登录:     

Forum: Greek Forum

Topic: Chill out room ... (mpla mpla) !!! - Page: 50

由于该帖子的部分内容已年深日久,可能包含陈旧过时或描述错误的信息。

PhantomDeejay wrote :
Όταν είσαι στα "πρώτα βήματα" μπορείς να κάνεις πολλά... Κυρίως επειδή δεν έχεις και τίποτα να χάσεις! Μπορείς να πειραματιστείς, να δοκιμάσεις ξανά και ξανά, να πέσεις και να σηκωθείς χωρίς να "τρέχει τίποτα"... Τι είχαμε, τι χάσαμε...
Ρώτα και κανένα μεγαλύτερο! Είμαι 34, και όταν ήμουνα 18-20 π.χ. πέρα από το οτι οι "θέσεις" για dj's σε μαγαζιά ήταν μετρημένες στα δάχτυλα (20 για μια ολόκληρη πόλη των 85000-90000 κατοίκων) ήταν και κατειλημμένες από τους αντίστοιχους 30άρηδες-35άρηδες-40άρηδες της εποχής με χρόνια εμπειρίας (που πάντα μετράνε και έχουν και το ειδικό τους βάρος)
Κι εμείς τότε παλέψαμε με διάφορους τρόπους, κάναμε διάφορα και καταφέραμε σιγά σιγά να μπούμε στον κύκλο, να πάρουμε δουλειές και να "ανοίξουμε" και το επάγγελμα...
............................................

Επανέρχομαι με αφορμή κάποια γεγονότα του Π/Σ που μας πέρασε.

Παιδιά ΟΤΙ κι αν κάνετε, όσο ανταγωνιστικά και να το δείτε το θέμα, να δείχνετε τουλάχιστον λίγο σεβασμό. Για να έχουν κάποιοι σχεδόν τα διπλάσια χρόνια απο εσάς (ηλικιακά), και να δουλεύουν βράδυ από τότε που εσείς γεννηθήκατε κάτι παραπάνω θα ξέρουν όσο να 'ναι... Και είναι άλλο πράγμα η κριτική (έστω και η κακοπροαίρετη) και άλλο πράγμα η ΠΡΟΣΒΟΛΗ!

Ναι, τα έχω πάρει λίγο με κάποιους "πιτσιρικάδες" και κάποιες καταστάσεις που μου θύμισαν ακριβώς αυτά που συζητούσαμε πριν από λίγο καιρό...
Και τα έχω πάρει γιατί τον "αθέμιτο ανταγωνισμό" και τα "χτυπήματα κάτω από τη μέση" τα γνώρισα από πολύ νωρίς και τα "δέχομαι" (δεν τα επικροτώ) αλλά τις ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ δεν τις ανέχομαι...

Σημεία των καιρών ίσως...

Πάντως εγώ οφείλω να συμβουλέψω τους νεότερους να δείχνουν και λίγο σεβασμό. Στην τελική, "την ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, τον ρουφιάνο ουδείς"
Κάντε τώρα τις αναγωγές!!!

Φιλικά,
Γιώργος!

kalimera kai kali evdomada!!..anarotiomoun an iparxei kapoio programma to opoio..na trexei paralila me to vdj h' oxi em to vdj alla kai ka8e logismiko mixing to opoio na min afinei ton ixo na paramorfonete pou vgenei apo mas...kserei kaneis???

Θεωρητικά υπάρχουν τέτοια προγράμματα, αλλά έχουν 2 βασικά προβλήματα:

1) Ο μοναδικός τρόπος να "προστατέψουν" τον ήχο είναι να τον συμπιέσουν λειτουργώντας στην ουσία σαν Limiter πράγμα που σημαίνει οτι αν ο χρήστης δεν είναι προσεκτικός μπορεί να καταλήξει με κακό ηχητικά ήχο (υπερσυμπίεση από το Limiter)

2) Εισάγουν αρκετό Latency καθώς πρέπει να πάρουν τον ήχο από την "έξοδο" του PC, να τον αναλύσουν, να τον επεξεργαστούν και μετά να τον επανατροφοδοτήσουν στην κάρτα ήχου

Εαν θες να είσαι εντάξει με την παραμόρφωση θα πρέπει να μάθεις να είσαι προσεκτικός. Αυτός είναι και ο καλύτερος (και σωστότερος) τρόπος να αποφεύγεις την παραμόρφωση ΣΕ ΟΛΑ τα στάδια της διαδρομής του σήματος σου!

efxaristw Phantom..8elw an mou peis an exeis xrono ta arnitika tou1 kai simfwnw mazi sou giafto pou eipes sto telos.....prwta prepei na eimai egw prosektikos kai meta ola ta ipolipa!!!

Για να καταλάβεις τα αρνητικά του "1" θα πρέπει να καταλάβεις πρώτα πως λειτουργεί η συμπίεση του ήχου.
Αναλυτικές πληροφορίες για την συμπίεση και τους compressors/limiters μπορείς να διαβάσεις ΕΔΩ

Εν τάχυ, ένας compressor έχει ένα κρίσιμο σημείο (threshold). Όταν η ένταση του ήχου περάσει πάνω από αυτό το σημείο τότε ο compressor μειώνει την ένταση του σήματος. Η μείωση είναι ανάλογη με το compress ratio (βαθμός συμπίεσης). Για να το πούμε απλά compress ratio 2:1 σημαίνει ότι για κάθε db έντασης πάνω από το κρίσιμο επίπεδο ο compressor θα μειώνει την ένταση κατά 2db. Αντίστοιχα compress ratio 10:1 σημαίνει οτι ο compressor για κάθε db έντασης πάνω από το κρίσιμο επίπεδο θα ρίχνει την ένταση κατά 10db.

Τώρα, το limiter δεν είναι τίποτα άλλο από έναν compressor του οποίου το compress ratio ορίζεται σαν "άπειρο:1"
Με λίγα λόγια ένα limiter μειώνει "άπειρα" την ένταση πάνω από το κρίσιμο επίπεδο. Έτσι θεωρητικά "κρατάει" την ένταση ώστε να έχει μέγιστη τιμή ίση με το κρίσιμο επίπεδο.

Το πρόβλημα με τους compressors/limiters έρχεται όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι ή όταν ο χρήστης δεν τους χρησιμοποιεί σωστά.

Ειδικά για τα limiter για να δουλέψουν "σωστά" πρέπει η ένταση που δέχονται στην είσοδο (και η οποία είναι αυτή που "προσέχουν") να μην ξεπερνά συχνά το κρίσιμο επίπεδο. Δηλαδή θα πρέπει το limiter να κάνει "kick in" σπάνια για να "κόψει" κορυφές.

Τι γίνεται όμως αν αυξήσουμε την ένταση στην είσοδο αρκετά και το limiter κάνει "kick in" όλη την ώρα;;;

Τότε έχουμε φαινόμενα "breathing" των limiters:
Ας πάρουμε ένα κλασσικό house κομμάτι.
Στο intro έχει μόνο μπότα και hi-hat. Ας πούμε οτι στην ένταση που παίζει η εισαγωγή του κομματιού δεν "χτυπάει" το limiter.
Ακούς την μουσική με μια Α ένταση (όπως την αντιλαμβάνεται το αυτί).
Αφού παίξουν 32 beats τότε στο κομμάτι μας μπαίνει και το μπάσο (bass-lines). Η είσοδος του μπάσου έχει ως αποτέλεσμα η ένταση στην είσοδο να ξεπεράσει το κρίσιμο σημείο. Αυτόματα το limiter ρίχνει την ένταση και εσύ ξαφνικά ενώ περιμένεις να ακούσεις πιο "δυνατή" μουσική στα αυτιά σου, ακούς την μπότα και τα hi-hat πιο χαμηλά απο πριν ενώ η bass-line έρχεται "ουδέτερη" Μόλις η bass-line σταματήσει, τότε ξανακούς δυνατά την μπότα και το hi-hat... Αυτό το ονομάζουμε "breathing"

Αν το παράδειγμα σου είναι δύσκολο να το καταλάβεις, φαντάσου ότι έχεις ένα "break" σε ένα κομμάτι που παίζουν μόνο φωνητικά. Ακούς τα φωνητικά "δυνατά" και ωραία... Και ενώ τα φωνητικά συνεχίζουν ξαφνικά το κομμάτι χτίζει το ρυθμό (build-up) με snare και μπότα.
Το αποτέλεσμα σε ένα κακορυθμισμένο (ή κακοχρησιμοποιημένο) limiter θα είναι να "θαφτούν" τα φωνητικά καθώς το limiter ρίχνει την ένταση λόγω των υψηλών εντάσεων που "διαβάζει" από τη μπότα...

Ένα παράδειγμα τραγουδιού που μου έρχεται τώρα για να καταλάβεις το over-compression είναι το "Satisfaction" από Benny Benassi. Το τραγούδι έχει φτιαχτεί επίτηδες με overcompression (χρησιμοποιείται σαν effect) αλλά είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να καταλάβεις αυτά που γράφω παραπάνω.

Τώρα τι σχέση έχουν όλα αυτά με την παραμόρφωση;
Το Limiter προστατεύει να μην ξεπεράσει ο ήχος το κρίσιμο επίπεδο το οποίο το ορίζουμε λίγο πιο κάτω από το σημείο που ο ήχος παραμορφώνει.
Αν όμως ο χρήστης δεν είναι προσεκτικός (ή ενημερωμένος) τότε μπορεί πολύ εύκολα να "ξεχαστεί" και να αρχίσει να ανεβάζει εντάσεις σε σημείο που το limiter θα του καταστρέφει τη δυναμική περιοχή. Το Limiter θα φτάνει να κάνει gain reduction 10 και 15db π.χ και ο χρήστης θα ακούει κάτι που θα "του θυμίζει" το κομμάτι που παίζει, αλλά δεν θα είναι αυτό! :P

Ερώτηση:
Έχεις βρεθεί ποτέ σε club που μετά από κάποιο χαμηλό πέρασμα σε κομμάτι φαίνεται σαν να "γονατίζει" ο ήχος και ειδικά τα μπάσα;;; Σαν να μην είχαν τη δύναμη που έπρεπε τα sub και "γονάτιζε" ο ήχος;;; Εαν ναι τότε δεν φταίγανε τα sub. Ήταν κάποιο limiter που "έκοβε" την έξτρα ένταση!!!

diladi den 8a mas fanei kai poli xrisimo...ok..to vgazw apo to mialo mm.. ;)
mporeis Phantom na mou peis ena programma etsi gia dokimi???

PhantomDeejay wrote :

Ερώτηση:
Έχεις βρεθεί ποτέ σε club που μετά από κάποιο χαμηλό πέρασμα σε κομμάτι φαίνεται σαν να "γονατίζει" ο ήχος και ειδικά τα μπάσα;;;

asxeto, prosfata brethika se ena "club" (o theos na to kanei) ellinadiko pou den anteksa oute 1 lepto.
i entasi itan toso dynati pou akoma kai go pou eimai synithismenos se ypsiles entaseis, ponesan ta aftia mou.
lypamai ton dj kai tous ergazomenous....

(opoios thelei info as mou stilei pm gia na tou po pio einai na perasei mia bolta na akousei to egklima)

steile sto fb alex....ti kakopoios.. xaxaxa

aledjo wrote :

asxeto, prosfata brethika se ena "club" (o theos na to kanei) ellinadiko pou den anteksa oute 1 lepto.
i entasi itan toso dynati pou akoma kai go pou eimai synithismenos se ypsiles entaseis, ponesan ta aftia mou.
lypamai ton dj kai tous ergazomenous....

Αλέξη αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Προφανώς βέβαια και η "ποιότητα" του ήχου θα ήταν για κλάματα, αλλά είναι άλλο πράγμα το να παίζεις δυνατά, άλλο πράγμα το να παίζεις με παραμόρφωση, και άλλο πράγμα να παίζεις υπερσυμπιεσμένα!

Σαν τεχνικός ήχου έκανα εγκατάσταση ηχοσυστήματος 50ΚWatt (EAW παρακαλώ) σε μαγαζί που μετά βίας χρειαζόταν 10KW.
Το ηχοσύστημα έπαιξε στο 40-50% των δυνατοτήτων του μόνο στα εγκαίνια του μαγαζιού. Ναι ο ήχος ήταν ΠΟΛΥ δυνατός. Αλλά ήταν πεντακάθαρος και τελείως ακομπρεσσάριστος. Το αποτέλεσμα ήταν οτι αφού έβγαινες έξω από το club και ηρεμούσες κανα 5λεπτο-10λεπτο δεν σφύριζαν ούτε τα αυτιά σου, ούτε είχες πονοκέφαλο, ούτε τίποτα...

Έφτιαξα ένα μικρό video για να καταλάβει κανείς το πως αλλάζει ο ήχος με ένα limiter:

Σημείωση:
Το έχω γράψει και στις παρατηρήσεις του video: Αυτό είναι ένα "soft limiter" δηλαδή ένας compressor με ratio 30:1.
Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα με ratio 100:1 ή και 200:1
Επίσης για να ακούσετε καλά τη διαφορά χρειάζεστε μέτρια ένταση και καλά ηχεία (όχι ηχεία laptop)

phantom poio programma einai afto??

Adobe Audition 3

dimitris236 wrote :
mporeis Phantom na mou peis ena programma etsi gia dokimi???

Breakaway DJ

PhantomDeejay wrote :
PhantomDeejay wrote :
Όταν είσαι στα "πρώτα βήματα" μπορείς να κάνεις πολλά... Κυρίως επειδή δεν έχεις και τίποτα να χάσεις! Μπορείς να πειραματιστείς, να δοκιμάσεις ξανά και ξανά, να πέσεις και να σηκωθείς χωρίς να "τρέχει τίποτα"... Τι είχαμε, τι χάσαμε...
Ρώτα και κανένα μεγαλύτερο! Είμαι 34, και όταν ήμουνα 18-20 π.χ. πέρα από το οτι οι "θέσεις" για dj's σε μαγαζιά ήταν μετρημένες στα δάχτυλα (20 για μια ολόκληρη πόλη των 85000-90000 κατοίκων) ήταν και κατειλημμένες από τους αντίστοιχους 30άρηδες-35άρηδες-40άρηδες της εποχής με χρόνια εμπειρίας (που πάντα μετράνε και έχουν και το ειδικό τους βάρος)
Κι εμείς τότε παλέψαμε με διάφορους τρόπους, κάναμε διάφορα και καταφέραμε σιγά σιγά να μπούμε στον κύκλο, να πάρουμε δουλειές και να "ανοίξουμε" και το επάγγελμα...
............................................

Επανέρχομαι με αφορμή κάποια γεγονότα του Π/Σ που μας πέρασε.

Παιδιά ΟΤΙ κι αν κάνετε, όσο ανταγωνιστικά και να το δείτε το θέμα, να δείχνετε τουλάχιστον λίγο σεβασμό. Για να έχουν κάποιοι σχεδόν τα διπλάσια χρόνια απο εσάς (ηλικιακά), και να δουλεύουν βράδυ από τότε που εσείς γεννηθήκατε κάτι παραπάνω θα ξέρουν όσο να 'ναι... Και είναι άλλο πράγμα η κριτική (έστω και η κακοπροαίρετη) και άλλο πράγμα η ΠΡΟΣΒΟΛΗ!

Ναι, τα έχω πάρει λίγο με κάποιους "πιτσιρικάδες" και κάποιες καταστάσεις που μου θύμισαν ακριβώς αυτά που συζητούσαμε πριν από λίγο καιρό...
Και τα έχω πάρει γιατί τον "αθέμιτο ανταγωνισμό" και τα "χτυπήματα κάτω από τη μέση" τα γνώρισα από πολύ νωρίς και τα "δέχομαι" (δεν τα επικροτώ) αλλά τις ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ δεν τις ανέχομαι...

Σημεία των καιρών ίσως...

Πάντως εγώ οφείλω να συμβουλέψω τους νεότερους να δείχνουν και λίγο σεβασμό. Στην τελική, "την ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, τον ρουφιάνο ουδείς"
Κάντε τώρα τις αναγωγές!!!

Φιλικά,
Γιώργος!

ΑΧΧΧΧ!!!!
Γιωργο , ποσες πληγες ξυνεις να ηξερες....
Ενας λογος , περα απο τον περιορισμενο χρονο , (ισως λαθος) , που δεν ειμαι πλεον τοσο ενεργος στο φορουμ.
Ασχετο? Ισως....Αλλα κατι θα εχει γινει , που το ξερω μονο εγω , αλλα αυτο ειναι λεπτομερεια.
Η Ουσια (που αναφερεις εσυ) , εχει σημασια.
Αχ!!! Γιωργο.

Σεβασμός (προς τον ανταγωνιστή)... Πολύ ωραίο θέμα!

Για να σεβαστείς κάποιον άλλο πρέπει πρώτα να είσαι σε θέση να εκτιμήσεις ο ίδιος τη δουλειά σου, με όλες τις προεκτάσεις της και το χρόνο/ την ενέργεια/ το πάθος που απαιτεί. Μόνο αν επενδύσεις σε κάτι (χρηματικά/ ψυχικά/ συναισθηματικά) αυτό αποκτά αξία. Όταν λοιπόν συνειδητοποιήσεις την αξία αυτού που κάνεις, είσαι πολύ προσεκτικός όσον αφορά στο σε ποιόν και πότε ασκείς κριτική!

Σημεία των καιρών: Όταν με ένα mouse/ midi controller και έναν υπολογιστή ο καθένας γίνεται "εν δυνάμει" DJ, χωρίς να θυσιάσει χρόνο/ χρήμα/ ενέργεια, τότε είναι αναμενόμενο αυτός να καταλήγει με ελαφριά καρδιά σε συμπεράσματα του τύπου: Χάλια μουσική, χάλια αλλαγές, χάλια κόσμος -θα στο κάνω εγώ καλύτερα με 10€ για 8 ώρες και 80 φίλους μου που θα έρθουν, γιατί μου το υποσχέθηκαν στο φατσοβιβλίο!

Δε θέλω να μπω στις ίδιες τετριμμένες συγκρίσεις: παλιά vs τώρα/ analog vs digital κοκ. Απλά θέλω να επισημάνω ότι οι μειοψηφία αυτών που σήμερα ασχολούνται με το DJing, κάνουν ότι κάνουν για τη μουσική και τη χαρά που προκύπτει όταν τη μοιράζεσαι με άλλους. Οι άλλοι απλά βρήκαν εύκολη πρόσβαση. Οι πρώτοι θα επενδύσουν σε βάθος χρόνου χρηματικά/ ψυχικά/ συναισθηματικά στην ίδια τους τη δουλειά και θα δείξουν τον σεβασμό στον παλιό/ διαφορετικό, γιατί έχουν αποκτήσει πλέον μια ολοκληρωμένη εικόνα του χρηματικού/ ψυχικού/ συναισθηματικού κόστους που συνεπάγεται το συγκεκριμένο επάγγελμα...

to vrikaa!!! coldplay - Trouble

Paidia mporeite n m prwtinete ena programma gia epeksergasia ixou. Apofasisa na asxolithw me to sampling kai gia arxi thelw na entaksw sta set m diafora vocals apo tragoudia. Afto p thelw na kanw einai na apomonosa kapoia komatia apo acapellas:)

Achileas7 wrote :
Paidia mporeite n m prwtinete ena programma gia epeksergasia ixou. Apofasisa na asxolithw me to sampling kai gia arxi thelw na entaksw sta set m diafora vocals apo tragoudia. Afto p thelw na kanw einai na apomonosa kapoia komatia apo acapellas:)

για την δουλειά που θέλεις σου κάνει και αυτό που είναι και free.
http://audacity.sourceforge.net

50%