Forum: Greek Forum

Ότι θέλετε να ρωτήσετε για το VirtualDJ και όχι μόνο, είμαστε εδώ για να το απαντήσουμε.
Παρακαλώ να διαβάζετε όλα τα topics πριν δημιουργήσετε καινούρια. Αν δεν σας ανοίγει το πρόγραμμα γράψτε το ΕΔΩ! Κανόνες λειτουργίας και χρήσιμες πληροφορίες
(*) Οι διαχειριστές του forum διατηρούν το δικαίωμα να επεξεργαστούν, κλειδώσουν ή ακόμα και να διαγράψουν οποιοδήποτε νήμα ή απάντηση προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή του λειτουργία χωρίς καμία προειδοποίηση. Οι χρήστες με την ένδειξη "No license user" δεν επιτρέπεται να δημοσιεύσουν προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας όπως Email, Facebook, Msn, Skype, MySpace, Tweeter, Αριθμό τηλεφώνου, κτλ.
话题: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ
STELVASControlleristMember since 2017
Συνδεω το controller (RCA) σε μικτη που βγαζει εξοδο XLR .Για να συνδεθει σε κονσολα μικοφωνικη που εχει εισοδο XLR ειναι απαραιτητο να μεσολαβηση DI BOX η οχι? Ευχαριστω.

发表时间 Tue 14 May 19 @ 11:53 am
Αν κατάλαβα καλά έχουμε 3 διαδοχικές συνδέσεις, σωστά;;;

Κατ' αρχήν δεν είναι ο σωστότερος τρόπος, αλλά αν δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε τη συνδεσμολογία τότε:

1) Η κονσόλα συνδέεται στο μίκτη σε είσοδο line χρησιμοποιώντας RCA
2) Ο μίκτης βγάζει σήμα Balanced (XLR) το οποίο όμως είναι υψηλής έντασης (High Z)
Για να συνδεθεί σε μικροφωνική κονσόλα χρειάζεται είτε να συνδεθεί σε είσοδο LINE (που είναι πάντα τύπου καρφί και χρειάζεσαι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αντάπτορα TRS) ή σε είσοδο μικροφώνου (XLR) χρησιμοποιώντας D.I. Box.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Δεν βάζουμε τα XLR του μίκτη στα XLR της μικροφωνικής απευθείας. Η μικροφωνική περιμένει σήμα χαμηλής έντασης (Low Z) στα XLR και η παρουσία του σήματος High Z στην καλύτερη απλά θα μπουκώσει και θα παραμορφώσει την είσοδο, στην χειρότερη θα κάψει την είσοδο της κονσόλας.

Μεταξύ σύνδεσης σε είσοδο Line (καρφί με αντάπτορα TRS) και της σύνδεσης σε είσοδο μικροφώνου με χρήση D.I. Box συνήθως όταν είναι εφικτό και φτάνουν τα κανάλια προτιμούμε τη σύνδεση με D.I. καταναλώνοντας 2 κανάλια της μικροφωνικής.
Πάντως και οι δύο τρόποι είναι σωστοί.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Αν χρησιμοποιήσεις αντάπτορα από XLR σε καρφί ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να είναι TRS (Tip-Ring-Sleeve)
Σε διαφορετική περίπτωση πάλι θα έχεις πρόβλημα καθώς θα βραχυκυκλώνεις το Ring με το Sleeve της κονσόλας στέλνοντας λάθος σήμα.

发表时间 Tue 14 May 19 @ 12:53 pm
STELVASControlleristMember since 2017
Phantom ευχαριστω για την απαντηση.Πηγα σε μαγαζι να ζητησω το αναπτορ XLR καρφι TRS αλλα δεν το γνωριζουν ,μου ζητησαν ομως αν υπαρχει καποιο σχεδιο να μου το φτιαξουν .Υπαρχει κατι να μου στειλεις?

发表时间 Tue 14 May 19 @ 5:32 pm
https://www.google.com/search?q=xlr+to+trs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwipqZTIw53iAhWPGewKHab3CpAQ_AUIDigB&biw=1739&bih=669

Edit:
TRS = Tip Ring Sleeve
TS = Tip Sleeve

TRS= Καρφί με 3 επαφές
TS= Καρφί με 2 επαφές

Για σωστή σύνδεση θες αντάπτορα από XLR σε καρφί ΤΡΙΩΝ επαφών.

Ιδού και το διάγραμμα σύνδεσης ώστε να καταλάβεις το γιατί:


Σε καρφί 2 επαφών (υπάρχουν αντάπτορες XLR σε μονοφωνικό καρφί για μικρόφωνα) έχουμε εσωτερικό βραχυκύκλωμα του μπλε με το κόκκινο (του Hot με το Cold όπως τα λέμε) και αυτό είναι ακατάλληλο για σύνδεση σήματος BALANCED

发表时间 Wed 15 May 19 @ 12:24 pm
STELVASControlleristMember since 2017
Ευχαριστω.ΑΨΟΓΟΣ!!!!

发表时间 Wed 15 May 19 @ 4:46 pm
STELVASControlleristMember since 2017
Κατι ακομα.Η εισοδος LINE της μικροφωνικης εχει LEFT/RIGHT η πρεπει παλι να μπει σε δυο καναλια? (Καθως απ'τον μικτη φευγουν δυο XLR).

发表时间 Thu 16 May 19 @ 8:58 am
Οι περισσότερες μικροφωνικές έχουν 2-3 κανάλια stereo τέρμα δεξιά (δηλαδή στα τελευταία τους 2-3 κανάλια)
Εκεί είναι που πρέπει να συνδέσεις την κονσόλα. (Θα δεις έχει υποδοχές καρφί L/R και ΔΕΝ έχει υποδοχές XLR για αυτά τα κανάλια)
Αν η κονσόλα που θες να συνδεθείς ΔΕΝ έχει στερεοφωνικές εισόδους τότε θα πρέπει να συνδεθείς σε 2 μονοφωνικές εισόδους τύπου LINE.
ΒΑΣΙΚΟ: Σε αυτή την περίπτωση γύρνα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα PAN για κάθε κανάλι. Το ένα τέρμα αριστερά, και το άλλο τέρμα δεξιά.
Αν αφήσεις τα κανάλια στο κέντρο (για να πάρεις μονοφωνικό MIX) ελοχεύει κίνδυνος ακύρωσης φάσεων και ο ήχος θα είναι για κλάματα.
Δεν είναι λάθος το μονοφωνικό MIX αλλά θα πρέπει να σιγουρευτείς οτι τα καλώδια σου είναι 100% σωστά (π.χ. δεν αντιστρέφει κάποιο την φάση) κι οτι στην κονσόλα (αν έχει τέτοια δυνατότητα) η αντιστροφή φάσης βρίσκεται στην ίδια ρύθμιση και για τα δύο κανάλια.
Δεδομένων των γνώσεων σου επι του αντικειμένου, καλύτερα να το παίξεις "safe" παρά "μάγκας" (με όλη τη συμπάθεια φυσικά, δεν το λέω για κακό)


Υ.Γ.:
Στις περισσότερες κονσόλες τα κανάλια stereo δεν έχουν ρύθμιση Gain. Γι αυτό και θα πρέπει να κάνεις δοκιμές και να δεις μέχρι τι ένταση μπορείς να παίξεις στην κονσόλα χωρίς να κλιπάρεις την είσοδο της μικροφωνικής.
Τα κανάλια MIC/LINE έχουν ρύθμιση Gain, αλλά και πάλι πρέπει να είσαι προσεκτικός. Επειδή το σήμα είναι High Z είναι εύκολο να παραμορφώσεις την είσοδο παρά το χαμηλό gain. Γι αυτό και πιο πάνω σου ανέφερα οτι συνήθως προτιμούμε να συνδεθούμε σε είσοδο MIC χρησιμοποιώντας D.I. Είναι πολύ πιο δύσκολο να παραμορφώσεις την είσοδο της μικροφωνικής πριν την προενίσχυση (gain)

发表时间 Thu 16 May 19 @ 9:40 am
STELVASControlleristMember since 2017
Ευχαριστω.Σημαντικες οι πληροφοριες σου και η βοηθεια σου.

发表时间 Thu 16 May 19 @ 10:41 am
STELVASControlleristMember since 2017
Επανερχομαι με νεα δεδομενα.Ο δικος μου εξοπλισμος ειναι
1.Controller με εξοδο RCA
2.Μικτης με εισοδο RCA και εξ

Το μαγαζι εχει εχει ενα κουτι με διαφορες εισοδους XLR που αντιστοιχουν σε καποιες εισοδους της κονσολας τους (Υποθετω Μικροφωνικη).
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ποια ειναι η πιο καταληλη συνδεση με τα δεδομενα που αναφερω.
Ευχαριστω

发表时间 Sat 18 May 19 @ 9:03 am
Ερώτηση:
Πρέπει να συνδεθούν όλα;;;
Γενικά όσο λιγότερα κομμάτια συνδεθούν στην αλυσίδα μέχρι τους ενισχυτές/ηχεία τόσο καλύτερα είναι.
Τώρα αν πρέπει να συνδεθεί ο μίκτης, συνδέεις την κονσόλα στο μίκτη και το μίκτη στο multi (το κουτί με τα XLR)
Αν δεν πρέπει να συνδεθεί ο μίκτης συνδέεις την κονσόλα στο multi
Αν τα κανάλια της "μικροφωνικής" επαρκούν και πρέπει να συνδεθεί και ο μίκτης και η κονσόλα τότε είναι προτιμότερο αντί για την πρώτη περίπτωση να συνδέσεις το καθένα (μίκτη - κονσόλα) ξεχωριστά πάνω στο multi (καταλαμβάνοντας πλέον 4 κανάλια)

Από τη στιγμή που υπάρχει multi (και όχι απευθείας πρόσβαση στη κονσόλα)
Και από τη στιγμή που και η κονσόλα και ο μίκτης βγάζουν μόνο UNBALANCED σήμα (RCA)
ΤΟΤΕ η σωστή σύνδεση είναι μονόδρομος να γίνει με D.I.
Θα χρειαστείς ένα D.I. για κάθε κανάλι, οπότε χρειάζεσαι ή 2 ή 4 D.I. ανάλογα με το πως θα κάνεις τις συνδέσεις.
Για να συνδέσεις την κονσόλα (ή τον μίκτη) με το D.I. χρειάζεσαι καλώδιο από αρσενικό RCA σε αρσενικό μονοφωνικό καρφί.
Δεν χρειάζεται να φτιάξεις καλώδιο. Χρησιμοποίησε ένα τυπικό καλώδιο RCA και στην μία άκρη βάλε αντάπτορες από θηλυκό RCA σε αρσενικό καρφί.
Για να συνδέσεις το D.I. με το multi (το κουτί με τα πολλά XLR in/out) χρειάζεσαι ένα καλώδιο από αρσενικό σε θηλυκό XLR (για κάθε D.I.)
Εννοείται οτι το καλώδιο πρέπει να είναι σωστά φτιαγμένο (ή του εμπορίου) δηλαδή BALANCED
Τέλος το multi συνδέεται μόνιμα στην άλλη του άκρη σε κάποια κονσόλα ("μικροφωνική")
Εκεί εσύ δεν θα συνδέσεις κάτι. Απλά ανάλογα με τον αριθμό του XLR πάνω στο multi θα βρεις την αντίστοιχη γραμμή πάνω στην "μικροφωνική" για να ρυθμίσεις Gain, EQ και PAN (ΜΗΝ ξεχάσεις το PAN)

Σημείωση:
Αν αυτό πρόκειται για μια μοναδική εκδήλωση, τότε νοίκιασε 2 D.I. να κάνεις την δουλειά σου (αν και θεωρώ οτι κάθε επαγγελματίας πρέπει να έχει 2 D.I. όταν είναι mobile DJ)
Αν όχι, ή αν αποφασίσεις να αγοράσεις D.I. τότε πρέπει να ξέρεις οτι υπάρχουν 2 τύπου.
Τα "παθητικά" και τα "ενεργητικά"
Τα παθητικά δεν απαιτούν ρεύμα για να δουλέψουν
Τα ενεργητικά απαιτούν ρεύμα το οποίο το παίρνουν είτε από μία μπαταρία 9V είτε από το Phantom Power της κονσόλας (για όσες διαθέτουν)
Τα παθητικά είναι πιο ξένοιαστα στη χρήση τους (αφού δεν σκοτίζεσαι με ρεύματα, μπαταρίες κτλ) αλλά τα ενεργητικά κάνουν καλύτερη δουλειά (βγάζουν καλύτερο σήμα)


Υ.Γ.2:
Επειδή καταλαβαίνω οτι πρόκειται για χώρο δεξιώσεων/πολυχώρο/ξενοδοχείο/κτήμα (ή κάτι παρόμοιο) ρώτα αν έχουν τεχνικό ήχου ή όχι (μπορεί να έχει αυτός π.χ. να σου δώσει 2 D.I.) και σιγουρέψου οτι στην άλλη άκρη του multi υπάρχει ΟΝΤΩΣ κονσόλα.
Μου έχει τύχει σε κάποιο χώρο να βρω multi 36/8 και στην άλλη του πλευρά υπήρχε... αέρας!!!

发表时间 Sat 18 May 19 @ 5:54 pm