快速登录:  

Forum: Greek Forum

话题: Διαμοιρασμος δισκου laptop για DJing

由于该帖子已年深日久,可能包含陈旧过时或描述错误的信息。

Χαιρετω το φορουμ...
Εχω ενα λαπτοπ που φοραει εναν hdd 250gb τον οποιο εχω κανει dualboot για να τρεχω μια εκδοση windows 7 ρυθμισμενη για djing και μια εκδοση windows 7 γενικης χρησης (μιας που τα εφτυσε ο σταθερος).
Αγορασα προσφατα εναν ssd με σκοπο να αντικαταστησω τον παλιο hdd και τωρα ειμαι σε διλημμα για το πως θα τον διαμοιρασω...
Απο τη μια σκεφτομαι να κρατησω τον υπαρχον διαμοιρασμο με δυο partitions, τo ενα djing και μουσικη, το αλλο γενικης χρησης.
Απο την αλλη σκεφτομαι να τον σπασω αυτη τη φορα σε 3 partitions, ενα windows για windows djing, ενα windows γενικης χρησης και ενα μονο η μουσικη...
Την δευτερη εκδοχη τη σκεφτηκα για να ειναι πιο ευκολο το backup της μουσικης σε περιπτωση format αλλα δεν ξερω αν θα εχω καποιο σημαντικο μειονεκτημα σε σχεση με το υπαρχον στησιμο.
Τι λετε;

Υγ. Να πω πως δεν προτιμω απευθειας τον εξωτερικο σκληρο λογω καθυστερησης και χαμηλων ταχυτητων και τον χρησιμοποιω περισσοτερ σαν backup της μουσικης του υπολογιστη καθως και σαν βιβλιοθηκη για κομματια που θα παιχτουν σε ειδικες περιπτωσεις (πχ γαμους, παιδικα παρτυ κλπ)
 

发表时间 Mon 12 Oct 15 @ 3:09 pm
djdadPRO InfinityDevelopment ManagerMember since 2005
Ta partitions einai xrisima kai tha elega na pas pros auti tin kateuthinsi. To mono pou prepei na prosekseis einai na afiseis arketo eleuthero xwro ston disko sou (kai sta partitions)
 

发表时间 Mon 12 Oct 15 @ 6:17 pm
Ξερω οτι ο ssd θελει τουλαχιστον το 25% του να ειναι κενο για να μην εχει προβληματα επιδοσεων.
Αρα κατα την αποψη σου καλυτερα τα 3 partitions απο τα 2;
 

发表时间 Mon 12 Oct 15 @ 6:28 pm
Υπάρχουν πολλές σχολές στο πως είναι καλό να είναι ο δίσκος. Όμως από την στιγμή που μιλάμε για SSD (δηλαδή δίσκος μικρής χωρητικότητας και δίσκος που ΔΕΝ μπορεί να υποστεί "χτυπήματα") τότε η βέλτιστη λύση για την δική σου περίπτωση είναι τα 2 partition.
Βέβαια εσύ σκέφτεσαι να κάνεις 2 partition για άλλο λόγο απ' οτι σου προτείνω εγώ και εξηγώ:
Ο μόνος πραγματικός λόγος που εγώ προτείνω 2 partition είναι το OS Failure. Δηλαδή αν για κάποιο λόγο κάτι "γίνει" και τα παίξει το λειτουργικό. Βέβαια, οι πιθανότητες να τα παίξει τελείως το λειτουργικό (Windows) είναι πλέον απειροελάχιστες, αλλά αυτός είναι και ο μόνος σοβαρός λόγος να έχεις 2 partition στον δίσκο σου.
Οι δίσκοι SSD δεν μπορούν να "χτυπήσουν". Αυτό σημαίνει οτι ακόμα και σε περίπτωση αδυναμίας εκκίνησης του λειτουργικού τα δεδομένα σου είναι ασφαλή και αρκεί να συνδέσεις τον δίσκο σε ένα άλλο υπολογιστή (ή ακόμα και να κάνεις boot τον ίδιο υπολογιστή με κάποιο Live CD/USB) για να τα ανακτήσεις.
Αν μιλάμε για laptop (έτσι κατάλαβα) μπορείς πάντα να βάλεις και ένα δεύτερο μηχανικό δίσκο μέσα στο laptop (ή να κρατήσεις αυτόν που έχεις) και να αποθηκεύσεις την μουσική σου εκεί. Έτσι εκμεταλεύεσαι πλήρως και την αυξημένη ταχύτητα του SSD για το λειτουργικό και τις εφαρμογές, και δεν ξοδεύεις "τζάμπα" πολύτιμο πανάκριβο αποθηκευτικό χώρο.

Τέλος, απλά θέλω να κάνω ένα σχόλιο για τους εξωτερικούς δίσκους:
Ένας καλός (όχι απαραίτητα ακριβός) εξωτερικός δίσκος δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα εσωτερικό δίσκο τόσο σε ταχύτητα όσο και σε αξιοπιστία για την δουλειά που τον χρησιμοποιούμε. Το VirtualDj φορτώνει τα τραγούδια εξ' ολοκλήρου στη RAM. Το να διαβάσει ένα αρχείο 30MB από τον δίσκο είναι μια διαδικασία που είτε ολοκληρωθεί σε 100ms (για τυπικό μηχανικό δίσκο) είτε σε 660ms (για δίσκο USB 2.0) είτε σε 5ms (για SSD) είτε σε 16ms (για συσκευές flash USB 3.0) καμία μα καμία διαφορά δεν έχει στην ταχύτητα και απόδοση του προγράμματος. Αντίθετα πολύ μεγαλύτερο ρόλο παίζει η ταχύτητα του επεξεργαστή και η ταχύτητα της RAM καθώς η αποκωδικοποίηση του αρχείου στη RAM είναι αυτό που είναι χρονοβόρο και μπορεί να διαρκέσει από 2-3 μέχρι και 10 δευτερόλεπτα.
Χρησιμοποιώ εξωτερικούς δίσκους σταθερά και αποκλειστικά από το 2007 μέχρι και σήμερα και μάλιστα όλοι μου οι δίσκοι ήταν ΧΩΡΙΣ δικό τους τροφοδοτικό.
Δεν είχα ΠΟΤΕ κανένα πρόβλημα που να οφείλεται στον εξωτερικό σκληρό δίσκο.
Αυτά τα γράφω γιατί η "τρομοκρατία" δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Δεν θα προσπαθήσω να σε πίσω να χρησιμοποιήσεις εξωτερικό σκληρό δίσκο. Αλλά το να αφορίζουμε τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους χωρίς να γνωρίζουμε τα πραγματικά δεδομένα γύρω από αυτούς γιατί είτε έτσι φανταζώμαστε ότι είναι κάποια πράγματα, είτε ακόμα χειρότερα έτσι "ακούσαμε" είναι κακό!
 

发表时间 Tue 13 Oct 15 @ 6:49 am
Ευχαριστω για τις συμβουλες...
Να πω οτι ειχα δοκιμασει τον εξωτερικο σκληρο δισκο σαν κυριο δισκο στο παρελθον αλλα ειχα καθυστερησεις με το διαβασμα των τραγουδιων που στον εσωτερικο δεν ηταν τοσο εντονο και με τον ssd φανταζομαι θα ειναι ανυπαρκτο...
 

发表时间 Tue 13 Oct 15 @ 9:49 am
Οι όποιες "καθυστερήσεις" στους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους οφείλονται μόνο στην αδράνεια του δίσκου. Εαν ο εξωτερικός σκληρός δίσκος δεν μπαίνει σε αδράνεια τότε πρακτικά δεν είναι αντιληπτή η διαφορά στην ταχύτητα φόρτωσης του αρχείου. Και αυτό με δίσκους USB 2.0, γιατί με δίσκους USB 3.0 μερικές φορές ο εξωτερικός δίσκος μπορεί να είναι πιο γρήγορος από τον εσωτερικό, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο! (Ο εσωτερικός δίσκος όταν είναι δίσκος συστήματος εκτελεί κι άλλες εργασίες. Έτσι πολλές φορές πρέπει να διαβάσει και να γράψει σε πολλά αρχεία ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει οτι οι κεφαλές του πρέπει να μετακινηθούν σε πολλές θέσεις μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πράγμα που καθυστερεί την μεταγωγή των δεδομένων.
Αντίθετα ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος (ή ένας δεύτερος εσωτερικός δίσκος) είναι απαλλαγμένος από αυτό το πρόβλημα με αποτέλεσμα πολλές φορές στην πράξη να είναι πιο γρήγορος από τον μηχανικό δίσκο του συστήματος.
Φυσικά το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται για δίσκους SSD, αλλά οι SSD έχουν άλλα προβλήματα. Πέρα από το πόσο ελεύθερο χώρο πρέπει να έχεις σε ένα δίσκο για να μπορεί να κάνει trim, οι SSD είναι ένα ακριβό μέσο αποθήκευσης. Όταν έχεις λίγη μουσική αυτό δεν είναι πρόβλημα. Όταν όμως η βιβλιοθήκη σου μεγαλώσει αρκετά, τότε η αποθήκευση των αρχείων σε SSD γίνεται πολυδάπανη και ασύμφορη μπροστά στο πρακτικά ελάχιστο κέρδος ταχύτητας που έχεις.
Ένα τραγούδι 30MB θα φορτώσει πχ σε 3 δευτερόλεπτα απ' τον μηχανικό δίσκο, και σε 2,9 από τον SSD.
Αντίθετα έχεις πολύ μεγαλήτερη αύξηση ταχύτητας από την αλλαγή επεξεργαστή, πχ από 5 δευτερόλεπτα με έναν i3 σε 2 δευτερόλεπτα με ένα i7.
Μην ξεχνάς οτι αυτό που "βλέπεις" σαν ταχύτητα φόρτωσης στη μπάρα του VirtualDj είναι στην πράξη η ταχύτητα αποκωδικοποίησης του αρχείου στη RAM και όχι η ταχύτητα ανάγνωσης των 30ΜΒ από τον δίσκο.
Διαφορετικά θα έπρεπε να βλέπεις ταχύτητες φόρτωσης κάτω από το 1/3 του δευτερολέπτου.
 

发表时间 Tue 13 Oct 15 @ 10:36 am


(陈旧帖子或论坛版块会自动关闭)