοποιούν συγκεκριμένες ρουτίνες. Στις οποίες εξασκούνται ξανά και ξανά και ξανά. Είναι ωραίο το DMC. (δεν το λέω ειρωνικά) Αλλά κανένας από αυτούς τους DJ δεν μπορεί να κάνει κάποιο κόλπο παραπάνω από την προ-προγραμματισμένη ρουτίνα του. Οπότε αν θεωρείς πλεονέκτημα το να πρέπει να κάνω εξάσκηση 6 μήνες μία ρουτίνα που στην καλύτερη θα μου δώσει μέχρι 10 λεπτά παιξίματος με τρικ, τότε πάσο. Σίγουρα μαθαίνω πως να γίνομαι ρομποτάκι (να κάνω συγκεκριμένες κινήσεις ακριβείας σε συγκεκριμένη στιγμή). Φανταστικά! Και για να έχουμε καλό ρώτημα, ΠΟΣΟΙ dj's το 1985 για παράδειγμα κάνανε τέτοια tricks ? Πόσοι dj's βγάζανε το 1985 "γρήγορες και σωστές" αλλαγές; Και ποια ήταν η ταχύτητα του "γρήγορα"; Γιατί αν μιλάμε για singles ακόμα και με προ-προγραμματισμένη ρουτίνα δύσκολα βγάζεις αλλαγή με βινύλιο σε χρόνο κάτω από λεπτό, και σίγουρα όχι για πολλά τραγούδια συνεχόμενα!

2. Μουσική αντήληψη
Quote :
Είναι ή δεν είναι μουσική ικανότητα η διάνθιση ενός κομματιού? Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου, όσο αυτό ήταν εφικτό) ή όχι, ιδιαίτερη εξάσκηση (π.χ. χρήση 3 ή και 4 turntables, σε συνδυασμό με mixer ανάλογων ή μη δυνατοτήτων)?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα filters, effects, samples, loops, slicers, rolls, κ.α., πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την τεχνική τους (χρήση 3 ή και 4 virtual decks)?

Εδώ γιατί ξαφνικά βάζεις το "όσο ήταν εφικτό";;; Συγκρίνουμε ή όχι αν η εξέλιξη της τεχνολογίας άλλαξε/βοήθησε τους dj's ? Αν είναι να συγκρίνουμε, θα συγκρίνουμε με ίσους όρους.
Και σε ρωτώ: Τι διάνθηση ακριβώς έκανε ένας dj βινυλίου; Στην καλύτερη μπορούσε να πετύχει ένα delay, ένα flanger, και μια υποτυπώδη loop. Κι αυτό μόνο σε διαγωνισμούς και άντε σε ένα - δύο μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα κι ο καλύτερος μίκτης της εποχής δεν είχε gain, δεν είχε eq per channel, και φυσικά ούτε λόγος για effects κτλ. Για πες μου λοιπόν τι διάνθηση έκαναν οι dj βινυλίου (και μάλιστα σε σχέση με σήμερα) ;;; Η μοναδική διάνθηση που μπορούσαν να κάνουν ήταν το scratching/transform. Το οποίο ΝΑΙ είναι μια ιδιαίτερη τεχνική και απαιτεί πολύ κόπο για να το μάθεις να το κάνεις. ΝΑΙ, το scratching είναι ως ένα βαθμό χάρισμα. ΝΑΙ, το scratching είναι κάτι που αν δεν το κάνεις για αρκετό καιρό το "ξεχνάς". Αλλά το scratching γίνεται και με CD και με Controllers. Διαφέρει η τεχνική, αλλά έχω δει απίστευτες ρουτίνες και σε "σταθερά" πλατό (CD/Controllers). Οπότε όσον αφορά τη διάνθηση (και δημιουργικότητα πάνω στη μίξη) η τεχνολογία όχι μόνο κακό δεν έκανε, αλλά εκτόξευσε τις δυνατότητες που έχει σήμερα ένας dj παρέχοντας του πάρα πολλά εργαλεία.

Quote :
- Είναι ή δεν είναι μουσική ικανότητα η ορθή (τονικά) μίξη? Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου) ή όχι, ιδιαίτερη εξάσκηση (προσεκτική χρήση του pitch, ώστε να μην ξεφεύγει τονικά ένα κομμάτι)?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα “Key Lock” (ή “Master Tempo”), πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την τεχνική τους?

Σοβαρά τώρα, με όλο το σεβασμό, έχεις παίξει με βινύλια; Η παραμικρή αλλαγή στο pitch αλλάζει και το κλειδί. Και επειδή αυτό που θες πάνω απ' όλα είναι να ταιριάξουν τα BPM (και μετά τα κλειδιά) η τονική μίξη ήταν ουτοπία, εκτός απ' όπου "τύχαινε" να ταιριάξουν τα κλειδιά μεταξύ τους. Η τονική μίξη (εκτός studio) έγινε πρακτικά εφικτή μόνο μετά την έλευση του "καταραμένου" master tempo.
Κι επειδή θα το βρούμε παρακάτω, πόσο σε περιορίζει στην δυνατότητα "ψυχολόγησης" (δικός σου όρος) η μη χρήση του master tempo. Πόσα τραγούδια σου "κόβει" το γεγονός οτι με το σωστό pitch το κλειδί είναι λάθος; Και η αγαπημένη μου ερώτηση: ΠΟΣΟΙ dj κάνανε τονική μίξη το 1985 με βινύλιο;

3. Ικανότητα ψυχολόγησης
Quote :
Είναι ή δεν είναι ικανότητα η ψυχολόγιση του κοινού και (κατ’ επέκταση) η ανάλογη αντίδραση? Απαιτούσε (επί εποχής βινυλίου) ή όχι, ιδιαίτερη ικανότητα αποστήθισης κομματιών?
Όταν η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει πλέον την δυνατότητα “Playlist”, πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά και διαχρονικά την απαρνούνται, συνεχίζοντας να εξασκούν την μνήμη τους? Πόσοι είναι οι Digital-DJs που δεν έχουν ούτε μία Playlist στο laptop τους?

Ναι είναι ικανότητα. Όχι ΠΟΤΕ δεν απαιτούσε ικανότητα "αποστήθισης". Απαιτούσε πάντα να μπορείς να ψυχολογήσεις το κοινό σου. Το πως θα αντιδράσεις ΔΕΝ έχει να κάνει με την τεχνολογία που χρησιμοποιείς. Καμία playlist δεν θα σε σώσει αν δεν μπορείς να ψυχολογήσεις το κοινό σου, να καταλάβεις πότε το κούρασες, πότε κάτι δεν τραβάει ή πότε κάτι πρέπει να το τραβήξεις λίγο ακόμα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ένας DJ όταν αρχίζει να παίζει επαγγελματικά είναι οτι αυτό που δούλεψε χθες και έκανε πάταγο σήμερα μπορεί να μην δουλέψει (και μάλιστα αυτό είναι και η μεγαλύτερη πιθανότητα). Αυτό το μαθαίνει ανεξαρτήτως μέσου αναπαραγωγής. Είτε παίζει με κασέτες, είτε με βινύλια, είτε με της Παναγιάς τα μάτια, ένας dj μαθαίνει (συχνά με τον σκληρό τρόπο) οτι πρέπει να έχει φαντασία και οτι πρέπει συνεχώς να "διαβάζει" το κοινό του! Ευτυχώς σε αυτό το κομμάτι (διάβασμα και ψυχολόγηση κόσμου) η τεχνολογία προς το παρών δεν έχει απάντηση. Γιατί αν βρει απάντηση τότε το επάγγελμα του DJ θα τελειώσει.
Όσον αφορά τις playlist τώρα: Κατ' αρχήν και οι dj's βινυλίου είχαν (και αυτοί, surprise) playlists! Ήταν μάλιστα πιο "σταθερές" (aka λιγότερο ευέλικτες) σε σχέση με σήμερα. Οι δισκοθήκες τότε ή ήταν οργανωμένες αλφαβητικά (οπότε και πολλοί dj's "έβγαζαν" τους κύριους δίσκους που θα παίζανε σε μία ντάνα φτιάχνοντας μια "playlist/set" ή θα ήταν οργανωμένες εξ' αρχής με βάση την κύρια ροή του προγράμματος (πάλι εν ήδη playlist/set)
Η ερώτηση τώρα βέβαια είναι η εξής: Πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα μπορούσες να αντιδράσεις τότε στο αποτέλεσμα της ψυχολόγησης που έκανες; Πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα μπορούσες να αλλάξεις είδος / ύφος μουσικής; Και ΠΟΣΕΣ επιλογές είχες; Αν στην ντάνα σου είχες δίσκους για ακόμα μισή ώρα "house" αλλά ανακαλύπτεις οτι στον κόσμο σήμερα τραβάνε τα "καρεκλάδικα", πόσο γρήγορα μπορούσες να αλλάξεις το ύφος; Πόσο γρήγορα μπορούσες να συγκεντρώσεις τους απαραίτητους δίσκους στην ντάνα σου ώστε να βγάλεις μισή ώρα πρόγραμμα με "καρέκλες"; Και όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα πρέπει να κάνεις διάνθηση, να κάνεις γρήγορες αλλαγές, να κάνεις tricks/loops κτλ;

Quote :
1. Πού και πώς (ακριβώς) η τεχνολογική εξέλιξη συμβάλει θετικά στο DJing?

Κατ' αρχήν τι σχέση έχει το κοινωνικό επίπεδο με την εξέλιξη της τεχνολογίας στο dj-ing ?
Θεωρείς οτι αν ακόμα παίζαμε με βινύλια θα είχαν οι dj καλύτερο κοινωνικό επίπεδο; Οι μοναδικοί εργαζόμενοι στη νύχτα που κατάφεραν να αναβαθμίσουν την κοινωνική τους θέση τα τελευταία 30 χρόνια είναι οι τραγουδιστές/τραγουδίστριες.
Όσον αφορά το οικονομικό επίπεδο, θεωρείς οτι φταίει η τεχνολογική εξέλιξη για τον μέσο όρο απολαβών των dj's ? Το 1990 υπήρχαν και τότε DJ με 200 δρχ νυχτοκάματο και DJ με 2000 και 5000 δρχ νυχτοκάματο. Μέχρι την ευρεία επέκταση των CD στα μαγαζιά στα τέλη των 90's είναι 10 χρόνια. Δεν είδα σ' αυτά τα 10 χρόνια (που ακόμα επικρατούσε το βινύλιο) να ανέβηκε καθόλου το μέσο νυχτοκάματο.
Στην αγορά ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Αλλά δεν είναι ο μόνος νόμος που καθορίζει τις τιμές... Στα 90's είχαμε αύξηση της ζήτησης (για dj's). Αλλά οι τιμές έμεναν "σταθερές" (ακολουθούσαν μόνο τον πληθωρισμό). Στις αρχές των 2000's είχαμε ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ της ζήτησης (και η τελευταία καφετέρια της γειτονιάς ήθελε σε καθημερινή βάση DJ) χωρίς ακόμα να έχουμε (από τεχνολογικής πλευράς) διευκόλυνση της προσφοράς (να μπορεί με ένα laptop και ένα controller να γίνει DJ και η κουτσή Μαρία). Επίσης δεν είχαμε CD-R (οπότε η μουσική έπρεπε να είναι αγορασμένη) ούτε YouTube, ούτε γρήγορο internet, ούτε DJ Pools κτλ. Γιατί λοιπόν στις αρχές των 2000's αφού η ζήτηση εκτοξεύθηκε (και η τεχνολογία δεν έπαιζε κανένα ρόλο στη διαμόρφωση της προσφοράς) οι τιμές δεν ανέβηκαν; Γιατί δεν αναβαθμήστηκε τότε ο DJ, ο ρόλος του και οι αμοιβές του; Τι μέσο αναπαραγωγής χρησιμοποιούσε (ή ήξερε καλύτερα να χρησιμοποιεί) τότε ο "μέσος" dj ? Μήπως βίνύλιο; Μήπως τότε οι dj (που όλοι είχαν ένα υπόβαθρο βινυλίου) δεν εκμεταλλεύτηκαν σωστά την τεράστια αύξηση της ζήτησης ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους; Γιατί σήμερα τα ρίχνουμε στην τεχνολογία;

Πάμε τώρα σε μερικές ερωτήσεις:
1. Αφού έχεις έτοιμο το cue, και έτοιμο το sync, έχεις ή δεν έχεις περισσότερο χρόνο να ψυχολογήσεις το κοινό σου; Έχεις ή δεν έχεις περισσότερο χρόνο να αντιδράσεις (με βάση αυτό που ψυχολόγησες) και να αλλάξεις ριζικά το πρόγραμμα;
2. Αφού πλέον δεν σε περιορίζει η δισκοθήκη του χώρου που πας (και ο μικρός αριθμός single/lp που μπορείς να κουβαλήσεις) μπορείς ή δεν μπορείς να έχεις ένα πρόγραμμα λιγότερο επαναλαμβανόμενο, αρκετά πιο απρόοπτο και πολύ πιο πλουραλιστικό;
3. Αφού πλέον έχεις όλες τις λούπες, τα effects, τα samples κτλ μπορείς ή δεν μπορείς να κάνεις πιο ουσιαστική διάνθηση των κομματιών (μέχρι και live mashup);
4. Αφού έχεις το καταραμένο master tempo και το κακό key_change μπορείς ή δεν μπορείς να έχεις μεγαλύτερη ποσότητα κομματιών στα οποία θα κάνεις αρμονική μίξη;
5. Πόσες φορές σου πήδηξε η βελόνα χθες;
6. Πόσες φορές σου συντόνισε το πικαπ;
7. Πόσες βελόνες έσπασες τον τελευταίο μήνα;
8. Πόσα βινύλια γρατζούνισες;
9. (Ανάλογα και με το είδος μουσικής που παίζεις) Πόσα κομμάτια έπαιξες χθες; Ποια ήταν η μέση τους διάρκεια στον αέρα; Τι σου έμεινε από την χθεσινή βραδιά εκτός από το να κάνεις τον χαμάλη βάζοντας/βγάζοντας βινύλια και κουνώντας το πλατο χιλιάδες φορές για "ανούσιο" (όσον αφορά τον αέρα σου) λόγο;

Quote :
2. Είναι ισάξιος ένας Vinyl-DJ με έναν Digital-DJ (ως performers)?

Αυτό από που προκύπτει; Ένας digital dj μπορεί να ξέρει ή μπορεί να μην ξέρει χειροκίνητο beatmatch (και επομένως να χρειάζεται να μάθει)
Αλλά από που προκύπτει οτι ο digital θέλει πολύ περισσότερο χρόνο να αποδώσει όπως ο vinyl και οτι ο vinyl θέλει λιγότερο να αποδώσει όπως ο digital;
Πόσο χρόνο θέλει ένας digital dj να μάθει beatmatching και πόσο χρόνο θέλει ο vinyl να εξοικειωθεί με ένα πρόγραμμα/controller και να μάθει την βασική χρήση πολλαπλών effects? Δεν ξέρω. Ρωτάω; Υπάρχει κάποια μελέτη απ' αυτού, ή εικασίες;
Και για τι πρόγραμμα μιλάμε; Θα πάρουμε τον Σαρτζετάκη (Sparky T) και θα τον συγκρίνουμε με τον μέσο dj καφετέριας; Να τον συγκρίνουμε με τον Zedd (controller only), τον Skrillex και τον Paul Van Dyk (υβριδικά setups που συμπεριλαμβάνουν DJ software) ή έστω κάποιον από τους Tiesto, Calvin Harris, Armin Van Buuren κλτ (CD Setup)
Άντε να σου κάνω την κάνω την χάρη να τον συγκρίνουμε με τον QBert (ο οποίος εδώ και χρόνια κάνει ρουτίνες με DVS/Timecode)
Μα τι κακό πράγμα αυτή η τεχνολογία που την χρησιμοποιεί ένας από τους καλύτερους dj εν ζωή... φτου κακά! Μακριά από εμάς!!!

Quote :
Είναι τελικά όλοι ίδιοι Phantom? Δεν υπάρχουν “αυθεντίες”?

Σαφώς και δεν είναι όλοι ίδιοι. Αλλά ΟΧΙ δεν υπάρχουν αυθεντίες. Αυθεντία σημαίνει οτι κάποιος τα ξέρει όλα. Τέτοιος άνθρωπος ΟΧΙ δεν υπάρχει.
Άλλο πράγμα είναι να είσαι πολύ καλός σ' αυτό που κάνεις και να χαίρεις του σεβασμού ακόμα και των ανταγωνιστών σου, και άλλο να είσαι αυθεντία. Γηράσκω αεί διδασκόμενος. Την στιγμή που κάποιος θεωρηθεί "αυθεντία", αυτόματα τα ξέρει όλα και σταματάει να μαθαίνει. Κάτι που αφενός δεν ισχύει, και αφετέρου είναι κακό για αυτόν τον ίδιο που είναι "αυθεντία"

Τέλος όχι δεν παίρνω 25-50 ευρώ, ούτε μου ζητάνε να γεμίσω την μπάρα.

------ Μέχρι εδώ προσπάθησα απλά απαντήσω στα θέματα που έθεσες------

Τώρα:
Το πρώτο γενικότερο λάθος στην τοποθέτηση σου είναι οτι μου συγκρίνεις τις δυνατότητες της "αφρόκρεμας" των dj βινυλίου απέναντι στο μέσο dj καφετέριας. Ή θα συγκρίνεις την αφρόκρεμα και από τις δύο κατηγορίες, ή θα συγκρίνεις το "σωρό" και από τις δύο κατηγορίες.
Το δεύτερο γενικότερο λάθος είναι οτι αναπολείς και συγκεντρώνεις όλα τα "καλά" μιας εποχής και μιας συγκεκριμένης κατηγορίας dj και την βάζεις απέναντι στο σήμερα, αφήνοντας απ' έξω όλα τα κακώς κείμενα. Στην Ελλάδα του 1990 δεν ήταν μόνο η Barbarella και η Αυτοκίνηση (για παράδειγμα) που είχαν DJ. Ούτε ήταν όλα ιδανικά για όποιον είχε την τύχη να παίξει σε τέτοια μαγαζιά.

Από εκεί και πέρα είτε μας αρέσει είτε όχι η τεχνολογία προχωράει και θα συνεχίσει να προχωράει. Σέβομαι απόλυτα πιο παλιούς συναδέλφους που επιλέγουν να σταματήσουν να ακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις σε κάποιο σημείο. Αυτό που δεν δέχομαι είναι ο αφορισμός, ο μηδενισμός και η διαστρέβλωση των γεγονότων.
Το βινύλιο είναι ένα ιδιαίτερο μέσο. Το βινύλιο το αγαπώ και όπως είπα και πιο πάνω ακόμα και σήμερα που και που παίζω με βινύλιο. Όμως κάθε φορά που το κάνω δεν μπορώ να μην σταθώ στους περιορισμούς που θέτει. Ναι, ξεκίνησα να παίζω με βινύλια και ξέρω να κάνω τα περισσότερα κόλπα που αναφέραμε παραπάνω. Αλλά πόσο εύκολο είναι να έχεις διπλά βινύλια (και 4 ΜΚΙΙ) για να κάνεις λούπες; Πόσο εύκολο είναι να κάνεις λούπα και να πετάς από πάνω άλλα τραγούδια εν ήδη mashup ? Σχεδόν αδύνατο! Και ακόμα κι αν καταφέρεις να το κάνεις, για πόση ώρα μπορείς να αντέξεις να το κάνεις καθώς είναι κουραστική και επίπονη διαδικασία; Και πόσοι το έκαναν αυτό το 1985 ? 2 ? 3 ? 5 dj σε όλη την Ελλάδα;
Πόσα οφέλημα τραγούδια είχε η μέση δισκοθήκη ενός club τότε, και πόσα single κουβαλούσε ο dj ? 4000? και 500 single ? Αν υπολογίσουμε και τους περιορισμούς του tempo range (+/-8) και το γεγονός οτι σπάνια ξέφευγες από το +/-4% (για να μην κάνεις την Eartha Kitt να ακούγεται σαν Michael Jackson) πόσο εύκολο ήταν να αλλάζεις το πρόγραμμα σου κάθε 3 και λίγο και πόσο εύκολα μπορούσες να ξεφύγεις από ένα προκαθορισμένο μοτίβο; Πόσο εύκολο ήταν να βρεις το επόμενο τραγούδι όταν ξαφνικά αποφάσιζες οτι πρέπει να αλλάξεις μουσική/στυλ γιατί κάτι δεν σου βγήκε;
Χωρίς τα Record Pools και τη δυνατότητα να αποθηκεύεις όσα κομμάτια γουστάρεις στο σκληρό σου δίσκο, πόση μουσική μπορούσες να κουβαλήσεις; Πόσο συχνά μπορούσες να ανανεώσεις το πρόγραμμα σου; Πόσο συχνά έπρεπε να επισκεφτείς το δισκάδικο να δεις αν έφερε κάτι καινούργιο (και αν σου αρέσει). Τι έκανες αν έμενες στην επαρχία και έπρεπε να πας είτε Αθήνα είτε Θεσσαλονίκη για να βρεις δισκάδικο της προκοπής που να έχει κάτι που να αξίζει να αγοράσεις; Και πόσο συχνά μπορούσες να το κάνεις;
Όταν το "μέσο" club (disco) είχε στην καλύτερη 2 MKII πόσα κόλπα μπορούσες να κάνεις; Όταν αρκετές disco είχαν pickup belt drive (και αρκετά από αυτά χωρίς pitch) πόσο εύκολα νομίζεις οτι έβγαιναν οι αλλαγές "μπότας" ? Απλά δεν έβγαιναν!
Να σου θυμίσω οτι το περίφημο SL1200-MKII είναι και αυτό προϊόν τεχνολογικής εξέλιξης! Προήρθε από το SL1200 (MK1)
Αφού λοιπόν δίνουμε τόσο πολύ έμφαση στη "χειροκίνητη/χειρωνακτική" εργασία γιατί να μην θεωρήσουμε οτι έπαιζες καλύτερα με SL1200 (MK1) ??? Δεν είχε pitch ακριβείας, δεν είχε πλατό ακριβείας, είχε λιγότερη ροπή (και επομένως μεγαλύτερο χρόνο εκκίνησης) κτλ. Αρά όποιος μίξαρε με SL1200 (MK1) θα ήταν ακόμα καλύτερος από τον DJ που μιξάρει με SL1200MKII! Σωστά;;;

Επειδή ζούμε Ελλάδα:
Πόσο εύκολα μπορούσες να μιξάρεις Ελληνικά με τα MK2 ? Πόσο βαρετό και ανούσιο ήταν να βρίσκεις κάθε φορά την ίδια θέση στο βινύλιο για να ξεκινήσεις το κομμάτι; Δεν απαιτεί/απαιτούσε καμία ικανότητα/τεχνική αυτό.
Πόσο άγχος συσσώρευες ξαφνικά όταν δεν έβρισκες τον δίσκο που ήθελες να βάλεις μετά, ή οταν έβρισκες το εξώφυλλο αλλά ο δίσκος έλειπε και το κομμάτι ήθελε ακόμα 20-30 δευτερόλεπτα να τελειώσει;

Και πάμε στο σήμερα:
Ο τρόπος διασκέδασης τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα έχει αλλάξει σε σχέση με το 1985. Εκτός από κάποια συγκεκριμένα είδη μουσικής (π.χ. house) και τα events που τα συνοδεύουν πες μου που θα μπορούσε σήμερα να παίξει ικανοποιητικά ένας dj βινυλίου (και μάλιστα ένας "μέσος" dj βινυλίου, όχι ένας κορυφαίος).
Εδώ στην Ελλάδα (μας αρέσει δεν μας αρέσει) όταν πλέον τα τραγούδια "πρέπει" να μένουν στον αέρα λιγότερο από λεπτό γιατί αλλιώς ο "κόσμος" "βαριέται", πες μου πως θα το κάνεις αυτό με ΜΚΙΙ.
Άσχετο - Sidenote: 
Για αυτό το θέμα έχω συζητήσει άπειρες φορές με πάρα πολλούς συναδέλφους. Ψάχναμε να δούμε αν φταίει η τεχνολογία που ο κόσμος πλέον θέλει να ακούει το πρόγραμμα σε στυλ "ρεφρέν-κουπλέ, ρεφρέν, ρεφρέν, ρεφρέν-κουπλέ κ.ο.κ." Καταλήξαμε οτι ΝΑΙ φταίει η τεχνολογία, αλλά όχι η τεχνολογία των dj's. Οι dj's σ' αυτό ακολουθούν τον κόσμο. Στον κόσμο λειτουργεί απλά το μνημονικό του (ακούν ένα ρεφρέν και θυμούνται όλο το κομμάτι). Όμως επειδή η μουσική πλέον είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη σε σχέση με παλιά, έχει μετατραπεί σε καταναλωτικό προϊόν. Και όπως όλα τα καταναλωτικά προϊόντα στην εποχή μας ακολουθεί τη μόδα του "γρήγορου"/fast (Αυτό μπορεί να γίνει ολόκληρο νήμα από μόνο του)


Θα κλείσω με μία δήλωση:
Όταν σπούδαζα Τοπογράφος Μηχανικός, στο πρώτο έτος είχαμε εργασία Τοπογραφικής Αποτύπωσης με Θεοδόλιχο ("αρχαίο" Τοπογραφικό όργανο)
Τότε όλοι οι φοιτητές γκρινιάζαμε γιατί μετρούσαμε χειροκίνητα και όχι με σύγχρονα αυτοματοποιημένα όργανα.
Αργότερα (στο τρίτο έτος) όλοι συμφωνήσαμε οτι πολύ καλά κάνανε από την σχολή και μας βάλανε και μετρήσαμε χειροκίνητα γιατί έτσι καταλάβαμε την ουσία της επιστήμης πίσω από τον τρόπο που γίνονται οι μετρήσεις.
Πλέον σαν Τοπογράφος Μηχανικός που χρησιμοποιεί μοντέρνα ρομποτικά Total Station, Γεωδαιτικά GPS κτλ δεν θεωρώ οτι η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε κακό στην επιστήμη γιατί δεν εξασκώ την τεχνική του "σημαδέματος" του στόχου. Σαφώς και σήμερα η απόδοση (και η ταχύτητα) ενός συνεργείου αποτυπώσεων έχει 20πλασιαστεί σε σχέση με τη χρήση απλού Θεοδόλιχου.
Σαφώς και οι Τοπογράφοι Μηχανικοί πρέπει να ξέρουν την επιστήμη πίσω από τις αυτοματοποιημένες μετρήσεις των μοντέρνων οργάνων. Αλλά από αυτό μέχρι τον ισχυρισμό οτι η χρήση των αναλογικών οργάνων είναι καλύτερη και οτι η τεχνολογική εξέλιξη των οργάνων έκανε κακό (ή δεν έκανε καλό) στην Τοπογραφία είναι μια τεράστια απόσταση και ένα τεράστιο ψέμα.

Στα δικά μας τώρα:
Σαφώς και οι DJ πρέπει να ξέρουν τις δομές εκείνες που τους είναι απαραίτητες για να μιξάρουν σωστά. Σαφώς η χρήση βινυλίου δίνει μια καλή και απτή επαφή με αυτές τις δομές. Αλλά από αυτό το σημείο, μέχρι το σημείο οτι το βινύλιο είναι καλύτερο και οτι η τεχνολογική εξέλιξη των μέσων αναπαραγωγής μουσικής έκανε κακό (ή δεν έκανε καλό) στο DJ-ing είναι μια τεράστια απόσταση και ένα μεγάλο ψέμα!

Υ.Γ.:
Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για το ύφος μου.
Δεν είναι προσωπικό απέναντι στον Theio Giorgo.
Είναι σε κάποια σημεία καυστικό (ίσως και λίγο ειρωνικό) για να τονίσει κάποια πράγματα. Απλά αυτό! Τίποτα άλλο.


Υ.Γ.2:
ΚΑΙ η τεχνολογία έχει τα ελαττώματα και τις αδυναμίες της. Ούτε στον κόσμο των DJ Software είναι όλα όμορφα και αγγελικά πλασμένα. Αλλά ναι θεωρώ οτι σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σήμερα (για το dj-ing) απ' ότι ήταν το 1985 ή το 1995 ή το 2005

Υ.Γ.3:
Κάνοντας πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση με το μυαλό (άντε και με χαρτί) σαφώς και εξασκείς τον εγκέφαλο σου. Άρα;;;
Στο πυρ το εξώτερο τα κομπιουτεράκια!!!
(Παρεμπιπτόντως δεν έχω ακούσει κανέναν μέχρι σήμερα να ισχυρίζεται οτι αφού δεν κάνουμε μαθηματικές πράξεις χειροκίνητα και δεν λύνουμε απλές εξισώσεις στο χαρτί η επιστήμη των Μαθηματικών βγήκε χαμένη!) :P
 

发表时间 Tue 17 Apr 18 @ 9:24 pm
Είμαστε σχεδόν συνομήλικοι, άρα έχουμε παρόμοιες “μουσικές εμπειρίες” (ερεθίσματα - ακούσματα – εικόνες ψυχαγωγικών τάσεων ανά εποχή, κ.α.).

Ασχοληθήκαμε και ασχολούμαστε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, όσον αφορά στο DJing. Ξεκινήσαμε με το ίδιο μέσο και καταλήξαμε με το ίδιο μέσο. Η μόνη διαφορά είναι ότι εσύ είσαι κυρίως του ελληνικού ρεπερτορίου και συνεχίζεις ως επαγγελματίας DJ, ενώ εγώ είμαι καθαρά του ξένου ρεπερτορίου και δεν συνεχίζω πλέον ως επαγγελματίας DJ, ακολουθώντας την συμβουλή του Σαρτζετάκη (μιας και τον ανέφερες) ότι: “Η νύχτα είναι για να διασκεδάζεις και όχι για να δουλεύεις…”.

Διαθέτουμε αμφότεροι ιδιαίτερες γνώσεις μουσικής. Απλά εγώ διαθέτω περισσότερες επί της μουσικής αυτής κάθε αυτής (λόγω σπουδών - πτυχίων κλασσικής μουσικής), ενώ εσύ μουσικής τεχνολογίας (λόγω επαγγελματικής σου ενασχόλησης και με αυτή την δραστηριότητα).

Διαθέτουμε αμφότεροι ιδιαίτερες γνώσεις Η/Υ. Απλά εγώ ίσως διαθέτω περισσότερες επί του hardware ως επαγγελματίας τεχνικός Η/Υ & Δικτύων (κάποτε), ενώ εσύ επί του software ως επαγγελματίας developer.

Υπό αυτές τις “συνθήκες”, δεν υποτίμησα ποτέ τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου, τόσο σε θέματα που αφορούν στο VDj, όσο και σε θέματα που αφορούν γενικότερα στον ήχο. Το αντίθετο μάλιστα, αφού ακόμη στο forum (τουλάχιστον εγώ) δηλώνω ακομπλεξάριστα και εγγράφως “respect” σε αυτές! Μην υποτιμάς, όμως, τις δικές μου γνώσεις και εμπειρίες. Ξέρω πολύ καλά και να γράφω και τι γράφω και πως το γράφω.
Συνεπώς, εάν η θέση σου ως άμεσος συνεργάτης (άμισθος ή έμμισθος, δεν έχει σημασία) της Atomix δεν σου “επιτρέπει” να εκφράζεσαι ρεαλιστικά σε συγκεκριμένα θέματα, όπως το παρόν (γεγονός απόλυτα λογικό), δεν συνεπάγεται ότι στερείσαι νοημοσύνης και δεν γνωρίζεις ποια είναι η (ελληνική τουλάχιστον) πραγματικότητα, ποιος είναι ο κανόνας (και όχι οι εξαιρέσεις), τι πραγματικά συμβαίνει κατά μέσο όρο.


Συνεπώς και επί του θέματος


Θεωρητικά, η τεχνολογική εξέλιξη στο DJing είχε ως σκοπό - στόχο:
α΄) Την παροχή κατά το δυνατόν περισσότερων τεχνικών ευκολιών στον εκάστοτε DJ, ώστε το αποτέλεσμα να ήταν ικανοποιητικό, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου στερούνταν τεχνικής κατάρτισης – ικανοτήτων.
β΄) Την παροχή κατά το δυνατόν περισσότερων μουσικών δυνατοτήτων στον εκάστοτε DJ, ώστε να αξιοποιούνταν πλέον και οι ικανότητες μουσικής διάνθησης.
γ΄) Την παροχή κατά το δυνατόν περισσότερων λοιπών ευκολιών στον εκάστοτε DJ, ώστε το τελικό ακουστικό – ψυχαγωγικό αποτέλεσμα να ήταν καλύτερο (λόγω ευκολίας απόκτησης – ταξινόμησης - εύρεσης – αναπαραγωγής “άπειρων” κομματιών, “μηδενικού” βάρους).

Πρακτικά, τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και στο μέσο όρο, το μόνο που επιτευχθεί εξ αυτών (και αυτό “λανθασμένα”) ήταν το (α΄). Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις, για να επιβεβαιώνουν όμως τον κανόνα

Και ποιος είναι ο “κανόνας”?

Ζω στην Χαλκίδα, μία πόλη 100.000 κατοίκων, η οποία απέχει (μόλις) 65km απ’ την Αθήνα, κάποτε φημιζόταν για τα bar / club της (και αποτελούσε πόλο έλξης για τους Αθηναίους) και η οποία εξακολουθεί να έχει (σχεδόν) τον ίδιο αριθμό χώρων ψυχαγωγίας τα τελευταία 25 χρόνια. Τι γίνεται σε αυτή την πόλη?

- Στο “καλύτερο” θερινό club της πόλης, πέρυσι (και όχι μόνο) ο resident DJ λάμβανε νυχτοκάματο 50€ - 60€ + ένσημο! Και εάν δεν του άρεσε, υπήρχε μια στρατιά (στην κυριολεξία) από “ισάξιους” Digital-DJs (Χαλκιδέους ή Αθηναίους) που περίμεναν πως και πως την άρνησή του, για να πάρουν την θέση του!

- Σε ένα από τα “καλύτερα” bars της πόλης, πέρυσι εργαζόταν ως resident DJ ένα παλικάρι, με το οποίο σε κάποιο party βρεθήκαμε μαζί στο booth (άλλου bar). Εγώ έπαιζα με ένα ζευγάρι CDJ-350 + Cds και εκείνος με ένα Denon MC-2000 + laptop. Όταν του πρότεινα και αρχίσαμε να παίζουμε Back 2 Back, εκείνος κοίταζε (πριν από κάθε δική του αλλαγή) τα bpm στην οθόνη του CDJ, ώστε (όπως έκπληκτος αντιλήφθηκα αργότερα) να ρυθμίζει (μέσω pitch) προκαταβολικά τα bpm στον controller, ώστε να μπορέσει να βγάλει αλλαγή (η οποία αλλαγή δεν έβγαινε ορθή ούτε έτσι, με αποτέλεσμα να του ζητήσω άμεσα να σταματήσουμε το Back 2 Back, πριν γίνω κι εγώ ρεζίλι)!

- Σε ένα άλλο από τα “καλύτερα” bars της πόλης, πέρυσι (και εφόσον με άκουσαν σε 2 parties που έπαιξα μουσική) μου ζήτησαν (ενθουσιασμένοι) να συνεργαστούμε. Όταν ζήτησα 70€ την βραδιά (φιλική τιμή), έπαθαν εγκεφαλικό και μου είπαν ότι υπήρχαν τουλάχιστον 5 άλλοι DJs, οι οποίοι μπορεί να μην ήταν του επιπέδου μου, αλλά και η μουσική τους ήταν ικανοποιητική και ζητούσαν (μόνο) 30€ νυχτοκάματο!

- Σε ένα από τα “καλύτερα” café / bars της πόλης, πέρυσι στα Sundays-Evening Parties, όπου γινόταν της “πεσούσης γυνής” (για να μην το γράψω αλλιώς), τα decks του DJ ήταν… 2 παράθυρα του YouTube!!! Στην καλύτερη φάση (αργότερα), ήταν ένα cracked VDj (εννοείται χωρίς controller)!!!

- 70€ αμοιβή DJ, ο οποίος παίζει σε γάμους με “αγορασμένες” playlists!!!


Phantom, δεν είναι εξαιρέσεις, είναι ο κανόνας! Δεν με πιστεύεις? Ρώτα τον κοινό μας φίλο το Δημήτρη, εάν δεν απαντήσει - επιβεβαιώσει, όταν διαβάσει αυτό το post…

Phantom, αυτός (δυστυχώς) είναι ο “κανόνας” της συμβολής της τεχνολογικής εξέλιξης στο DJing (δεδομένης της ανθρώπινης φύσης, η οποία δεν μίσησε ποτέ το τζάμπα, το εύκολο, την μασημένη τροφή)! Το ίδιο γίνεται και στην Κόρινθο και στην Θήβα (πόλεις κοντινές, που τις γνωρίζω εξίσου καλά), παρόμοια και στο Μπουρνάζι (όπου δούλευα κάποτε και έχω κρατήσει φιλίες). Κοινώς, πανστρατιά άσχετων που έγιναν Digital-DJs (εν μία νυκτί) και οι οποίοι κάνουν ουρά για 30€ νυχτοκάματο ...

Phantom, μην έχεις ως μέτρο σύγκρισης την (ευρύτερη) περιοχή σου!
- Όταν το 1997 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Λάρισα, λάμβανα νυχτοκάματο 12.000 δραχμές τότε (“Ερωδιός”, “Αγορά”, κ.α.)! Βλέπεις, πλήρωνε “το βαμβάκι και το σιτάρι” και εξακολουθεί να πληρώνει. Σε μη αγροτικές και μη τουριστικές περιοχές όμως, δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι άλλο πλέον να πληρώσει…
- Όταν, όμως, πήγα την πρώτη φορά στο “Mellow Yellow” να παίξω μαζί με τον DJ $ (Στάθης Κουτσουκέρας, τότε DJ των Goin’ Through) και "εμφάνισα" ένα ζευγάρι CDJ-500 που διέθετα (επανάσταση για την εποχή), κόντεψα να φάω όλα τα πορτοκάλια του μαγαζιού στο κεφάλι...
- Και εάν πάω ποτέ στο Cavo Paradiso να παίξω (λέμε και καμιά μ@λ@κί@, να περνάει η ώρα), δεν θα πάω με τον controller, το laptop, μία έτοιμη playlist και ενεργοποιημένο το “Sync” και το CDJ mode, γιατί εκεί εάν φας σφηνοπότηρο στο κεφάλι στο ανοίγει, δεν είναι πορτοκάλι…


Αυτά, προς γνώση και συμμόρφωση (των αντιφρονούντων)…


Υ.Γ. Θα το γράψω και ας θεωρηθεί “προσποιητό”: ΔEN απευθύνομαι στον PhantomDeeJay, παρ’ ότι κάνω χρήση του nickname του! Ο νοών νοείτω
 

发表时间 Thu 19 Apr 18 @ 7:07 am
Τι σχέση έχει το μέσο νυχτοκάματο με την εξέλιξη στην τεχνολογία;
Προφανώς θεωρείς οτι η σημερινή κατάντια στις οικονομικές απολαβές οφείλεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας. ΛΑΘΟΣ.
Πριν σου εξηγήσω το γιατί, να σε ρωτήσω: Τα νυχτοκάματα των Barman/Bartender γιατί μειώθηκαν; Υπάρχει καμία τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα τους; Ίσα - ίσα που σήμερα πλέον υπάρχουν και σχολές (πιστοποίηση) και παιδιά με πτυχία και περγαμηνές που φτιάχνουν "παπάδες" (signature cocktails) για 30 και 35 ευρώ τη βραδιά.

Το μοναδικό σημείο στο οποίο παίζει ρόλο η εξέλιξη της τεχνολογίας στις οικονομικές σου (προσωπικές) απολαβές είναι το πως την χρησιμοποιείς. Μπορείς να επαναπαυτείς στις ευκολίες που σου παρέχει και να παρέχεις μέτριο αποτέλεσμα (οπότε δεν ξεχωρίζεις από τον "σορό") ή να τις εκμεταλλευθείς, να ξεχωρίσεις και να αυξήσεις τις απολαβές σου.
Πριν από κάποια χρόνια (όχι και πολλά) όταν πήγαινα να παίξω για 70 ευρώ σε μπαράκι κουβαλώντας μια SZ, μια SP1 και ένα iPad με λέγαν όλοι τρελό. Όταν όμως χρησιμοποιώντας σωστά όλα αυτά έκανα την "διαφορά" (και επομένως πολλοί επιχειρηματίες ήθελαν να με έχουν στο booth τους ή δεν ήθελαν τέλος πάντων να βρίσκομαι στο "απέναντι" booth) οι απολαβές μου βελτιώθηκαν (αρκετά)! Και μάλιστα με την εξήγηση οτι εγώ παίζω μουσική. Δεν κάνω και δεν θα κάνω ποτέ PR!
Βέβαια αυτό που αναφέρω ίσχυε λίγο πολύ πάντα. Και ο Σαρτζετάκης αναδείχθηκε γιατί δεν "επαναπαύθηκε" στο τι έκανε ο μέσος όρος της εποχής του. Έφτασε να χρησιμοποιεί στο 100% την διαθέσιμη τεχνολογία της εποχής του όταν οι περισσότεροι συνάδελφοι του απλά έβγαζαν μπότες...(και αν). Οπότε έτσι και σήμερα η τεχνολογία μπορεί να σε βοηθήσει, αν το κυνηγήσεις.
Μην κοιτάς το πως χρησιμοποιεί την τεχνολογία ο μέσος όρος. Κοίτα πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία προς όφελος σου.
Αυτό συζητάμε. Το αν η εξέλιξη της τεχνολογίας βοήθησε το dj-ing (την διαδικασία του να παίζεις μουσική). Όχι το πως την χρησιμοποιεί ο μέσος όρος.

Τον κακό χαμό με τις οικονομικές απολαβές τον συζητάω συχνά με πολλούς συναδέλφους και σε πολλά διαφορετικά σημεία (κατ' ιδίαν, σε forums, σε group στο Facebook κτλ). Ξέρεις κάτι; Συνήθως αυτοί που γκρινιάζουν οτι η τεχνολογία έφερε τις κακές απολαβές είναι αυτοί που στηρίζονται μόνο στην τεχνολογία για να παίξουν (και αυτό είναι οξύμωρο).
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε όταν βγάλουμε τις παρωπίδες και ξεφύγουμε από τις προκαταλήψεις είναι απλό:
Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τον "φθηνό" (πάντα θα υπάρχει φθηνότερος). Δεν μπορείς να κάνεις μια κούρσα προς τα κάτω (γιατί απλά θα πιάσεις πάτο). Και δεν μπορείς να βάλεις μυαλό σε "επιχειρηματίες" του κ@λου...
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ανταγωνιστείς (ή και να συναγωνιστείς) τον καλό συνάδελφο. Να κάνεις μια κούρσα προς τα πάνω. Και αυτό δεν γίνεται "ρίχνοντας" τις τιμές και κοιτώντας προς τα κάτω, αλλά βελτιώνοντας τις ικανότητες σου και το παίξιμο σου. Και σ' αυτό η τεχνολογία είναι σύμμαχος σου.

Μια μικρή ιστορία:
Το 1999 πήγα να παίξω σε γνωστό μαγαζί της Θεσσαλονίκης με Η/Υ. Όχι με laptop. Με full tower, οθόνη CRT EIZO 15' (νομίζω οτι θυμάσαι τι θηρία ήταν αυτές οι οθόνες) και controller Numark DMC-1. Θα παίζαμε 2 DJ's. Ο άλλος DJ τα ξένα και εγώ τα Ελληνικά. Μέχρι να έρθει η ώρα να παίξω, το τι υποτιμητικά βλέμματα μάζεψα δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Όταν όμως άρχισα να παίζω τότε ξαφνικά όλοι με κοιτούσαν σαν χαζοί.
Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται: Κάποτε το standard στα clubs ήταν τα SL1200MKII
Κάποιο πιονέροι (όπως στην ιστορία που περιέγραψες) κουβάλησαν, χρησιμοποίησαν και έδειξαν την αξία (και των μηχανημάτων και την δική τους) στα booths CD Players. Με την πάροδο του καιρού τα CD Players έγιναν το standard και τα MKII παροπλίστηκαν.
Αργότερα κάποιο πιονέροι (σαν την ιστορία που ανέφερα, αλλά και δεκάδες άλλες που μπορώ να αναφέρω) έβαλαν Η/Υ στο booth.
Κάτι αντίστοιχο θα γίνει / γίνεται και τώρα. Ήδη τα "CD Players" δεν είναι CD Players αλλά Media Players και στην ουσία τρέχουν λογισμικό/software παρόμοιο με αυτό ενός Η/Υ. Αργά ή γρήγορα τα "παραδοσιακά" CD Players θα εξαφανιστούν από τα booth. Αλήθεια υπάρχουν πουθενά σε μεγάλα club ακόμα εγκατεστημένα CDJ-1000MKIII ? Πιστεύεις οτι πολλοί DJ's που παίζουν με CDJ-2000 (NXS/NXS2) μπορούν να παίξουν με CDJ-1000MKIII ?
Αργά ή γρήγορα είτε μας αρέσει είτε όχι οι controllers (ή κάποια εξέλιξη τους) θα επικρατήσουν. Ήδη στατιστικά η χρήση των CDJ2000NXS και NXS2 είναι μοιρασμένη 50/50 (χοντρικά 48% σαν media players, 47% σαν controllers κάποιου software και μόλις 5% σαν CD Players)
Αν θα πας στο Cavo Paradiso να παίξεις δεν θα πας επειδή παίζεις με CD με βινύλιο ή με controller. Θα πας επειδή το παίξιμο σου έχει κάτι ιδιαίτερο να πει. Και αν το παίξιμο σου έχει κάτι να πει (και φτάσουν να σε καλέσουν για live στο Cavo) τότε καθόλου σημασία δεν έχει αν θα παίξεις με CDJ ή με Controller. Κανένας δεν θα σου πει "άσε τον controller και πιάσε τα CDJ"


Υ.Γ.: Και οι γνώσεις μου στο Hardware είναι αρκετά καλές νομίζω... Συντηρώ ενεργά ένα δίκτυο 35 τερματικών με 2 Windows 2012 Server, 4 Cisco routers (για 4 αντίστοιχα VPN) και καμιά δεκαριά περιφερειακές συσκευές δικτύου (MFP, Plotters, Scanners κτλ) Οπότε έχω και σ' αυτόν τον τομέα κάποιες γνώσεις! :P :)


Υ.Γ.2: Η πανστρατιά των φθηνών DJ's οφείλεται κυρίως στα μεγάλα επίπεδα ανεργίας στη χώρα μας και ειδικά στις μικρές ηλικίες. Οι περισσότεροι από αυτούς που προκειμένου να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι για να βγάλουν μια βόλτα τη γκόμενα είναι διατεθειμένοι να παίξουν 8 ώρες για 30 ευρώ (λιγότερο από το βασικό μισθό ανειδίκευτου εργάτη = 5ευρώ/ώρα) δεν θα έκαναν το ίδιο αν είχαν μια άλλη επαγγελματική διέξοδο. Το ίδιο ισχύει και με τους σερβιτόρους, και με τους περισσότερους barman/bartender κτλ. Είναι μια εύκολη λύση για προσωρινή δουλειά και προσωρινό - μικρό χαρτζιλίκι. Απλά ο dj έχει λίγο καλύτερες απολαβές και λίγο καλύτερο κοινωνικό status από τον σερβιτόρο. Κανένας "πιτσιρικάς" που απλά πήγε να πήγε να παίξει για ένα χαρτζιλίκι δεν εξελίχθηκε ή έμεινε στον χώρο για περισσότερο από 1 βαριά 2 χρόνια. Αντίθετα εξελίχθηκαν (και όλοι τους έχουν "ανεβάσει" τιμές) όσοι είχαν το μικρόβιο. Και τέτοιοι είναι λίγοι... Γιατί θέλει κάκαλα να αντέξεις τη νύχτα για πολύ καιρό. Θέλει κάκαλα να αντέξεις το ξενύχτι, την κρεπάλη, το να είσαι μακριά απ' την οικογένεια σου όλες τις γιορτινές μέρες, τη γκρίνια της γκόμενας/γυναίκας σου κτλ. Δεν σου λέω κάτι που δεν ξέρεις. Απλά πολλές φορές μας φταίει ο γάϊδαρος και χτυπάμε το σαμάρι...

Υ.Γ.3.:
Κι εδώ το μέσο νυχτοκάματο 35 με 40 ευρώ είναι! :P
 

发表时间 Thu 19 Apr 18 @ 9:27 am
PhantomDeejay wrote :
Μην κοιτάς το πως χρησιμοποιεί την τεχνολογία ο μέσος όρος. Κοίτα πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία προς όφελος σου.
Αυτό συζητάμε. Το αν η εξέλιξη της τεχνολογίας βοήθησε το dj-ing (την διαδικασία του να παίζεις μουσική). Όχι το πως την χρησιμοποιεί ο μέσος όρος.


Ώπα! Ευτυχώς που το ανέφερες, διότι αποδεικνύεται τελικά ότι το θέμα δεν διευκρινίστηκε σωστά εξ’ αρχής, γι αυτό και υφίσταται (μάλλον) η όποια αντιπαράθεση…

Εγώ δεν εξετάζω το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε η κάνναβη (ψυχοδραστικό φάρμακο)!
Εγώ εξετάζω το πως αυτή χρησιμοποιείται από το μέσο όρο των χρηστών (που ουδέποτε την είχαν ανάγκη ως φάρμακο) και ποιο είναι το αποτέλεσμα της (άσκοπης και υπερβολικής) χρήσης της…

Κατά παραλληλισμό, εγώ δεν εξετάζω το εάν (θεωρητικά) η τεχνολογική εξέλιξη συμβάλει θετικά στο DJing. Φυσικά και συμβάλει, θα ήταν παράλλογο να δαπανηθούν τόσες ώρες μελέτης - σχεδιασμού και τόσα χρήματα υλοποίησης για το τίποτα!
Εγώ εξετάζω το πως αυτή χρησιμοποιείται (πρακτικά) από το μέσο όρο των χρηστών (που ουδέποτε την αξιοποίησαν στο έπακρον) και ποιο είναι το αποτέλεσμα της (“επιφανειακής” και “εύκολης”) χρήσης της…

Συνεπώς, κρίνω το αποτέλεσμα εκ του συσχετισμού αντικειμένου – υποκειμένου και όχι το (θεωρητικό) αποτέλεσμα του αντικειμένου αυτού κάθε αυτού…

Τώρα, λοιπόν, που έδωσα την απαραίτητη διευκρίνιση, μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσεις την τοποθέτησή σου?
 

发表时间 Thu 19 Apr 18 @ 10:59 am
Να αναθεωρήσω ως προς τι;

Πάντα ο μέσος όρος χρησιμοποιούσε την τεχνολογία της εποχής του με το "μέσο" βολικό τρόπο.

Γεμίσαμε και οι δύο μια τεράστια σελίδα με 5 μόνο posts και γράψαμε ωραίες αλήθειες.
Ο "μέσος" dj το 1990 έβγαζε μπότες με MKII ? Έκανε loops ? Έκανε tricks ? Έκανε αρμονική μίξη;

Αν συγκρίνουμε τον μέσο DJ του 1985 και του 1990 (εποχή βινυλίου) με τον μέσο DJ του 2000 (αρχές κυριαρχίας των CD Players) θα βρούμε ελάχιστες διαφορές. O μέσος DJ του 2000 με τον μέσο DJ του 2005 ή του 2010 διαφέρει όμως. Διαφέρει γιατί μπήκαν τα BPM readers στα CD, τα CD άρχισαν να έχουν effects και loops να κάνουν scratch, να έχουν Master Tempo, οι DJ μπορούσαν να κάψουν CD's με "κομμένα" τραγούδια (για να μην ψάχνουν να βρουν το CUE) κτλ
Αν συγκρίνουμε τον μέσο DJ του 2010 με το μέσο DJ του 2015 πάλι θα δούμε πολλές διαφορές (λόγω επικράτησης της τεχνολογίας των Η/Υ και λόγω της μεγαλύτερης προσέγγισης των CD Players στους υπολογιστές)

Οπότε και έτσι να το συγκρίνω, ναι η εξέλιξη της τεχνολογίας βοήθησε το dj-ing (χρησιμοποιώντας γενικούς μέσους όρους)
Γι αυτό και πιο πάνω σου είπα οτι συγκρίνεις την αφρόκρεμα από την μία με το μέσο όρο από την άλλη...

Αυτό που ενοχλεί κάποιους είναι οτι σήμερα χάρη στα τεχνολογικά εργαλεία ο "μέσος" dj μπορεί να κάνει το ίδιο (ή και καλύτερο) "πρόγραμμα" από αυτό που κάποτε μπορούσε να κάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανθρώπων και με πολύ κόπο (η αφρόκρεμα που λέγαμε)
Οφείλουμε όλοι τεράστιο σεβασμό σε αυτούς που φτάσανε την τεχνολογία και τις δυνατότητες της εποχής τους στο 100%, αλλά ως εκεί.
Μας αρέσει δεν μας αρέσει η τεχνολογία προχωράει και μέχρι τώρα σε γενικά πλαίσια συμβάλει στην αναβάθμιση του τρόπου παιξίματος (ακόμα και του μέσου dj)

Αυτό που προκάλεσε αυτό το νήμα ήταν η παρακάτω δήλωση:

Quote :
Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το να παίζω με την χρήση υπολογιστή… Το βρίσκω ψεύτικο και ανούσιο! Όσο για το αποτέλεσμα, κανένας μεγάλος Dj που έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι καλύτερος με το υπολογιστή από ότι με τα βινύλια… Ορισμένοι μάλιστα είναι τραγικά χειρότεροι…”

Στην αρχή πίστευα πως με τους υπολογιστές θα γίνονταν περισσότερο δημιουργικοί. Τελικά δεν το έκαναν. Βρήκαν προγράμματα που ακόμα και αν δεν γνωρίζεις να παίζεις μουσική, ψιλοπαίζεις. Και θεωρώ πως αντί να γίνουν καλύτεροι έγιναν χειρότεροι! Η απίστευτη ευκολία σπάνια σε κάνει καλό. Θεωρώ πως η τεχνολογία έχει αξία ως ένα σημείο. Ναι είναι καλύτερα που πλέον ένας Dj δεν χρειάζεται να κουβαλάει 40Kg δίσκους βινυλίου για να πάει να παίξει κάπου μουσική. Και η εξέλιξη των Cd δίνει στον Dj πολλές δυνατότητες δημιουργίας. Κάτι που η χρήση υπολογιστή, δεν θα στο δώσει ποτέ. Να σου πω και κάτι? Προσωπικά το Djing με υπολογιστή με κάνει να πλήττω. Ο Dj δεν έχει κάποιο ρόλο. Είναι σαν να λες πως έχουμε ένα πολύ καλό τεχνολογικά Juke – Box όχι κάτι άλλο. Αυτό όμως δεν είναι Djing…


Δεν ξέρω πότε έγινε αυτή η δήλωση (και παίζει τεράστιο ρόλο) αλλά γενικά έχουμε και λέμε:

1) Ακόμα και ο "μέσος" dj έγινε πιο δημιουργικός. Αντί να παίζει το ένα κομμάτι μετά το άλλο με fade in / fade out, καλώς κακώς βγάζει μια μπότα και κάνει μια loop. Κολλάει κι ένα effect και να σου ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από το αποτέλεσμα του μέσου dj το 1990!

2) Το "κι αν δεν ξέρεις να παίζεις, ψιλοπαίζεις" είναι γενική έκφραση. Δεν μπορώ να είμαι στο κεφάλι του ανθρώπου που το δήλωσε για να καταλάβω τι ακριβώς εννοεί, ΑΛΛΑ: Μπροστά σ' ένα DJ που κάνει "παπάδες", μπορεί να κάνει scratch, να έχει 4 MKII BPM synced στον αέρα και οι επιλογές του είναι αδιάφορες και σ' ένα DJ που βάζει ολόκληρα τραγούδια κάνοντας fade in / fade out αλλά έχει το μαγαζί στον αέρα όλη την ώρα για μένα ο δεύτερος είναι αυτός που ξέρει να παίζει. Η δουλειά μας πάνω απ' όλα είναι να διασκεδάζουμε τον κόσμο. Οπότε για μένα παίζει καλά αυτός που πάνω απ' όλα μπορεί να "διαβάσει" τον κόσμο καλά και να έχει μια ροή προγράμματος τέτοια που θα απογειώσει το κοινό του. Σ' αυτό η τεχνολογία δεν μπορεί να σε κάνει καλό ή κακό. Η το χεις ή δεν το χεις.

3) "Και η εξέλιξη των Cd δίνει στον Dj πολλές δυνατότητες δημιουργίας. Κάτι που η χρήση υπολογιστή, δεν θα στο δώσει ποτέ"
Σοβαρά;;; Και σε παρακαλώ, πες μου οτι εσύ σαν Γιώργος διαφωνείς με αυτή τη δήλωση...
Από καθώς η Pioneer σταμάτησε τα CDJ-1000 και έβγαλε τα CDJ-2000 (τα απλά, μετά τα Nexus και τώρα τα Nexus 2) τα CDJ προσπαθούν να φτάσουν τις δυνατότητες των υπολογιστών. Πρώτα οι υπολογιστές είχαν κυματομορφές και μετά μπήκαν στα CDJ. Πρώτα οι υπολογιστές είχαν Hot Cues και μετά μπήκαν στα CDJ. Πρώτα οι υπολογιστές είχαν BPM reader και μετά μπήκε στα CDJ. Πρώτα οι υπολογιστές είχαν playlists και τη δυνατότητα να φορτώνεις εκατοντάδες τραγούδια με ένα κλικ και μετά τα CDJ. Πρώτα οι υπολογιστές είχαν pads και μετά τα CDJ. Γενικά τα CDJ ακολουθούν τις δυνατότητες των υπολογιστών εδώ και χρόνια... Στην ουσία πρόκειται πλέον περί embedded software σε ένα κομμάτι hardware.
Η εξέλιξη των μηχανημάτων της κορυφαίας εταιρείας CD player δείχνει από μόνη της οτι πρώτα μια δυνατότητα έρχεται στο software και μετά στο hardware. Το καινούργιο εργαλείο δημιουργικότητας πρώτα το αποκτάς με τον υπολογιστή και μετά με το CDJ. To μοναδικό feature τα τελευταία χρόνια που έκανε την εμφάνιση του πρώτα σε CDJ και μετά σε software ήταν το SLIP. Μόνο αυτό!!!
Οπότε η δήλωση οτι η χρήση υπολογιστή δεν θα σου δώσει ποτέ τις δυνατότητες δημιουργίας που έχεις με CD Players καταλαβαίνεις οτι είναι λάθος και έχει διαψευσθεί στην πράξη (γι αυτό και παίζει μεγάλο ρόλο το πότε έγινε η παραπάνω δήλωση)

4) Προσωπικά το Djing με υπολογιστή με κάνει να πλήττω. Ο Dj δεν έχει κάποιο ρόλο. Είναι σαν να λες πως έχουμε ένα πολύ καλό τεχνολογικά Juke – Box όχι κάτι άλλο. Αυτό όμως δεν είναι Djing
Με τι πλήττει ή δεν πλήττει ο καθένας είναι προσωπικό ζήτημα (περί ορέξεως...) Εγώ πλήττω αφόρητα με τα CDJ. Δεν σημαίνει κάτι αυτό.
Και όχι, ο DJ έχει ακόμα το ρόλο που είχε πάντα: Να διασκεδάσει τον κόσμο!!! Ένα juke box δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Η τεχνολογία δεν μπορεί να το κάνει αυτό!

Ελπίζω τώρα να ξεκαθάρισαν λίγο τα νερά!!!

Υ.Γ.:
Κι εγώ κάποια στιγμή θα σταματήσω να ακολουθώ τις τεχνολογικές εξελίξεις (είτε γιατί θα βαρεθώ, είτε γιατί δεν θα μπορώ, είτε γιατί θα εγκαταλείψω το dj-ing) αλλά να βγείτε όλοι να με φτύσετε αν αφού το κάνω αυτό αρχίζω να "κράζω" (ή να υποτιμώ) όσους συνεχίζουν να την ακολουθούν επειδή "παλιά για να το κάνεις αυτό έπρεπε να..." (βάλε οτι θες μετά)
 

发表时间 Thu 19 Apr 18 @ 11:50 am
Γιώργη, τελικά συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Από κει και πέρα, τις απόψεις και τα επιχειρήματά μας, ας τα κρίνουν οι άλλοι (γνώστες του αντικειμένου)…

Εγώ προσωπικά θα ολοκληρώσω την τοποθέτηση – άποψή μου, αναφέροντας ότι:

1. Αναμφισβήτητα η όποια τεχνολογία συμβάλει στην όποια εξέλιξη, αρκεί να αξιοποιείται ορθά και στο έπακρον. Όταν, όμως, αξιοποιείται μόνο μέχρι του σημείου ευκολίας που παρέχει και χωρίς επιπλέον προσπάθεια για περαιτέρω δημιουργικότητα, τότε δεν τίθεται θέμα εξέλιξης, αλλά το αντίθετο!
Και εάν αυτό δεν ισχύει απόλυτα στις όποιες επιστημονικές – κατασκευαστικές δραστηριότητες, ισχύει απόλυτα στις όποιες καλλιτεχνικές. Και το DJing (όπως και η μουσική, το τραγούδι, η ηθοποιία) είναι τέχνη (ψυχαγωγική), δεν είναι επιστήμη…

2. Όσο μεγαλύτερη η “απόσταση” που χωρίζει το τελικό (θετικό) αποτέλεσμα από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη αυτού, τόσο μεγαλύτερο το κύρος του καλλιτέχνη και κατ’ επέκταση ο “σεβασμός” και η εκτίμηση που αξίζει!
Λίαν αξιόλογοι μουσικοσυνθέτες υπάρχουν και στις μέρες μας, αλλά το κύρος ενός Χατζηδάκη ή Θεοδωράκη (για να μην αναφέρω Beethoven, Mozart, Bach), οι οποίοι δημιούργησαν μόνο με ένα μολύβι – πεντάγραμμο – κλαβιέ, δεν το έχουν και ούτε πρόκειται να το αποκτήσουν ποτέ…

Αυτά τα ολίγα…
 

发表时间 Fri 20 Apr 18 @ 5:40 am
Δεν έχω σκοπό να μπω ανάμεσα σας και μάλιστα σε ένα θέμα που πάντα θα υπάρχει αντιπαράθεση με τους μεν και τους δε. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι πιο παλιοί έχουμε την αίσθηση (σωστά ή λαθος) ότι γνωρίζουμε το αντικείμενο από τεχνικής άποψης πολύ πολύ καλύτερα από τους νέους. Αυτό όμως φαντάζομαι συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα που παρεμβάλλεται μηχανημα-τεχνολογια. Από κει και πέρα σαφώς και δίνω δίκιο στον Θείο για την ευθύνη που φέρνει η εξέλιξη της τεχνολογίας στο ότι έχουμε γίνει ανέκδοτο μιας και ειμαστε πιο πολλοί πλέον και από τους "προέδρους" . Και δεν νομίζω το 1995 να μπορούσε ο σερβιτόρος ή ο υπεύθυνος να κάνει και τον dj σε κάποιες χαλαρές βραδιές. Επίσης σαφώς και φταίει η τεχνολογια που το μέσο μεροκάματο έχει πέσει τόσο χαμηλά γιατί πλέον ένας μετριοτατος dj παίζει με YouTube χωρίς να μιξαρει σε ένα μαγαζί γεμάτο, χωρίς να διασκεδάζει κάνεις ιδιαιτερα, μιας και στην πόλη μας οι επιχειρηματίες γεμίζουν τα μαγαζιά με το pr. Αν όμως απ τους 10000 κατοίκους δεν ήταν οι 1000 dj's χαρη στη τεχνολογία αλλά ήταν οι 50 ας πούμε τότε και αυτοί θα αξιωνανε καλύτερες συνθήκες και ο κοσμάκης θα άκουγε μουσικές της προκοπής (καλύτερη ποιότητα ηχου,τεχνική και πολλά αλλα)
Τελοσπαντων εγώ είμαι λάτρης της εξέλιξης της τεχνολογίας και σε αυτό που θα συμφωνήσω με τον. Φάντομ ειναι ότι με έχει βοηθήσει να ανεβω επιπεδα και να εχω φτασει να επιλεγω τις δουλειες μου και να αμοιβομαι αξιοπρεπεστατα .Απο κει και περα η κουβεντα αυτη εχει πολλα παρακλαδια και δεν οδηγει πουθενα.

Υ.Γ. με κάνατε και διάβασα τόσο που αν το ήξερα ότι μπορώ θα είχα δώσει πανελλήνιες
 

发表时间 Fri 20 Apr 18 @ 3:19 pm
djadamxControlleristMember since 2006
Το digital Dj-ing, που εύκολα κατηγορούμε ότι μείωσε τις αμοιβές, δημιούργησε και νέες "θέσεις εργασίας" που δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτό. Φανταστείτε να πάτε να παίξετε σε γάμο με βινύλια !!! Ή σε εταιρική εκδήλωση ή σε party σε σπίτια και αίθουσες !!! Ακόμα και με cd είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχεις μαζί σου σχεδόν τα πάντα για ό,τι μουσική ανάγκη προκύψει. Επίσης, δεν καταλαβαίνω ποιος εμποδίζει ποιον, να παίξει με βινύλια ή cd και να διαχωρίσει εαυτόν από την "μάζα" των digital dj's, ζητώντας μεγαλύτερη αμοιβή ?
ΥΓ: Προσωπικά για τις σπιτικές μου ακροάσεις έχω πικάπ και μια αρκετά πλούσια συλλογή από Lp's, γιατί μου αρέσει ο αναλογικός ήχος και να κρατάω στα χέρια μου το εξώφυλλο βλέποντας όλες τις λεπτομέρειες,όχι για δουλειά όμως.
 

发表时间 Sat 21 Apr 18 @ 11:33 am
Το VDj το χρησιμοποιείς? Controller διαθέτεις? Παίζεις σε μαγαζιά ή σε εκδηλώσεις με αυτά?
 

发表时间 Sat 21 Apr 18 @ 3:59 pm
djadamxControlleristMember since 2006
1. Πλέον όχι.
2. Ναι.
3. Πλέον σπάνια
 

发表时间 Sat 21 Apr 18 @ 10:48 pm
Σ ευχαριστώ για την απάντηση, διάβασε τώρα και τον συλλογισμό μου…

Η τεχνολογία, μπορεί να δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, αλλά όχι στον τομέα που ανέφερες! Η “ανάγκη” παροχής ψυχαγωγίας, υπήρχε – υπάρχει – θα υπάρχει, δεν άλλαξε ουσιαστικά κάτι (απλά έγινε περισσότερο της μόδας). Αυτό που άλλαξε, είναι η ευκολία της παροχής ψυχαγωγίας…

Από κει και πέρα και με βάση τα όσα βλέπω – απάντησες: Διαθέτεις ένα “σπασμένο” VDj ή LE Edition ή “shared license” με κάποιο φίλο (διότι πως αλλιώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο controller σου), με τα οποία (μέσα) συχνότερα κάποτε και σπανιότερα τώρα, υπήρχε ενεργή ενασχόλησή σου με το DJing. Και εάν δεν ισχύει αυτό για σένα, ισχύει για πλήθος άλλων...

Εάν, όμως:

- Έπρεπε να δαπανήσεις τουλάχιστον ~4.500€ για αγορά εξοπλισμού (Mixer + 2 x SL1200MkII ή Mixer + 2 x CDJ-2000NXS2) ή έπρεπε να πληρώσεις για την license το αντίστοιχο ποσό (και δεν υπήρχε η “εύκολη” επιλογή: “σπασμένο” VDj (ή όποιο άλλο Dj-Software) ή LE Edition ή “shared license” με κάποιο φίλο)…
- Έπρεπε να πληρώνεις το κάθε mp3, όπως πλήρωνες το κάθε βινύλιο ή το κάθε Cd όταν δεν είχαν βγει τα recorders, ώστε να είσαι ενημερωμένος (και δεν υπήρχε η “εύκολη” επιλογή του CD-Copy ή του free download)…

Τότε (και ιδίως εάν δεν διέθετες βινύλια, όπως ανέφερες):

- Θα υπήρχε ενεργή ενασχόλησή σου με το DJing? Όχι! ...
- Θα έπαιρνες, κατ’ επέκταση, την θέση κάποιου άλλου (λιγότερο ή περισσότερο ικανού, δεν έχει σημασία)? Όχι!


Υ.Γ. Μην με παρεξηγείς, δεν αναφέρομαι σε σένα (δέντρο), αλλά στο σύνολο (δάσος)…
 

发表时间 Sun 22 Apr 18 @ 7:38 am
djadamxControlleristMember since 2006
Δεν θυμάμαι στις εποχές προ digital dj-ing να έβλεπα σε γάμους και εταιρικές ή άλλου είδους εκδηλώσεις dj.
Και αν και όπου έβλεπες ήταν η εξαίρεση στον κανόνα, με copy paste πρόγραμμα από τον προηγούμενο και τον προ προηγούμενο γάμο διότι δεν μπορούσε να κουβαλάει τα πάντα όλα ο dj σε βινύλια.
Η εικόνα άρχισε να αλλάζει με τα cd και ειδικά με τα γραμμένα cd. Από εκεί και πέρα ήρθε η αλλαγή που ζούμε μέχρι σήμερα.
Το κόστος που αναφέρεις δεν υφίσταται διότι όλα τα μαγαζιά είχαν δικά τους μηχανήματα, άντε κανένα συνοικιακό μαγαζί να μην είχε ΜΚ ΙΙ και να είχε κανένα απλό πικάπ. Το ίδιο ίσχυε και τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια με τις cdιερες, μετά δεν παρακολούθησα για να ξέρω σίγουρα.
Επίσης, τουλάχιστον τα μεσαία και πάνω, μαγαζιά είχαν δικές τους δισκοθήκες, αν όχι πληρέστατες, τουλάχιστον σε πολύ καλό επίπεδο. Πρώτη φορά που αναγκάστηκα να φέρω μαζί μου σε μαγαζί αρκετά κομμάτια ήταν στην εποχή των cd's.
Δεν τοποθετήθηκες πάντως στο αν θα μπορούσε να υπάρχει τόση δουλειά όση υπάρχει σήμερα σε γάμους και εκδηλώσεις αν ήμασταν ακόμα μόνο στα βινύλια.
Επίσης δεν τοποθετήθηκες γιατί δεν μπορεί να παίξει κάποιος με βινύλια σήμερα και να ζητάει μεγαλύτερη αμοιβή από ότι ένας digital dj αν πιστεύει ότι αυτό τον κάνει καλύτερο.
Και τέλος, λίγο άσχετο αλλά διάβασα διάφορα και για αυτό, σχετικά με το sync, θα ήθελα να μου πει κάποιος που είναι εναντίον του (όχι κάποιος που απλά δεν το χρησιμοποιεί) αν όταν βγάζει φωτογραφίες το κάνει με το auto-focus ή νετάρει στο χέρι...
ΥΓ : Καμία παρεξήγηση, κουβέντα κάνουμε.
Για την ιστορία, έχω δουλέψει πολλά χρόνια επαγγελματικά στο παρελθόν, όχι πλέον και όπως έγραψα έχω αρκετά βινύλια και πικάπ ακόμα και σήμερα.


 

发表时间 Sun 22 Apr 18 @ 9:12 pm
djadamx wrote :
Δεν θυμάμαι στις εποχές προ digital dj-ing να έβλεπα σε γάμους και εταιρικές ή άλλου είδους εκδηλώσεις dj.
Όσοι έκαναν την εν λόγω δουλειά νόμιμα (εφορία - έναρξη, ΤΕΒΕ - ασφάλιση), υπήρχαν - υπάρχουν - θα υπάρχουν! Δεν γινόντουσαν όλοι οι γάμοι με ορχήστρα ή κασετόφωνο...

djadamx wrote :
Το κόστος που αναφέρεις δεν υφίσταται διότι όλα τα μαγαζιά είχαν δικά τους μηχανήματα, άντε κανένα συνοικιακό μαγαζί να μην είχε ΜΚ ΙΙ και να είχε κανένα απλό πικάπ. Το ίδιο ίσχυε και τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια με τις cdιερες...
Το κόστος που ανέφερα υφίσταται, διότι όποιος έκανε την εν λόγω δουλειά επαγγελματικά, αγόραζε εξοπλισμό για την απαραίτητη πρακτική του εξάσκηση...

djadamx wrote :
Δεν τοποθετήθηκες πάντως στο αν θα μπορούσε να υπάρχει τόση δουλειά όση υπάρχει σήμερα σε γάμους και εκδηλώσεις αν ήμασταν ακόμα μόνο στα βινύλια.
Ούτε και σήμερα θα υπήρχαν οι "θέσεις εργασίας" (στις οποίες αναφέρθηκες) σε εκδηλώσεις, εάν ο καθένας ενεργούσε νόμιμα...

djadamx wrote :
Επίσης δεν τοποθετήθηκες γιατί δεν μπορεί να παίξει κάποιος με βινύλια σήμερα και να ζητάει μεγαλύτερη αμοιβή από ότι ένας digital dj αν πιστεύει ότι αυτό τον κάνει καλύτερο.
Δεν υποστήριξα πουθενά ότι το βινύλιο σε κάνει καλύτερο! Υποστήριξα ότι το digital σε κάνει χειρότερο...

djadamx wrote :
...σχετικά με το sync, θα ήθελα να μου πει κάποιος που είναι εναντίον του (όχι κάποιος που απλά δεν το χρησιμοποιεί) αν όταν βγάζει φωτογραφίες το κάνει με το auto-focus ή νετάρει στο χέρι...
Έχεις δει κανέναν επαγγελματία φωτογράφο να βασίζεται - χρησιμοποιεί Auto-Focus?

djadamx wrote :
Καμία παρεξήγηση, κουβέντα κάνουμε.
Χαίρομαι που το αντιμετωπίζεις έτσι, γιατί έτσι είναι...

Επανα-διευκρινίζω: Κατά την προσωπική μου άποψη, θεωρητικά η τεχνολογική εξέλιξη στο DJing είχε ως σκοπό την απλούστευση των τεχνικών θεμάτων, ώστε ο εκάστοτε DJ να μπορούσε πλέον πολύ πιο εύκολα να αφοσιωθεί - ασχοληθεί με την μουσική (διάνθιση, κ.α.). Δυστυχώς και πρακτικά, η πλειοψηφία - ο μέσος όρος, εκμεταλλεύτηκε την ευκολία, αλλά έμεινε εκεί, δεν προόδευσε, δεν πήγε τουλάχιστον ένα βήμα παρακάτω...


Υ.Γ. Έχω ένα πολύ καλό φίλο, ο οποίος είναι χειρούργος και ασχολείται (ερασιτεχνικά) με το DJing. Σε μία σχετική συζήτησή μας, είχε πει το εξής: Το αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης στο τομέα μου είναι η ρομποτική χειρουργική. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν συνέβαλε στο να πραγματοποιεί ο νοσηλευτής (πλέον) χειρουργική επέμβαση (επειδή απαιτείται απλά και μόνον το πάτημα 3 κουμπιών), αλλά ο άξιος - ικανός χειρούργος, εφόσον μελετήσει - εξασκηθεί ακόμη περισσότερο, να πάει ένα βήμα παρακάτω και να υλοποιήσει χειρουργικές επεμβάσεις που δεν μπορεί να της υλοποιήσει ο "απλός" χειρούργος (πόσο μάλλον ο νοσηλευτής), είτε γιατί δεν επιθυμεί να μελετήσει - εξασκηθεί ακόμη περισσότερο, είτε γιατί δεν έχει τις (ιδιαίτερες) ικανότητες. Στο Digital-DJing τί συνέβη (κατά μέσο όρο)? Έγινε ο νοσηλευτής, χειρούργος απλών επεμβάσεων...
 

发表时间 Mon 23 Apr 18 @ 6:32 am
Ήθελα να αποφύγω να ξαναγράψω σ' αυτό το νήμα, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ.
Οπότε κάποιος να μου απαντήσει:

1) Στην εποχή του βινυλίου (όπου η κάθε πλευρά ενός LP ήταν στην καλύτερη 20 λεπτά) τις "χαλαρές" βραδιές έβαζε ο ιδιοκτήτης (ή κάποιος πιτσιρικάς) μουσική (χωρίς να κάνει καμία μίξη) ναι ή όχι ;

2) Στην εποχή του βινυλίου τις "χαλαρές" βραδιές έπαιζε το μαγαζί τις ίδιες 2-3 κασέτες (90 λεπτών η μία στην καλύτερη) και οι θαμώνες ήξεραν κάθε κασέτα απ' έξω; ναι ή όχι;

3) Οι vinyl dj's πήγαιναν απογεύματα σε μαγαζιά/καφετέριες να "παίξουν" χωρίς μισθό για να κάνουν εξάσκηση ναι ή όχι;

5) Είχαν όλοι οι vinyl dj's όταν ξεκινούσαν να μαθαίνουν να παίζουν μουσική 2 SL1200MKII και μίκτη σπίτι τους;

6) Σε ποια φάση της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ένας vinyl dj αγόραζε 2 SL1200MKII ? Όταν ήταν αρχάριος; Όταν αποκτούσε μια κάποια μικρή εμπειρία; Όταν ήταν πλέον επαγγελματίας;

7) Το 1995 ένα SL1200MKII μαζί με την (φθηνή) κεφαλοβελόνα (Stanton 650AL) κόστιζε 300.000 δρχ. Για 2 ΜΚΙΙ λοιπόν ήθελες 600.000δρχ όταν αγόραζες αυτοκίνητο με 1.000.000δρχ ή νοίκιαζες τριάρι με 50.000δρχ το μήνα. Πόσοι άνθρωποι λοιπόν μπορούσαν να αγοράσουν αυτό τον εξοπλισμό;
Πόσο το κόστος του εξοπλισμού περιόριζε/καταδίκαζε κάποιον που μπορεί να γινόταν γ@μ@τος DJ αλλά δεν είχε τα λεφτά να αγοράσει αυτό τον εξοπλισμό (+ βινύλια + μίκτη κτλ). Πόσο έκανε το "DJ-ing" τέχνη όχι για λίγους, αλλά τέχνη για "έχοντες" ;

8) Από το 1990 μέχρι το 2000 ανέβηκαν οι μέσες αποδοχές των DJ's ? ναι ή όχι; Διατηρήθηκαν οι ίδιες; Έπεσαν;

9) Από το 2000 μέχρι το 2010 ανέβηκαν οι μέσες αποδοχές των DJ's ? ναι ή όχι; Διατηρήθηκαν οι ίδιες; Έπεσαν;

10) Τι σχέση έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα με την τεχνολογία, την τεχνολογική εξέλιξη, και την τέχνη του dj-ing ? Και τελικά τι εξετάζουμε; Την τέχνη ή τα επαγγελματικά δικαιώματα; Ή τις μέσες απολαβές;

11) Γιατί οι vinyl dj's (όταν ακόμα οι dj's ήταν λίγοι και με "καλές" αμοιβές) απέτυχαν επανειλημμένα να φτιάξουν σύλλογο και να καθιερώσουν/προστατέψουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα; Έφταιγε η τεχνολογία και γι αυτό;

12) Τελικά τι θέλουμε; Ένα κλειστό επάγγελμα (οπού εμείς τρυπώσαμε μέσα και οι άλλοι απ' έξω πρέπει να φτύσουν αίμα για να μπουν) ή "καλλιτέχνες"; Και κατά πόσο μπορείς να "πιστοποιήσεις" την τέχνη;

13) Ποια ήταν η τελευταία φορά που σε μια εκδήλωση (και όχι στο studio) είδατε επαγγελματία φωτογράφο να δουλεύει ΧΩΡΙΣ auto focus και χωρίς auto-stabilizer ?

14) Τι σχέση έχει ο "χειρούργος" και ο "νοσηλευτής" (επαγγέλματα με εξειδικευμένες ικανότητες/γνώσεις και καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα) με το DJ-ing που θέλουμε να το θεωρούμε (ορθά κατά την άποψη μου) τέχνη;

15) Διαμαρτύρονται οι φωτογράφοι οτι η εξέλιξη της τεχνολογίας (auto focus, auto image stabilizer, auto noise reduction, auto face recognition, auto HDR, auto ISO, auto aperture, auto speed κτλ) τους έκανε κακό;;; Διαμαρτύρονται οτι οι DSLR τους κατέστρεψαν την τέχνη και οτι επαγγελματίας είναι μόνο αυτός που τραβάει φωτογραφίες με μηχανοκίνητη SLR ?

16) Το 1990 για να αγοράσεις ένα πιάνο ήθελες μια περιουσία. Αντίθετα ένα "αρμόνιο" CASIO κόστιζε όσο ένα μηνιάτικο και ήταν πολύ πιο εύκολο να το αποκτήσεις. Διαμαρτυρήθηκε ποτέ κανένας επαγγελματίας μουσικός οτι η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε κακό στη μουσική γιατί πλέον είχαν περισσότεροι άνθρωποι πρόσβαση σε ένα keyboard με ήχους πιάνου; Διαμαρτυρήθηκε κανένας επαγγελματίας μουσικός οτι τα synthesizers τους κατέστρεψαν την τέχνη και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα;

17) Κατηγόρησε κανείς τον Jean Michel Jarre οτι "έκλεβε" όταν έκανε κονσέρτα με 5 και 7 synthesizers συγχρονισμένα μέσω MIDI ?
Κατηγόρησε κανείς τον Yanni ή τον Vangelis οτι "έκλεβαν" γιατί δούλευαν με synths ? Κατηγόρησε κανείς κάποιον από τους 3 παραπάνω οτι με τις δουλειές τους κάνανε κακό στην τέχνη τους γιατί δεν το έκαναν με τον "παραδοσιακό" τρόπο;

18) Τελικά γιατί γκρινιάζουμε;;;


Ας απαντήσει κάποιος ΟΛΕΣ τις παραπάνω ερωτήσεις με το χέρι στην καρδιά, και τότε ίσως ξαναγράψω στο νήμα.
Μέχρι τότε όμως over & out
 

发表时间 Mon 23 Apr 18 @ 9:17 am
Εγώ πάλι έχω μόνον 1 ερώτηση… Αν μου απαντήσεις με το χέρι στην καρδιά – ρεαλιστικά - τεκμηριωμένα, θα κρίνεις και εάν πρέπει τελικά να απαντήσω στις 18 δικές σου ερωτήσεις…

1. Είναι ποτέ δυνατόν ένας (λογικός) άνθρωπος, ο οποίος είναι άμεσος συνεργάτης μίας εταιρίας, η οποία έχει ως σκοπό – στόχο - υλοποίηση – προώθηση της Α φιλοσοφίας (όποια και εάν είναι αυτή, δεν έχει σημασία), να βγαίνει δημόσια και να υποστηρίζει την Β φιλοσοφία (όποια και εάν είναι αυτή, δεν έχει σημασία)?

Υ.Γ. "Χώνομαι" και θα το "πληρώσω" (θα έχω απορίες ή προβλήματα και δεν θα λαμβάνω απάντηση στο forum) το ξέρω, αλλά το "ρισκάρω"... :-)
 

发表时间 Tue 24 Apr 18 @ 6:01 am
Σε αυτό εδώ το forum βρίσκομαι από το 2008. Δηλαδή 10 χρόνια. Δεν δούλευα πάντα για την Atomix. Αυτό συμβαίνει μόνο τα τελευταία 4 χρόνια.
Όλα αυτά τα 10 χρόνια που βρίσκομαι εδώ μέσα και έχω αναρτήσει χιλιάδες νήματα είχα πάντα τις ίδιες απόψεις.
Οπότε το γεγονός οτι εργάζομαι για μια εταιρεία που φτιάχνει software για djs δεν αλλάζει τις ιδέες/απόψεις μου.
Συμβαίνει για την ακρίβεια το αντίθετο. Εξ αιτίας της αντίληψης μου περί της τεχνολογίας σε σχέση με το dj-ing έφτασα μια μέρα να δουλεύω για την Atomix.

Επίσης δεν θέλω να υπάρχει η παραμικρή υπόνοια οτι η συζήτηση αυτή μεταφέρεται σε προσωπικό επίπεδο ή οτι θα υπάρξει ρεβανσισμός γιατί δύο άνθρωποι συμφωνούν οτι διαφωνούν. Επιχειρήματα εκθέτουμε, και ας κρίνει ο καθένας την αλήθεια και τον μύθο πίσω από το κάθε τι.

Και για να ξεκαθαρίσουν λίγο τα πράγματα, ορίστε το ιστορικό μου background:

Ξεκίνησα να παίζω μουσική το 1993 σε ηλικία 15 χρονών. Πήγαινα τα καλοκαίρια για 2 χρόνια σε μια καφετέρια στο χωριό μου τα απογεύματα και "έβαζα δίσκους". Βασικά μάθαινα απλά να χειρίζομαι τα ΜΚΙΙ, τον μίκτη, να κάνω PFL, απλές μίξεις Fade In/Out κτλ. Και έτσι άρχισα να φτιάχνω στο μυαλό μου νοητές λίστες.
Το 1995 (17 χρονών) αυτή η καφετέρια/μπαράκι σε γνωστό καλοκαιρινό θέρετρο προσφέρθηκε να με πληρώνει κιόλας να παίζω μουσική από τις 9 μέχρι τις 12 που αναλάμβανε ο "μεγάλος" DJ.
Κι εδώ ξεκινάει το πρώτο "σοκ". Με όση χαρά πήγαινα εγώ να παίξω μουσική (από τις 9 μέχρι τις 12 σε ηλικία 17 χρονών) και να μάθω οτι μπορούσα να μάθω επιπλέον, τόσο πόλεμο έφαγα από τον "μεγάλο και τρανό" vinyl dj. Το "εγώ" του ήταν τόσο τεράστιο που όχι μόνο δεν υπήρχε περίπτωση να μου δείξει πως να κάνω πράγματα που δεν ήξερα, αλλά φτάσαμε σε τραγελαφικές καταστάσεις του να λείπει η μισή δισκοθήκη του μαγαζιού επειδή και καλά ήθελε να κάνει εξάσκηση στο σπίτι του (που όμως δεν είχε 2 MKII αλλά 1 μονό belt drive Akai.
Θα μου πείτε "έπεσες σε μ@λ@κ$" Κι εγώ αυτό είπα.
Τον χειμώνα κι ενώ προετοιμαζόμουν για πανελλήνιες εξετάσεις βρήκα μια καφετέρια στην πόλη μου που πήγαινα κάθε Κυριακή από τις 3 μέχρι τις 6 να "βάζω δίσκους" (για να κρατήσω επαφή με αυτό που μου άρεσε) και φυσικά αμισθί.
Τελειώνοντας τις πανελλήνιες το καλοκαίρι του 1996 μου παρουσιάστηκε η πρώτη ευκαιρία να παίξω σε "κλαμπάκι". Νυχτοκάματο 500δρχ με τιμή μπύρας 100δρχ (σημερινή αντιστοιχία 30 ευρώ με τιμή μπύρας 6 ευρώ). Εκεί παίζοντας άρχισα να μαθαίνω να διαβάζω τον κόσμο (πράγμα που κατά γενική ομολογία το κάνω καλά) και να προσπαθώ να μάθω περισσότερες τεχνικές μίξης όπως "μπότα". Δυστυχώς όσο κι αν προσπάθησα μόνος μου να το μάθω αυτό, δεν το κατάφερα εκείνο το καλοκαίρι. Κανένας γνωστός DJ δεν ήθελε να μου εξηγήσει πως το κάνουμε, και δεν είχα πρόσβαση σε MKII πέρα από την ώρα που δούλευα.
Πανελλήνιες δεν πέρασα με την πρώτη. Έτσι τον χειμώνα 1996-1997 ενώ διάβαζα να δώσω πανελλήνιες για δεύτερη φορά έπιασα δουλειά σ' ένα μεγαλύτερο club το οποίο όμως βρισκόταν στο τέλος της "χρυσής" εποχής του (και έψαχνε ένα φθηνό DJ). Έτσι δούλεψα κι εκεί για μία σεζόν χωρίς ακόμα να ξέρω beatmatch κι εκεί είδα πρώτη φορά CD Player μέσα σε μαγαζί. Ότι μου έλειπε σε τεχνική το αντιστάθμιζα με τις πολύ σωστές και καλές επιλογές μουσικής (διάβασμα κόσμου) κι έτσι κουτσά / στραβά έβγαλα τη σεζόν και μάλιστα με επιτυχία (το μαγαζί γενικά ανέβηκε αντί να κλείσει τελείως). Εκείνο το χειμώνα τις μέρες που δεν δούλευα είχα πάρει σβάρνα όλα τα μπαράκια/club/disco και προσπαθούσα να βρω ένα άνθρωπο να μου μάθει/δείξει κάποια πράγματα, αλλά μάταια. Οι vinyl djs είχαν τόσο μεγάλο "εγώ" που τους ήταν αδύνατο όχι μόνο να σου εξηγήσουν πως να κάνεις beatmatch, αλλά αν ήταν δυνατόν θα σου έδιναν και λάθος οδηγίες για να σε μπερδέψουν παραπάνω.
Θα μου πείτε " ίσως έπεσες σε μ@λ@κ$ς επαρχιώτες". Ίσως... Αυτό είπα κι εγώ.
Το χειμώνα του 1997 πέρασα φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Ωραία πόλη και με πολύ διασκέδαση, αλλά ήταν αδύνατο για ένα φοιτητή σαν κι εμένα να βρει ακόμα και καφετερία να παίζει τζάμπα προκειμένου να κρατήσει επαφή με την "αρρώστια" του. Το 1997 πλήρωνα νοίκι για δυάρι στη Θεσσαλονίκη 70.000δρχ και 2 MKII κι ένας μίκτης κόστιζαν από 700.000δρχ μέχρι 1.000.000δρχ Κόστος απαγορευτικό για ένα φοιτητή... 2 CDJ-500 και ένας DJM-500 είχαν τότε 1.500.000 δρχ. Κόστος επίσης απαγορευτικό.
Είχα όμως ένα πολύ καλό υπολογιστή (δώρο της οικογένειας μου) κι έτσι άρχισα να ψάχνω για κάποια λύση να παίζω μουσική (σπίτι μου) με τον υπολογιστή...
Έπεσα πάνω σε διάφορα προγράμματα κι αυτό που με κέρδισε τότε ήταν το PCDJ RED 5. Έτσι μέχρι το καλοκαίρι του 1998 μπόρεσα να αγοράσω το PCDJ RED 5, ενώ λίγο αργότερα μπόρεσα να αγοράσω εξωτερική κάρτα ήχου (Gigaport AG) και ένα χρόνο αργότερα (1999) και εξωτερικό controller (Numark DMC-1)
To 1998 έγινε και κάτι άλλο: Έπιασα δουλειά σαν ηχολήπτης σε ένα μικρό ραδιοφωνικό σταθμό. Έτσι απόκτησα πρόσβαση σε MKII και CD Players ότι ώρα ήθελα, αφού είχα κλειδιά από το ραδιοφωνικό σταθμό. Το 1998 ήταν η χρονιά που έμαθα να κάνω beatmatch! Διάβασα ένα σχετικό άρθρο στο internet της εποχής (θυμάται κανείς το Altavista και το lycos ?), πήρα 10 βινύλια και πήγα στον σταθμό στις 11 το βράδυ. Μέχρι τις 6 το πρωί είχα μάθει να κάνω beatmatch! Επιτέλους αυτό το φοβερό "μυστικό" μου φανερώθηκε χάρη σε ένα άρθρο στο internet κι όχι χάρη σε κάποιον καλοθελητή συνάδελφο!
Από το 1999 μέχρι το 2003 έπαιζα μουσική σπίτι μου και σε μικρά φοιτητικά πάρτυ. Τα πράγματα άλλαξαν το 2003 όταν κλήθηκα να παίξω μουσική σε μεγάλο φοιτητικό πάρτυ γνωστής φοιτητικής παράταξης. Παρά την παράξενη εικόνα της οθόνης CRT το πρόγραμμα μου ήταν αρκετά καλό για να μου φέρει κάποιες προτάσεις. Έτσι σύντομα έφτασα να κάνω guest εμφανίσεις σε 1 club στα Λαδάδικα (αν και είχε αρχίσει η εποχή της παρακμής τους), σε 1 bar/club στη Νέα Παραλία, και να αναλάβω τις δεξιώσεις σε γνωστό πολυχώρο στην περιοχή του Αεροδρομίου.
Το 2003-2004 που συνέβαιναν αυτά τα ωραία πράγματα, αυτό που μεσουρανούσε στα μαγαζιά ήταν τα CDJ-1000 και είχα πλέον πρόσβαση και σ' αυτά. Παρόλα αυτά εμένα με άφηναν αδιάφορο, Οι ευκολίες που μου έδινε ο υπολογιστής ήταν πολύ περισσότερες για να προσπαθήσω καν να παίξω με CDJ-1000 και CD. Έβγαζα πρόγραμμα πολύ πιο ενδιαφέρον, απρόβλεπτο και "διανθισμένο" με τον υπολογιστή απ' οτι οποιοσδήποτε συνάδελφος με CDJ-1000. Από αυτή την εποχή (και μέχρι και το 2010 περίπου) εγώ προσπαθούσα να πείσω συναδέλφους οτι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα με Η/Υ και αντίστοιχα αυτοί με σνομπάριζαν. "Έκλεβα" χρησιμοποιώντας το sync ? Πότε ναι πότε όχι. Αλλά τι σημασία είχε; Τον κόσμο δεν τον ένοιαζε. Ποτέ δεν τον ένοιαξε. Δεν τον ένοιαζε ούτε καν η εικόνα μιας 15άρας CRT στο booth. Να διασκεδάσουν ήθελαν. Επίσης αυτό το διάστημα τόλμησα το αδιανόητο: Εγώ "ο άσχετος που παίζει με υπολογιστή και κλέβει" ανέβασα τις τιμές σε 2 απ' τα μαγαζιά που έκανα guest! Θέλετε να το καθιερώσουμε κάθε Κυριακή ή κάθε δεύτερη Παρασκευή; Οκ. Θέλω 200 ευρώ (μέση αμοιβή 100 ευρώ τότε). Και μου τα έδωσαν. Μου τα έδωσαν γιατί προσέφερα κάτι περισσότερο απ' τους άλλους, και κάτι διαφορετικό. Αντί να γίνω όμως παράδειγμα προς μίμηση έγινα ο αποδιοπομπαίος τράγος. Το τι λάσπη έφαγα μέχρι το 2006 που έφυγα από τη Θεσσαλονίκη, δεν λέγετε. Εγώ προσπαθούσα να πω σε πολλούς "ελάτε να σας δείξω και να γίνετε κι εσείς καλύτεροι" κι αυτοί απλά βρισκόταν σε καθεστώς άρνησης. Λες και δεν θα συνέχιζε η εξέλιξη της τεχνολογίας ή λες και το "επτασφράγιστο" μυστικό του πως να κάνεις χειροκίνητο beatmatch θα έμενε πάντα μυστικό που το κατέχουν λίγοι...
Το 2006 έφυγα από τη Θεσσαλονίκη. Το 2007 πήγα στρατό και απολύθηκα το 2008. Το 2008 αγόρασα laptop, αγόρασα την DENON HC4500, ένα καινούργιο μίκτη DJM-500 και το VirtualDJ.
Από το 2008 μέχρι σήμερα δουλεύω ανελλιπώς σε διάφορα club ή bar αλλά και σε εκδηλώσεις. Έχω αγοράσει αρκετά περισσότερο εξοπλισμό απ' αυτό που πραγματικά χρειάζομαι, και μοιράζομαι όλες μου τις γνώσεις με όλους όσους τις θέλουν. Το μοτίβο μου είναι οτι όσο πόλεμο έφαγα κατά την ανέλιξη μου, τόσο βοήθεια θα δώσω σε όσους τη ζητάνε και την θέλουν. Μέχρι το 2010 υπήρχαν στιγμές που ένιωθα την ανάγκη να υπερασπιστώ γιατί κάνω χρήση υπολογιστή, γιατί η τεχνολογία είναι το μέλλον κτλ. Από το 2010 και μετά ωρίμασα αρκετά για να μην με νοιάζει πλέον τι λένε οι άλλοι συνάδελφοι. Όταν δουλεύω κοιτάζω να κάνω την δουλειά μου όσο πιο καλά μπορώ. Και η δουλειά μου δεν είναι να αποδείξω κάτι σε κάποιον συνάδελφο, αλλά να διασκεδάσω τον κόσμο. Όταν θα πάψω να μπορώ να το κάνω αυτό καλά, τότε θα κρεμάσω τα ακουστικά και δεν θα κατηγορήσω κανέναν οτι μου έφαγε τη δουλειά ή οτι χάλασε τη νύχτα/φάση κτλ.
Έχω ζήσει "παικτικά" σαν DJ 3 δεκαετίες και έχω δει την κορύφωση και την πτώση 2 μέσων (vinyl και CD) Είμαι σίγουρος οτι θα δω και την πτώση των υπολογιστών/controllers κάποια στιγμή, αλλά ακόμα δεν μπορώ να φανταστώ τι θα είναι αυτό που θα ανέλθει στην θέση τους. Αν μπορέσω να το δω και να το ακολουθήσω να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία οτι θα το κάνω.

Τέλος, έγινα μέλος της Atomix Productions τον Ιανουάριο του 2014, ενώ πριν το 2008 (που άλλαξα πρόγραμμα και ήρθα στο VirtualDJ) ήμουν το πιο δραστήριο μέλος του pcdj forum για 7 χρόνια και μέλος του beta team για το PCDJ FX VRM και PCDJ Scratch.

Υ.Γ.: Η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια. Όπως κάθε τι άλλο, απαιτεί σωστή χρήση για να μας δώσει τα περισσότερα οφέλη μηδενίζοντας τα όποια μειονεκτήματα έχει. Αλλά όπως και με κάθε τι άλλο δεν δέχομαι την γενίκευση και το τσουβάλιασμα εν έτη 2018 από μορφωμένους ανθρώπους.
 

发表时间 Tue 24 Apr 18 @ 1:19 pm
Εφόσον δεν μου απάντησες στην δική μου ερώτηση, δεν απαντάω κι εγώ στις 18 (!) δικές σου… :P


Για την ιστορία και για όσους παρακολουθούν - διαβάζουν το νήμα, θα παραθέσω τα εξής:

# 1969 - Λανσάρεται το Matsushita / SP-10, το πρώτο Direct-Drive Turntable.
# 1971 - Λανσάρεται το Technics / SL-1100, το οποίο άρχισε να χρησιμοποιείται για DJing.
# 1972 - Λανσάρεται το Technics / SL-1200, το οποίο συμβάλει στην έναρξη της “επανάστασης” του DJing.
# 1979 - Λανσάρεται το Technics / SL-1200MkII, το οποίο είναι η “επανάσταση” του DJing.

#1983 - Λανσάρεται το Technics / SL-P50P, το οποίο αποτελεί το πρώτο CD Player (υποτίθεται) για DJing.
#1993 - Λανσάρεται το Denon / DN-200F, το οποίο αποτελεί το πρώτο διπλό CD Player για DJing.
#1994 - Λανσάρεται το Pioneer / CDJ-500, το οποίο αποτελεί το πρώτο μονό CD Player για DJing.
#2001 - Λανσάρεται το Pioneer / CDJ-1000, το οποίο αποτελεί το πρώτο CD Player που πραγματοποιεί “μίμηση” (emulation) δίσκου βινυλίου (vinyl mode) για DJing.


Η ιστορία του Vinyl-DJing, ΠΡΑΚΤΙΚΑ, ξεκινάει από το 1979 (με την εμφάνιση του Technics / SL-1200MkII), κορυφώνεται το 1993 (λίγο πριν κυκλοφορήσει το Denon / DN-200F) και "τελειώνει" το 2001 (με την εμφάνιση του Pioneer / CDJ-1000).

Συνεπώς, οι DJs που πραγματικά “έζησαν” και το βινύλιο (στις δόξες του), αλλά και τα αποτελέσματα της τεχνολογικής εξέλιξης στο DJing (και ιδίως μετά το 2001), είναι όλοι αυτοί που ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το DJing, ΠΡΙΝ το 1993 και συνέχισαν τα επόμενα χρόνια.

Και επειδή είμαι ένας από αυτούς (γεννημένος το 1976, DJ απ' το 1990 (home parties), σε club ("επαγγελματικά") απ’ το 1992, έχοντας παίξει σε Χαλκίδα, Λάρισα, Βόλο, Αθήνα και με μια συλλογή από βινύλια που τα μετράγαμε με τα κιλά και όχι με τα τεμάχια), γι αυτό και υποστηρίζω τα όσα υποστηρίζω σε αυτό εδώ το νήμα…
 

发表时间 Tue 24 Apr 18 @ 5:24 pm
Σου απάντησα ξεκάθαρα πως οτι υποστηρίζω δεν το υποστηρίζω επειδή εργάζομαι σε μια συγκεκριμένη εταιρία (Atomix Productions). Επίσης συμπλήρωσα πως επειδή πιστεύω οτι πιστεύω έφτασα μια μέρα να δουλεύω για την εν λόγω εταιρία και σου παρέθεσα και τις απαραίτητες αποδείξεις (το "Βιογραφικό" μου, απ' όπου προκύπτει πολύ εύκολα πως δεν πίστευα άλλα πριν αρχίσω να εργάζομαι για την Atomix και άλλα μετά)
Δεν καταλαβαίνω τι απάντηση θέλεις ή που το πας (και δεν με ενδιαφέρει).
Δεν σε ρώτησα ποτέ γιατί πιστεύεις όσα πιστεύεις. Είσαι ελεύθερος να τα πιστεύεις. Αντιπαράθεση επιχειρημάτων κάνουμε πάνω σε ένα ερώτημα (αν η εξέλιξη της τεχνολογίας βοήθησε το dj-ing ή όχι)

Ανέφερα ακόμα οτι δεν θα επιτρέψω να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια "προσωπικής κόντρας" και "ρεβανσισμού".
Επίσης δεν θα επιτρέψω αυτό το νήμα να μετατραπεί σε κόντρα γνώσεων ή σε επίδειξη γνώσεων.
Αυτό που ήθελα ήταν μια πολιτισμένη αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Ξεκαθάρισα οτι δεν μετατρέπω την αντιπαράθεση σε προσωπική και σκοπεύω να μείνει έτσι.

Αν θέλεις να απαντήσεις στις ερωτήσεις που έκανα παραπάνω, καλώς. Αν όχι, πάλι καλώς.

Αν κάποιος θέλει να συμπληρώσει κάτι στο νήμα είναι καλοδεχούμενος, αρκεί να θυμάται οτι κάνουμε πολιτισμένη αντιπαράθεση επιχειρημάτων σε μη προσωπικό επίπεδο.
Αν το νήμα ξεφύγει θα κλειδωθεί και θα διαγραφεί.

Ευχαριστώ!
 

发表时间 Tue 24 Apr 18 @ 6:09 pm
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
θελω να απαντησω αλλα ....δεν το χω τοσο οσο εσεις...επισης δεν εχω τοσο πολυ χρονο ομως θα το κανω...συντομα
θειε ξεκολα απο την νοοτροπια παλιου ορθοδοξου πασοκ για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοτεροι..δεξου την τεχνολογια ,χρησιμοποιησε την και προσπαθησε να ξεχωρισεις, να πρωτοτυπισεις και να διευρινεις του οριζοντες σου.. παντα θα υπαρχουν οι ερασιτεχνες ,οι αεριτζηδες κλπ... παντα θα παιρνουν προσκαιρο μερος απο την πιτα και παντα οσοι αξιζουν στο τελος θα αναδικνυονται.
θα γραψω και γω συντομα κατεβατο! και αυτο ειναι δεσμευση!!
 

发表时间 Tue 24 Apr 18 @ 6:42 pm
74%