登录:     

Forum: Greek Forum

Topic: Chill out room ... (mpla mpla) !!! - Page: 66

由于该帖子的部分内容已年深日久,可能包含陈旧过时或描述错误的信息。

Dee P wrote :
Δεκτόν! Δώσε μας όμως -για χάρην του επιχειρήματος- ονόματα τριών mainstream DJs που έχουν φτιάξει όνομα (δηλαδή ξεχωρίσει) στην αγορά (εγχώρια ή παγκόσμια) ακολουθώντας τη τακτική αυτή...

Ή ακόμα καλύτερα, δώσε μας ονόματα τριών mainstream DJs, που είναι γνωστά τοπικώς, εθνικώς ή παγκοσμίως, με αυτή ή άλλη τακτική...

Υ.Γ. Κατάλαβα τον υπαινιγμό σου, ως προς το τι επιθυμεί το αφεντικό, αλλά σ' αυτό έχω ήδη απαντήσει παραπάνω.

τι θελεις να σου πω?

1) για τον "super dj" του 5ου λυκειου που οταν κανει παρτυ στο γνωστοτερο μαγαζι τις περιοχης, γεμιζει μεχρι το πεζοδρομιο?
φανταζομαι τετοιοι υπαρχουν σε καθε περιοχη....

2) για τη sexy dj 20χρονη που εχει 20.000 φιλους στο facebook (αν θες ποσταρω και μερικα facebook απο αυτες να δεις)

3) θες να σου πω για γνωστα μεγαλα ονοματα? Mιχαλης Τσαουσοπουλος. τον ξερει και η κουτση μαρια... το λεει στο ραδιοφωνο ποτε παιζει και που και γεμιζει το μαγαζι. ασχετα αν παιζει οτι παιζει ολη μερα στο ραδιο..... τον ακολουθαει ο κοσμος.

και μπραβο του, μακαρι να μπορουσα να το κανω και γω αυτο!

Α και μη ξεχνατε οτι γενηθηκε και ενα "νεο" επαγγελμα μεσα απο αυτο που λεγεται "club dancer" οπου ξαφνικα εμφανιστηκαν και στο ακυρο μαγαζι εχοντας βεβαιως βεβαιως αμετρητους θαυμαστες στο facebook.

@dee p & @aledjo καταρχήν ενημερώνω οτι το προηγούμενο σχόλιο μου δεν είχε σκοπό να θίξει κανέναν απλά να ανοίξει την κουβέντα.
Όλοι έχουμε πέσει σε στραβά αφεντικά και όχι μια φορά μόνο, αρκεί να σας πω οτι πίσω στα 90'ς είχα αφεντικό που μου απαγόρεψε να επιλέξω εγώ τους δίσκους και μου τους έφερε εκείνος. Φυσικά έκατσα μόνο μια εβδομάδα. Το θέμα όμως είναι, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο dee p οτι δεν γίνεται να έχεις παθητική στάση σε ότι σε χαλάει, αλλά να δεις τι μπορείς να κάνεις. Ας το δούμε όμως και λίγο από τη μεριά του επιχειρηματία.... αν δίνει ένα μεροκάματο στον dj 60€ και πουλάει το ποτό γύρω στα 6€ μια και μιλάμε για cafe bar και τοπίκά bars, τότε μετά την αποφορολόγηση του ΦΠΑ, το κόστος του ποτού, λοιπά μεροκάματα, ενοίκια, δέκο κλπ τότε ο dj κοστίζει στην επιχείρηση το κέρδος προ φόρων από 20 ποτά περίπου. Άρα ο dj πρέπει να καταφέρει να πουλήσει το μαγαζί μίνιμουμ 20 ποτά περισσότερα από οτι θα πούλαγε χωρίς αυτόν, όχι για να κερδίσει το μαγαζί από αυτόν αλλά για να "βγάλει το μεροκάματό του", το κόστος του στην επιχείρηση δηλαδή. Για να γίνει απαραίτητος λοιπόν στο μαγαζί πρέπει να πείσει το "boss" ότι χάρη στην μουσική του πουλάει το μαγαζί πάνω από 20 ποτά επιπλέον, άρα είναι προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση. Μια άλλη σκέψη aledjo είναι οτι αν αλλάξεις target group μαγαζιών, τότε ίσως να έχεις καλύτερα αφεντικά και καλύτερα μεροκάματα. Τι εννοώ.. Κατά την ταπεινή μου άποψη το mainstream είναι mainstream σε όλα. Δηλαδή, το αφεντικό είναι ο άσχετος που είχε 5 δρχ και έκανε μαγαζί ή φέσωσε την αγορά, ο dj που πάει να ζητήσει δουλειά είναι ο πιτσιρικάς που όπως είπες ακούει το πρωϊ Τσαουσόπουλο, βλέπει και λίγο Mad και θέλει κάπου να παίξει έστω και τζάμπα για να μάθει, η μουσική που παίζεται είναι αυτή που ακούς σε όποιο ράδιο και να βάλεις και οι πελάτες είναι μέχρι 25 ετών, με λίγο χαρτζιλίκι, άρα δεν κάνουν τζίρο. Φυσικά και δεν μιλάω για ΟΛΑ τα μαγαζιά αυτού του είδους αλλά νομίζω οτι τα περισσότερα συνοικιακά mainstream κάπως έτσι δουλεύουν....ΑΑΑ ναι, πετάνε και χαρτοπετσέτες για extra κέφι !!! Έχεις σκεφθεί να απασχοληθείς σε μαγαζιά που διαφοροποιούνται ή προς την μουσική ή το στυλ ή προς την ηλικία των πελατών τους ? Που δεν ρισκάρουν την επιχείρηση τους με τον dj του 5ου λυκείου ή της ξανθιάς μοντελοdjγκόμενας ? Υπάρχουν μαγαζιά που δίνουν τα μεροκάματα που λέγαμε, στις περιοχές που δουλεύεις και εσύ, απλά και μόνο γιατί κάπου διαφέρουν και μπορούν να κάνουν καλούς τζίρους ακόμα και σήμερα. Όσο για το 5ο τραγούδι από το cd του Παντελίδη ή από του/της χ αϊδού απλά δεν έχει μέλλον, ούτε ο DJ που ασχολείται με αυτό ως κύριο είδος μουσικής, ούτε το μαγαζί που χτίζει την διαχρονικότητα της ύπαρξης του σε αυτό(και πάλι δεν αναφέρομαι στο σύνολο αλλά στην πλειονότητα). Τα cafe bar και τα τοπικά barάκια δυστυχώς τις περισσότερες φορές λειτουργούν σαν την μόδα των video club, των σουβλατζίδικων κλπ. Δηλαδή ανοίγει σε μια γειτονιά ο πρώτος και μόλις έχει λίγη δουλειά ξαφνικά ανοίγουν άλλα 5 γύρω γύρω copy paste γιατί αυτοί είναι πιό μάγκες και θα πάρουν την δουλειά από τον πρώτο. Με το ίδιο στυλ decor, την ίδια μουσική τα ίδια όλα !! Χωρίς έρευνα αγοράς, χωρίς να δουν τί λείπει από από την περιοχή, τίποτα. Ουφ.. αυτά !
Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλά απόψεις μου και δεν σημαίνει ότι αντιπαρατίθεμαι τις απόψεις των λοιπών φίλων εδώ,τις οποίες σέβομαι απόλυτα ακόμα και όταν δεν συμφωνώ.

@djadamx με αυτα που λες επιβεβαιωνεις αυτα που λεω εγω. λες για τα αφεντικα, τα εξοδα κτλ η συζητηση ξεκινησε με αυτη τη διαφωνια. πειρατεια vs αφεντικων. αρα ειναι σαν να λες οτι περνει λιγα λεφτα o dj γιατι δε βγαινει αλλιως το αφεντικο. αρα δεν υπαρχει θεμα πειρατειας σωστα?

οσο για τα υπολοιπα που λες, κοιτα υπαρχουν μαγαζια που παιζουν "ψαχμενη" μουσικη αλλα και παλι το μαχ που εχω ακουσει ειναι 40-50 ευρω.
ειτε rock, ειτε ethnic, latin, deep house, oriental...

Μπορει να ακουστω ρομαντικος...αλλα επιμενω οτι Ο DJ καθοριζει την πορεια την δικια του και την πορεια\υφος του μαγαζιου που δουλευει...Οταν ο ιδιοκτητης ειναι απλα αφεντικο και οχι συνεργατης...τοτε αστο καλυτερα..Οφειλεις να επιβαλεις στο καθε ασχετο αφεντικο αυτο που εσυ θεωρεις σωστο για το μαγαζι τον κοσμο του(τον κοσμο σου...αν εχεις)και να κανεις απολυτα κατανοητο οτι δεν εισαι το αβουλο πιονι στα χατηρια και στα θελω του καθε ασχετου...καλως η κακως οι γνωσεις της πλειοψηφιας των πελατων....απλα δεν υπαρχουν...Οφειλεις λοιπον εσυ με τις επιλογες σου να τους κανεις να εκτιμησουν αυτο που ακουνε...εκει ξεχωριζεις απο το"συνολο"...Δεν αναφερομαι σε ειδη μουσικης γιατι απλουστστα δεν υποτιμω κανενα μουσικο ειδος(απλα καποιες φορες...αστειευομαι)παντου υπαρχουν και διαμαντια και σκουπιδια..οποτε ολα ειναι θεμα επιλογων....και ειμαι της αποψης οτι αν δεν σου ταιριαζει κατι..και αυτο φαινεται απο την αρχη...ειτε μαγαζι ειτε αφεντικο..οσο δυσκολοι καιροι και να ειναι οσο και οι δουλειες αν ειναι λιγες..καλο ειναι να μην χαλιεσαι εσυ...αστο ψαξου αλλου,βραχυπροθεσμα η μακροπροθεσμα δικαιωνεσαι.
Τωρα στο θεμα του μεροκαματου...λιγα η πολλα αν εχιες χασει το μερακι...την αγαπη και εισαι απλα διεκπεραιωτης τοτε χανει την ουσια το θεμα...εχω δουλεψει με λιγα λεφτα αλλα γουσταρω τοσο πολυ το χωρο τους συνεργατες τον κοσμο που δεν με νοιαζει καθολου...Τωρα περναω κι εγω στην αλλη πλευρα(του BOSS)και ταυτοχρονα resident DJ στον χωρο μου οποτε...ισως να τα δω κι αλλιως τα πραγματα.
Αυτο που προτεινω παντως...ειναι προσεχετε τις επιλογες σας σε ολα τα επιπεδα...ΑΥΤΟ πληρωνετε\πληρωνεστε..

djadamx wrote :
Ας το δούμε όμως και λίγο από τη μεριά του επιχειρηματία.... αν δίνει ένα μεροκάματο στον dj 60€ και πουλάει το ποτό γύρω στα 6€ μια και μιλάμε για cafe bar και τοπίκά bars, τότε μετά την αποφορολόγηση του ΦΠΑ, το κόστος του ποτού, λοιπά μεροκάματα, ενοίκια, δέκο κλπ τότε ο dj κοστίζει στην επιχείρηση το κέρδος προ φόρων από 20 ποτά περίπου. Άρα ο dj πρέπει να καταφέρει να πουλήσει το μαγαζί μίνιμουμ 20 ποτά περισσότερα από οτι θα πούλαγε χωρίς αυτόν, όχι για να κερδίσει το μαγαζί από αυτόν αλλά για να "βγάλει το μεροκάματό του", το κόστος του στην επιχείρηση δηλαδή. Για να γίνει απαραίτητος λοιπόν στο μαγαζί πρέπει να πείσει το "boss" ότι χάρη στην μουσική του πουλάει το μαγαζί πάνω από 20 ποτά επιπλέον, άρα είναι προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση.

Διαφωνώ. O Dj δεν θα "πουλήσει" 20 ποτά περισσότερα απ οτι θα πούλαγε το μαγαζί χωρίς αυτόν. Εφόσον δεν μιλάμε για cafe ο dj είναι αναγκαιότητα για να πουληθούν τα... 20-40-80-200 ποτά. Η αξία του Dj μπορεί να "μεταφράζεται" και στην κάβα και στην ταμειακή, αλλά δεν είναι μόνο το "ταμείο" που καθορίζει την αξία της εργασίας του. Με την ίδια λογική ο "λαντζέρης" δεν είναι προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση αφού χάρης στην εργασία του δεν έχει επιπλέον ποτά... (Άσχετο που χωρίς λάντζα δεν μπορεί να δουλέψει το μαγαζί)

Και λίγα λόγια για το mainstream:
"Γύρο πίτα απ' όλα" πουλάνε όλα τα σουβλατζίδικα/γυράδικα. Δεν είναι όμως ο γύρος ίδιος σε όλα αυτά τα μαγαζιά. Διαφέρουν τα υλικά, η ποιότητα των υλικών, το ψήσιμο, η ποσότητα, το σερβίρισμα κτλ...
Έτσι και στο mainstream, μπορεί όλα τα (mainstream) μαγαζιά να παίζουνε Παντελίδη, Πάολα, Vegas, Pitbull και Rihanna, αλλά το πως τα "μαγειρεύεις" και το πως τα "σερβίρεις" παίζει τεράστιο λόγο...
Εδώ και 3 μήνες περίπου παίζω σε Ελληνάδικο. Σε μια περιοχή που υπάρχουν άλλα 3 Ελληνάδικα!
Δεν είμαι ο super duper γαμάτος dj, αλλά το μαγαζί τους τελευταίους 3 μήνες ανέβηκε αρκετά, πέρα απο κάθε προσδοκία. Κόσμο δικό μου (φαν από το Facebook κτλ) ΔΕΝ έχω...
Γιατί λοιπόν το μαγαζί ανέβηκε;;; Απλά γιατί η δική μου "συνταγή" για "γύρο πίτα απ' όλα" αρέσει περισσότερο στον κόσμο... Γιατί προσέχω περισσότερο τα υλικά μου, την ποιότητα τους, καθώς και το "μαγείρεμα"/"σερβίρισμα" τους...

Τι θέλω να πω λοιπόν:
Αυτό που θα κάνει τον κάθε dj να ξεχωρίσει, είναι πάνω απ' όλα η "συνταγή" του: Τα υλικά του, ο τρόπος που τα μαγειρεύει, και το πως τα σερβίρει... (ακόμα κι αν όλοι στη γειτονιά προσφέρουν "μια απ' τα ίδια") Όταν η συνταγή είναι καλή, παύει ο dj να είναι "απ' τα ίδια" και επομένως ξεχωρίζει!

Τώρα πίσω στην πειρατεία:
Βασικά το θέμα μοιάζει με το πολύ ωραίο λογοπαίγνιο: "Τι έγινε πρώτα; Έκανε το αυγό την κότα, ή η κότα το αυγό;"
Αλέξη δεν ξέρω τι συμβαίνει στην Αθήνα και την "ζούγκλα" της νύχτας εκεί.
Ξέρω όμως οτι τόσο στην Θεσσαλονίκη που ήμουνα φοιτητής, όσο και στην μικρή επαρχιακή πόλη απ' την οποία κατάγομαι, μένω και δουλεύω, η πειρατεία οδήγησε στην πτώση των τιμών, και όχι το αντίθετο. Χάρη στην πειρατεία απέκτησαν περισσότερα (πολύ περισσότερα) άτομα πρόσβαση στο να μπορούν να παίξουν μουσική (με γραμμένα / πειρατικά CD στην αρχή - οι υπολογιστές δεν "φταίνε" άμεσα σ' αυτό) με αποτέλεσμα την αύξηση της προσφοράς εργασίας και επομένως την μείωση των τιμών.
Θα επαναλάβω οτι τις περισσότερες φορές οι "dj's" ήταν αυτοί που προσφέρονταν να παίξουν με λίγα εως μηδαμινά χρήματα (για τη "δόξα", τα γκομενάκια, τα σφηνάκια τεκίλας κτλ) και όχι τα αφεντικά που "πίεζαν" να ρίξουν τις τιμές. Αλλά όταν ξαφνικά 100 "νέοι" dj's ζητούν π.χ. 40 ευρώ μεροκάματο όταν το μεροκάματο είναι 50 ευρώ, σιγά - σιγά παγιώνουν μία κατάσταση... Και όταν παγιωθεί αυτή η κατάσταση και επέλθει ισορροπία τότε κάποιοι άλλοι θα πάνε να δουλέψουν με 30 ευρώ, αναταράσσοντας τα νερά και καθιερώνοντας ξανά μια καινούργια κατάσταση κ.ο.κ....

Υ.Γ.:
Ρώτησες για τα μεροκάματα. Ναι τα νούμερα που ανέφερα είναι πραγματικά και "σημερινά". Και έχω δουλέψει και για εργοδότες που ήταν συνεργάτες, και όχι "αφεντικά", και που εκτιμούσαν τη δουλειά του dj. Ένας απ' αυτούς μάλιστα μου έκανε μόνος του 2 φορές αύξηση μισθού φτάνοντας να μου δίνει 70 ευρώ τη βραδιά πριν από ένα χρόνο!

Υ.Γ.2:
Μια αγαπημένη μου ατάκα:
Αφεντικό έχουν τα σκυλιά. Οι άνθρωποι έχουν εργοδότες!

PhantomDeejay wrote :

Υ.Γ.2:

Nomizo apo auto tha eprepe na ksekinisi h oli sizitisi edo.

PhantomDeejay wrote :

Και λίγα λόγια για το mainstream:
"Γύρο πίτα απ' όλα" πουλάνε όλα τα σουβλατζίδικα/γυράδικα. Δεν είναι όμως ο γύρος ίδιος σε όλα αυτά τα μαγαζιά. Διαφέρουν τα υλικά, η ποιότητα των υλικών, το ψήσιμο, η ποσότητα, το σερβίρισμα κτλ...
Έτσι και στο mainstream, μπορεί όλα τα (mainstream) μαγαζιά να παίζουνε Παντελίδη, Πάολα, Vegas, Pitbull και Rihanna, αλλά το πως τα "μαγειρεύεις" και το πως τα "σερβίρεις" παίζει τεράστιο λόγο...
Εδώ και 3 μήνες περίπου παίζω σε Ελληνάδικο. Σε μια περιοχή που υπάρχουν άλλα 3 Ελληνάδικα!
Δεν είμαι ο super duper γαμάτος dj, αλλά το μαγαζί τους τελευταίους 3 μήνες ανέβηκε αρκετά, πέρα απο κάθε προσδοκία. Κόσμο δικό μου (φαν από το Facebook κτλ) ΔΕΝ έχω...
Γιατί λοιπόν το μαγαζί ανέβηκε;;; Απλά γιατί η δική μου "συνταγή" για "γύρο πίτα απ' όλα" αρέσει περισσότερο στον κόσμο... Γιατί προσέχω περισσότερο τα υλικά μου, την ποιότητα τους, καθώς και το "μαγείρεμα"/"σερβίρισμα" τους...

κοιτα τα σουβλατζιδικα και αυτου του ειδους τα μαγαζια, δε μπορουμε να τα συγκρινουμε γιατι αυτοι δουλευουν με μονιμους πελατες και αυτο συμβαινει στη επαρχια οπου ο κοσμος ειναι ο ιδιος.
στο σουβλατζιδικο θα παει τακτικα ξανα ο αλλος επειδη του αρεσε. το ιδιο και στο καφε-μπαρ της επαρχιας γιατι δεν εχει και πολλες αλλες επιλογες.

στην Αθηνα δε μπορεις να στηριχτεις σε αυτο γιατι το 80% των πελατων ειναι τυχαιοι που θα ξαναρθουν μετα απο 1-2 μηνες και αν.
γι'αυτο το λογο στη Αθηνα τα περισσοτερα boss στηριζονται πλεον στο κοσμο που θα φερει ο dj

αν και στα συνοικιακα παει ο ιδιος κοσμος αλλα για αλλους λογους και οχι τοσο πολυ για τον καλο dj

H Stanisi diafimizei Jumbo !
Mono stin Ellada tetoia diapedagogisi.
Mazi me ti lampada gia to Pasxa, ta paidia tha pairnoun kai mia prosklisi gia "proto trapezi pista"

Xthes kata tis 10 iora to vradi sti platia sto monastiraki eixe ena tipo sto mpalkoni tis eklisias pou einai apenanti apo ton stathmo o opoios epeze mousiki na to po, prokalouse ta autia ton allon na to po, den xero akrivos ti itane pantos akougotane san radiokimata - les kai katevikan ta ufo... Xerei kanenas ti itane?

PhantomDeejay wrote :
Μια αγαπημένη μου ατάκα:

Γουέλ πουτ, σερ! Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον εργοδότη μας είναι καθοριστικός τόσο για το χρόνο παροχής, όσο και για την ανταμοιβή των υπηρεσιών μας!

[/quote]

στην Αθηνα δε μπορεις να στηριχτεις σε αυτο γιατι το 80% των πελατων ειναι τυχαιοι που θα ξαναρθουν μετα απο 1-2 μηνες και αν.
γι'αυτο το λογο στη Αθηνα τα περισσοτερα boss στηριζονται πλεον στο κοσμο που θα φερει ο dj

αν και στα συνοικιακα παει ο ιδιος κοσμος αλλα για αλλους λογους και οχι τοσο πολυ για τον καλο dj[/quote]

Φίλε aledjo νομίζω υπερβάλεις. Άντε το 50% του κόσμου (και πολύ λέω) ενός μαγαζιού να είναι ''σκαστοί''. Ένα μαγαζί που είναι κάποια χρόνια στην νύχτα σίγουρα θα ζητήσει και πελάτες του dj αλλά εννοείται έχει και τον δικό του κόσμο που το ξέρει και θα προτιμήσει να πάει εκεί να διασκεδάσει. Μην ξεχνάμε υπάρχουν μαγαζία στην Αθήνα που ενώ ο dj είναι πολλές φορές και κάτω του μετρίου πηγαίνουν πολύ καλά μόνο και μόνο από το 'όνομα' που έχουν.

@Aledjo, βασικά όχι... Πρωτοδούλεψα ως dj το 1983, (ναι, είμαι λίγο...σιτεμένος) τότε δισκοθήκη είχε το μαγαζί που δούλευες και δεν κουβάλαγες την δική σου.(Φαντάζεσαι να κουβάλαγες καμμιά 300αριά βινύλια κάθε βράδυ ?) Άρα το κόστος του dj για μουσική ήταν περίπου στο μηδέν. Έτσι θα έπρεπε να υπάρχει τεράστια προσφορά από wanna be djs κι όμως δεν υπήρχε, όχι τουλάχιστον όσο σήμερα, ούτε καν στο μισό. Όσο για το θέμα των χρημάτων δεν είπα οτι παίζουν κατοστάρες αυτή την εποχή αλλά 50 - 60 € νομίζω οτι ένας καλός dj θα τα πάρει. Επίσης αυτό που λές οτι το 80% των πελατών είναι περαστικοί από το Χ μαγαζί δεν στέκει σε καμμία περίπτωση.

@fenderisc μια χαρά τα λες, καλές δουλειές εύχομαι ! Να μας πεις το μαγαζί να περάσουμε για κανένα ποτό.

@phantomdeejay και εγώ διαφωνώ μαζί σου (χα χα). Αν παρατηρήσεις μίλαγα για cafe bar και συνοικιακά barάκια. Αυτό σημαίνει οτι είναι γεμάτα συνήθως καρεκλοτραπέζια και δεν παίζει και πολύ χορός. Μπορούν πολλά από αυτά λοιπόν να κάνουν ένα αξιοπρεπέστατο τζίρο με μια καλή playlist. Άρα πρέπει όταν παίζει ο dj να αυξήσει τον τζίρο αυτό, όσος και να ήταν. Αναλογικά με την αύξηση του τζίρου αυξάνεται και η αμοιβή του. Εγώ αυτό προσπαθούσα να περάσω στις συνεργασίες μου και με αυτόν τον τρόπο κατάφερνα να έχω καλή αμοιβή.

mainstream... Μάλλον δεν πρόσεξες οτι γράφω με κεφαλαία οτι δεν αναφέρομαι σε ΟΛΑ τα μαγαζιά του είδους. Σέ όλα τα είδη βρίσκεις κακά μέτρια και super μαγαζιά, μουσικές κλπ. Δεν κριτικάρω και δεν σνομπάρω κανένα είδος. Στην Αθήνα πάντως τα Ελληνάδικα έχουν πεθάνει. Τα Ελληνικά τραγούδια είναι μέρος μέσα στο mainstream πρόγραμμα πλέον και μόνο.

Χαίρομαι ΄που έχεις ανεβάσει το μαγαζί που δουλεύεις, άρα φαντάζομαι θα πουλάει περισσότερα ποτά (όπως λες έχει ανέβει αρκετά) άρα είσαι προστιθέμενη αξία σε αυτό το χώρο. Παρεμπιπτόντως, ο λαντζέρης του μαγαζιού άλλαξε ή είναι ο ίδιος που δούλευε και πρώτα ?
Γιατί ρωτάω ? Διότι, δυστυχώς, ο λαντζέρης όσο και να μην μου/σου αρέσει δεν είναι προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση, γιατί είτε βάλεις στην λάντζα έναν φοιτητή, ή έναν άνεργο επιστήμονα ή έναν που έχει τελειώσει το δημοτικό και οι τρεις θα πλύνουν τα 100-200 ποτήρια που θα τους πάνε. Αυτό σε καμμία περίπτωση δεν επηρεάζει τον αριθμό των πελατών, τον μέσο χρόνο παραμονής και τον μέσο όρο κατανάλωσης.
Τέλος, είμαι μεγάλος fun στο καλό σουβλάκι !! αν και στα μέρη σου από οτι θυμάμαι βάζεται γιαούρτι αντί για τζατζίκι με το οποίο δεν συμφωνώ, αλλά περί ορέξεως....

djadamx wrote :
@Aledjo, βασικά όχι... Πρωτοδούλεψα ως dj το 1983, (ναι, είμαι λίγο...σιτεμένος) τότε δισκοθήκη είχε το μαγαζί που δούλευες και δεν κουβάλαγες την δική σου.(Φαντάζεσαι να κουβάλαγες καμμιά 300αριά βινύλια κάθε βράδυ ?) Άρα το κόστος του dj για μουσική ήταν περίπου στο μηδέν. Έτσι θα έπρεπε να υπάρχει τεράστια προσφορά από wanna be djs κι όμως δεν υπήρχε, όχι τουλάχιστον όσο σήμερα, ούτε καν στο μισό. Όσο για το θέμα των χρημάτων δεν είπα οτι παίζουν κατοστάρες αυτή την εποχή αλλά 50 - 60 € νομίζω οτι ένας καλός dj θα τα πάρει. Επίσης αυτό που λές οτι το 80% των πελατών είναι περαστικοί από το Χ μαγαζί δεν στέκει σε καμμία περίπτωση.

μα αυτο που λες επιβεβαιωνει αυτο που λεω εγω, οτι η πειρατεια δεν ειναι ο λογος που επεσε το μεροκαματο.

οπως λες και συ, τοτε η μουσικη ηταν "τζαμπα", οπως και σημερα ειναι "τζαμπα" με αλλο τροπο.
ΑΡΑ δε μπορει να ειναι λογος που επεσε το μεροκαματο.. σωστα?

djadamx wrote :
@Aledjo, βασικά όχι... Πρωτοδούλεψα ως dj το 1983, (ναι, είμαι λίγο...σιτεμένος) τότε δισκοθήκη είχε το μαγαζί που δούλευες και δεν κουβάλαγες την δική σου.(Φαντάζεσαι να κουβάλαγες καμμιά 300αριά βινύλια κάθε βράδυ ?) Άρα το κόστος του dj για μουσική ήταν περίπου στο μηδέν. Έτσι θα έπρεπε να υπάρχει τεράστια προσφορά από wanna be djs κι όμως δεν υπήρχε, όχι τουλάχιστον όσο σήμερα, ούτε καν στο μισό.

Δεν είναι ακριβώς έτσι... Ναι τότε τα μαγαζιά είχαν και τις δικές τους δισκοθήκες. Αλλά και πάλι οι "καλοί" dj's ή όσοι τέλος πάντων είχαν το μεράκι, κουβαλούσαν ΚΑΙ τους δικούς τους δίσκους.
Παρεμπιπτόντως τότε ήταν ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ να δουλέψει ένας "άσχετος" σε ένα μαγαζί. Τόσο οι δίσκοι όσο και τα "παρελκόμενα" είχαν ένα σοβαρό κοστολόγιο και δεν ήταν άφθαρτα. 2 κεφαλοβελόνες για MKII κόστιζαν τότε (αναλογικά) τον τζίρο μισού μήνα για ένα συνοικιακό καφέ-bar (εντάξει μιλάω για τέλη 80's αρχές 90's) ενώ το βινύλιο αν αποκτούσε μια σοβαρή γρατσουνιά ήθελε αντικατάσταση (πρόσθετο κόστος επίσης)
Ήταν λογικό λοιπόν να μην μπαίνει ο καθένας να "αλλάζει δίσκους". Εγώ για να μάθω ξεκίνησα με την επίβλεψη/καθοδήγηση ενός ιδιοκτήτη cafe bar που μερικά βράδια έκανε (επιτυχώς για την εποχή του) και τον dj. Αυτός ήταν παρών συνέχεια μέχρι να αποκτήσω οικειότητα και να βεβαιωθεί οτι δεν θα του διαλύσω τις βελόνες μέσα σε 5 μέρες ή οτι δεν θα χρειαστεί να ξαναγοράσει 10 βινύλια.

djadamx wrote :
@phantomdeejay και εγώ διαφωνώ μαζί σου (χα χα). Αν παρατηρήσεις μίλαγα για cafe bar και συνοικιακά barάκια. Αυτό σημαίνει οτι είναι γεμάτα συνήθως καρεκλοτραπέζια και δεν παίζει και πολύ χορός. Μπορούν πολλά από αυτά λοιπόν να κάνουν ένα αξιοπρεπέστατο τζίρο με μια καλή playlist. Άρα πρέπει όταν παίζει ο dj να αυξήσει τον τζίρο αυτό, όσος και να ήταν. Αναλογικά με την αύξηση του τζίρου αυξάνεται και η αμοιβή του. Εγώ αυτό προσπαθούσα να περάσω στις συνεργασίες μου και με αυτόν τον τρόπο κατάφερνα να έχω καλή αμοιβή.

Έτσι όπως το θέτεις (cafe bar) τότε είναι απλά στο χέρι του dj. Αν δεν είναι jukebox ή αν απλά δεν φορτώνει κι αυτός μια playlist και κάθεται τότε αυτόματα γίνεται "προστιθέμενη αξία" καθώς μόνο και μόνο η "σταθερή" ροή της μουσικής είναι ικανή να αυξήσει τους τζίρους! (Αυτό είναι απλά θέμα ψυχολογίας περί μουσικής και μπορούμε να το αναλύσουμε άλλη φορά / σε άλλο νήμα)
Επειδή όμως δεν είναι όλα τα μαγαζιά "cafe/bar" (που είναι και ελληνική πατέντα) σε πολλά μαγαζιά ο dj αποτελεί "μονόδρομο" εαν θέλει η επιχείρηση να κάνει οποιονδήποτε τζίρο.

djadamx wrote :
mainstream... Μάλλον δεν πρόσεξες οτι γράφω με κεφαλαία οτι δεν αναφέρομαι σε ΟΛΑ τα μαγαζιά του είδους. Σέ όλα τα είδη βρίσκεις κακά μέτρια και super μαγαζιά, μουσικές κλπ. Δεν κριτικάρω και δεν σνομπάρω κανένα είδος. Στην Αθήνα πάντως τα Ελληνάδικα έχουν πεθάνει. Τα Ελληνικά τραγούδια είναι μέρος μέσα στο mainstream πρόγραμμα πλέον και μόνο.

Ίσως να λέμε και το ίδιο με άλλα λόγια. Παρεμπιπτόντως όταν λέω "ελληνάδικο" εννοώ μαγαζί που παίζει αποκλειστικά ελληνική μουσική. Δεν εννοώ κάτι καμμένα μαγαζιά που έρχονται στο μυαλό πολλών όταν ακούν αυτή την λέξη (που είναι παρεξηγημένη αρκετά)

djadamx wrote :
Χαίρομαι ΄που έχεις ανεβάσει το μαγαζί που δουλεύεις, άρα φαντάζομαι θα πουλάει περισσότερα ποτά (όπως λες έχει ανέβει αρκετά) άρα είσαι προστιθέμενη αξία σε αυτό το χώρο. Παρεμπιπτόντως, ο λαντζέρης του μαγαζιού άλλαξε ή είναι ο ίδιος που δούλευε και πρώτα ?
Γιατί ρωτάω ? Διότι, δυστυχώς, ο λαντζέρης όσο και να μην μου/σου αρέσει δεν είναι προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση, γιατί είτε βάλεις στην λάντζα έναν φοιτητή, ή έναν άνεργο επιστήμονα ή έναν που έχει τελειώσει το δημοτικό και οι τρεις θα πλύνουν τα 100-200 ποτήρια που θα τους πάνε. Αυτό σε καμμία περίπτωση δεν επηρεάζει τον αριθμό των πελατών, τον μέσο χρόνο παραμονής και τον μέσο όρο κατανάλωσης.

Σύμφωνοι, αλλά ο λαντζέρης αποτελεί αναγκαιότητα για να δουλέψει η επιχείρηση. Είτε είναι επιστήμονας είτε αλλοδαπός μετανάστης, η θέση του πρέπει να "καλύπτεται" για να μπορέσει η επιχείρηση να δουλέψει. Μπορεί να μην πουλήσει περισσότερα ποτά επειδή θα πλύνει "καλύτερα/γρηγορότερα/ευκολότερα" τα ποτήρια, αλλά εάν δεν δουλέψει τότε η επιχείρηση θα σταματήσει να πουλάει ποτά καθώς θα ξεμείνει από καθαρά ποτήρια.

Προσωπικά θεωρώ οτι όλη η σύγχυση ξεκινάει απ' το εξής:
Σε ένα CLUB (για να αφήσω το cafe/bar απ' έξω) τόσο ο dj (σαν πόστο) όσο και ο λαντζέρης (σαν πόστο) είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ. Πρέπει να υπάρχουν, αλλιώς το μαγαζί δεν δουλεύει...
Προστιθέμενη αξία είμαι π.χ. εγώ αν ανεβάζω τους τζίρους του μαγαζιού παραπάνω απ' ότι κάποιος άλλος συνάδελφος μου. Και φυσικά και αν έχω και ΔΙΑΡΚΕΙΑ σ' αυτό που κάνω (δηλαδή μπορώ να το κάνω επανειλημμένα/συστηματικά και για πολύ καιρό).
Τώρα το κατά πόσο σε ένα μαγαζί η λειτουργία ενός πόστου φέρνει πρόσθετα έσοδα αυτό είναι άλλη συζήτηση.
Το cafe/bar μπορεί να "σκεφτεί" αν το συμφέρει ή όχι να λειτουργήσει το πόστο του dj και ποιες μέρες, το πόστο του PR (λέμε τώρα) το ίδιο, κτλ κτλ. Η "προστιθέμενη" αξία εδώ έχει να κάνει με την λειτουργία του πόστου, και όχι με το πρόσωπο που καλύπτει το πόστο.
Εαν αποφασιστεί η λειτουργία του πόστου, τότε πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο/α άτομο/α να δουλέψουν το πόστο τους σωστά και αποδοτικά όπως γίνεται και με όλα τα άλλα πόστα!

djadamx wrote :
Τέλος, είμαι μεγάλος fun στο καλό σουβλάκι !! αν και στα μέρη σου από οτι θυμάμαι βάζεται γιαούρτι αντί για τζατζίκι με το οποίο δεν συμφωνώ, αλλά περί ορέξεως....

Θυμάσαι λάθος! :P Τζατζίκι και πάλι τζατζίκι... :P

Παιδιά ωραία και σωστά είναι αυτά που λέτε αλλά θέλω σε αυτή την κουβέντα θα υποστηρίξω τη γνώμη του ότι δε φταίει η κρίση και οι νέοι αλλά τα αφεντικά για την κατάντια του επαγγέλματος. Δεν θα κουράσω, και θα αναφερθώ στο τζίρο του κάθε μαγαζιού. Ένα ποτό σε οποιαδήποτε καφετέρια- μπαρ – club στην Ελλάδα κοστίζει από 6 euro στην καλύτερη περίπτωση και για ένα cocktail φτάνει τα 10! Γνωρίζω ότι οι τιμές στην επαρχία ίσως να είναι λίγο χαμηλότερες αλλά η διαφορά είναι πολύ μικτή. Το κόστος για ένα μπουκάλι οποιουδήποτε ποτού για ένα κατάστημα που αγοράζει χοντρική είναι 8 με 9 euro. Μόνο απ΄ αυτό το στοιχείο το οποίο το γνωρίζω διότι έχουν έρθει στα χέρια μου τιμολόγια μαγαζιού, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι δεν έχουμε εργοδότες αλλά αφεντικά όπως λέει και ο Phantom. Και να θυμίσω και λίγο την πραγματικότητα να πώ πως στα περισσότερα μαγαζιά τα ποτά είναι νοθευμένα ή πολύ κακής ποιότητας!

PhantomDeejay wrote :
ο dj αποτελεί "μονόδρομο" εαν θέλει η επιχείρηση να κάνει οποιονδήποτε τζίρο.

συμφωνω σε αυτη τη λογικη ΑΛΛΑ δε μου κολαει o dj που εχει μια τοσο σοβαρη θεση, που απο αυτον εξαρταται η τυχη του μαγαζιου και η τυχη των εργαζομενων, να περνει λιγα παραπανω λεφτα απο τον λαντζέρη!

ειδικα οταν μιλαμε για club ακομα και τα 60 ευρω που ακουγονται ψιχουλα!

και επαναλαμβανω για χιλιοστη (οταν τυχενω σε επιχειρηματικη συζητηση), ΑΝ εχω τα @@ και μπορω να γεμιζω το μαγαζι είτε επειδη ειμαι καλος dj, ειτε επειδη εχω 100,000 φιλους στο facebook, ειτε επειδη εχω ωραια ματια, ΓΙΑΤΙ να μην ανοιξω μια δικη μου επιχειρηση αλλα να τα προσφερω ολα αυτα για λιγα ευρω??

ΚΑΠΟΙΟΣ μπορει να μου εξηγησει το γιατι οχι?

(μην αναφερει κανεις τη δικαιολογια του κεφαλαιου γιατι θα γελασω)

phantom wrote:
"Δεν είναι ακριβώς έτσι... Ναι τότε τα μαγαζιά είχαν και τις δικές τους δισκοθήκες. Αλλά και πάλι οι "καλοί" dj's ή όσοι τέλος πάντων είχαν το μεράκι, κουβαλούσαν ΚΑΙ τους δικούς τους δίσκους."
Τι εννοείς??? οτι δεν ήμουν καλός dj ή οτι δεν είχα μεράκι ???? Πλάκα κάνω, καμμιά φορά όντως κουβαλάγαμε μερικά δικά μας βινύλια, σπάνια όμως και μόνο σε μαγαζιά που δεν είχαν και την πιό καλή δισκοθήκη.. Άσε που κάποιοι δεν ήθελαν να φέρνουν οι dj's μην τυχόν και φεύγοντας έπαιρναν και κανένα δικό τους δίσκο.

"Επειδή όμως δεν είναι όλα τα μαγαζιά "cafe/bar" (που είναι και ελληνική πατέντα) σε πολλά μαγαζιά ο dj αποτελεί "μονόδρομο" εαν θέλει η επιχείρηση να κάνει οποιονδήποτε τζίρο."
Ακόμα και αν μιλάμε για clubs και πάλι ισχύει αυτό που λέω διαφορετικά γιατί να έχουμε διαφορετικά μεροκάματα ή να βρίσκουν πιό εύκολα δουλειές μερικοί σε σχέση με άλλους.

"Το cafe/bar μπορεί να "σκεφτεί" αν το συμφέρει ή όχι να λειτουργήσει το πόστο του dj και ποιες μέρες, το πόστο του PR (λέμε τώρα) το ίδιο, κτλ κτλ. Η "προστιθέμενη" αξία εδώ έχει να κάνει με την λειτουργία του πόστου, και όχι με το πρόσωπο που καλύπτει το πόστο.
Εαν αποφασιστεί η λειτουργία του πόστου, τότε πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο/α άτομο/α να δουλέψουν το πόστο τους σωστά και αποδοτικά όπως γίνεται και με όλα τα άλλα πόστα!"
Μην γελιέσαι, από την στιγμή που μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας στη μέση, το σωστό - κατάλληλο - αποδοτικό άτομο θα είναι περισσότερο ή λιγότερο ικανό από έναν άλλο. Άρα θα έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη αξία για την επιχείρηση.
Φίλε Γιώργο ο dj, barman, σερβιτόρος δεν είναι αναντικατάστατος, ο καλός (όπου καλός για μένα σημαίνει επαγγελματισμός + μεράκι) dj, barman, σερβιτόρος είναι δύσκολο να αντικατασταθεί και θα είναι πάντα προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση. Επίσης κάποιες θέσεις σε μια επιχείρηση επηρεάζουν τα έσοδά της και κάποιες άλλες όχι. Αυτές που επηρεάζουν θα είναι πάντα καλύτερα αμοιβόμενες.

@achilleas7 Αγαπητέ συνάδελφε αν στο μαγαζί που εργάζεσαι είδες τιμολόγιο για whisky ή vodka με 8€ το μπουκάλι τότε μην το πιείς αλλά ούτε να λουστείς !!! Αυτό που προφανώς είδες είναι κάποια υποτιμολογημένα ποτά για να μην χρειάζεται το αφεντικό να κόβει πολλές αποδείξεις ή είδες την μπόμπα καραμπόμπα !! Μπουκάλι επώνυμου ποτού χονδρική 8€ δεν υπάρχει.

@aledjo Δεν κατάλαβα γιατί θα γελάσεις με το θέμα του κεφαλαίου, εκτός αν έχεις τουλάχιστον 50.000€ οπότε ....θέλεις να γίνουμε φίλοι ??
Ο άλλος λόγος είναι οτι δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για επιχειρηματίες.

Τέλος, ας μου πει κάποιος πως βάζω την γκρι μπάρα με το κομμάτι του άλλου μηνύματος που απαντώ γιατί δεν μπορώ να το βρω....γκρρρρρρρρ

djadamx wrote :

@aledjo Δεν κατάλαβα γιατί θα γελάσεις με το θέμα του κεφαλαίου, εκτός αν έχεις τουλάχιστον 50.000€ οπότε ....θέλεις να γίνουμε φίλοι ??
Ο άλλος λόγος είναι οτι δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για επιχειρηματίες.

γιατι? αυτοι που ειναι ιδιοκτητες cafe/bar/club εχουν??????? χαχαχαχαχαχαχαχαχ (εδω κολαει το γελιο)
εδω κινδυνευουν να χασουν τα σπιτια τους, χρωστανε μεροκαματα, τους κυνηγαει το ικα... κτλ
κλεινουν το υπαρχον μαγαζι και ανοιγουν αλλο αλλου!!!

"εγω" (και ο καθενας απο μας) τουλαχιστον θα ειχα το εφοδιο αυτο που προανεφερα ωστε να στησω μια σωστη επιχειρηση και να μη στηριζομαι στον καθε dj αν θα μου γεμισει το μαγαζι.

λεω κατι λαθος????

66%